Japan odumire, ove godine rodilo se najmanje beba u povijesti

Screećnshot: Youtube/TRT World

PREMA službenim podacima koji su upravo objavljeni, u Japanu je ove godine rođeno 921 tisuća djece, a umrlo je milijun i 370 tisuća ljudi. 

To je najmanji broj novorođenih u više od stotinu godina, otkad Japan vodi evidenciju o broju umrlih i novorođenih, izvijestilo je japansko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