Janšu europski mediji prozvali Maršal Tvito. Sad se svađa s njima

Foto/Screenshot: EPA/Twitter

"KAD PONAVLJATE laž dovoljno dugo, ona postane istina", glasi tekst ilustracije koju je slovenski premijer Janez Janša u nedjelju objavio na Twitteru. Na ilustraciji je prikazan grafit na kojem djevojčica precrtava riječ "istina" u gornjoj rečenici i umjesto toga nadopisuje "novinarstvo". 

Janšin napad na medije, koji prilično podsjeća na Trumpovu frazu o medijima kao "lažnim vijestima" i "neprijateljima naroda" ili parolu "Lügenpresse" koju koristi njemačka ekstremna desnica (a koristili su je i nacisti), izazvao je reakciju jednog od vodećih liberalnih političara u Europskoj uniji, belgijskog eurozastupnika Guya Verhofstadta. 

"Janšin napad na slobodne medije se nastavlja. Mogu li Europska komisija i Europsko vijeće djelovati prije nego što Slovenija preuzme predsjedanje nad EU i postane treći saboter demokracije nakon Poljske i Mađarske?" napisao je Verhofstadt u odgovoru na Janšin tvit. 

>>Janša na Twitteru: Slovenija nije Kongo

Janša Verhofstadtu: Niste više kolonijalni vladar, Slovenija nije Kongo

Janša mu nije ostao dužan pa mu je zajedljivo odgovorio da "nije više poglavar kolonijalne sile", a da "Slovenija nije Kongo", jasno aludirajući na belgijsku mračnu kolonijalnu prošlost. U takozvanoj Slobodnoj Državi Kongo, kojom je vladao belgijski kralj Leopold II na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, u pokoljima i epidemijama stradali su milijuni stanovnika. 

No ni to nije prošlo bez odgovora belgijskog europarlamentarca i bivšeg premijera Belgije. 

"Onda je prestani tretirati kao svoju kraljevinu. Prava, slobode i vrijednosti su u europskim sporazumima koje je tvoja zemlja potpisala, Slovenci stoje uz njih, a oni služe njihovim interesima, ne tvojima", napisao je Verhofstadt u odgovoru Janši.

Sve je ovo samo posljednja epizoda u dugoj i pomalo mučnoj sagi Janšinih obračuna s kritički nastrojenim medijima. Povod za Janšin ispad o novinarstvu utemeljenom na laži bio je članak u austrijskim novinama Kleine Zeitung naslovljen "Poziv na osnivanje Europskog vijeća mudraca: Kampanja Janeza Janše protiv slovenskih medija", na čiju objavu je slovenski konzervativni premijer i odgovorio dotičnom ilustracijom. 

"Samopouzdani 'Maršal Tvito'"

Kritički članak o Janši, naslovljen "Samopouzdani 'Maršal Tvito'" objavio je i njemački Süddeutsche Zeitung, s tezom da slovenski premijer "vodi pravi rat na društvenim mrežama kako bi disciplinirao novinare i kulturne radnike", pri čemu mu je "uzor Donald Trump". Janša, koji ne krije svoje simpatije prema osramoćenom bivšem predsjedniku SAD-a protiv kojeg je prije odlaska s vlasti izglasan opoziv (koji kasnije nije prošao u Senatu), izazvao je miniskandal kad je dan nakon američkih izbora u studenom čestitao Trumpu na pobjedi i sugerirao da je došlo do izborne prevare, baš kao što je bez dokaza tvrdio sam Trump.

>>Janša odbija čestitati Bidenu: "Treba razmišljati vlastitom glavom"

No čini se da je Janšu posebno razbjesnio nešto raniji kritički članak objavljen prošlog mjeseca, onaj američko-njemačkog portala Politico.eu naslovljen "Unutar slovenskog rata s medijima". I u njemu se konstatira kako "maršal Tvito", kako su u Sloveniji prozvali Janšu zbog njegovih ratobornih tvitova po kojima podsjeća na Trumpa, često napada pojedinačne medije i novinare. Politico navodi i da je Janša u eseju koji je prošle godine objavio na vladinim stranicama na engleskom jeziku pod naslovom "Rat s medijima" optužio "mali kružok" ljevičarskih urednica s javnih medija, naglašavajući njihov spol, koje su navodno povezane sa "stupovima duboke države", da ušutkavaju "sposobne, profesionalne i etične novinare" u svojim redakcijama te da su "stvorile atmosferu netolerancije i straha". 

>>Trumpov odlazak je i kraj sna o globalnom desničarskom križarskom pohodu

Politico također piše da je Janša, nakon što je nadzorni odbor Radiotelevizije Slovenije (RTV) izabrao novog ravnatelja u spornom natječaju zbog kojeg je jedan od kandidata podnio tužbu, tvitao isječak s jednim od voditelja RTV-a uz komentar: "Nadajmo se da će nova metla ispraviti ovakvo lažno izvještavanje." A premijerovi saveznici trenutno vode nekoliko provladinih medija uz pomoć investitora povezanih s Janši bliskim mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

U članku se spominje i da je Janša nazvao Slovensku tiskovnu agenciju (STA) "nacionalnom sramotom" te da je njegova vlada lani predložila zakon koji bi povećao utjecaj države nad tom agencijom te da joj je na kraju godine i privremeno zaustavio financiranje, što je izazvalo strahove o njenoj budućnosti kao neovisnom mediju. Kao dodatni primjeri pritiska države navode se ukidanje potpore Radio Študentu, racije u dva kulturna centra i smjena direktorice Muzeja za modernu umjetnost Zdenke Badovinac na čije je mjesto instaliran čovjek blizak vladi.

Autorica članka Lili Bayer razgovarala je s više od desetak slovenskih novinara, od kojih su neki zbog straha od posljedica ostali anonimni, ali i sa samim Janšom i njegovim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom. Nije trebalo dugo čekati od objave članka da Janša napadne i novinarku Politica na Twitteru, optužujući je da je "očito dobila instrukcije da ne kaže istinu te da je zbog toga u svom članku koristila uglavnom anonimne izvore iz ekstremno lijevih krugova".

Europska komisija osudila Janšine napade na medije

Europska komisija (EK) je nakon toga osudila Janšine tirade upućene u smjeru medija, piše Süddeutsche Zeitung. Jedan glasnogovornik Komisije je podsjetio na riječi dopredsjednice EK Věre Jourove, koja je u travnju prošle godine napade na slovenske novinare komentirala ovako: "Zaštita novinara bi trebala biti prioritet u svakoj zemlji. Bez mržnje, bez prijetnji, bez osobnih napada."

"Bijes slovenskog premijera, koji je ovaj put pogodio jednu predstavnicu međunarodnog medija, to je u međuvremenu dio svakodnevice slovenskih kolega", zaključuje njemački list. 

>>Slovenska vlada: Janša nije napao novinarku, medije kontroliraju ljevičari

U demantiju slovenske vlade na njihov članak i članak Politica na koji se ovaj referira navodi se da za samocenzuru novinara u Sloveniji nema nikakvog dokaza.

"Upravo suprotno, članci protiv vlade u Sloveniji su izuzetno popularni, što je i očekivano u državi gdje je zabrinjavajuća većina medija podčinjena lijevim interesima, u političkom i kapitalskom smislu, za što postoje empirijski dokazi", tvrde iz Ljubljane.

Što se tiče Janšine poruke na Twitteru novinarki Politica, slovenska vlada navodi da se nije radilo ni o kakvom napadu, nego pravu čelnika jedne države da se izrazi kao privatna osoba. Janša je, kažu, kao privatni građanin izrazio svoje "razočarenje" što nije uzela u obzir opširan materijal koji je dobila od vlade, koji opovrgava tvrdnje o cenzuri ili prijetnjama novinarima u Sloveniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.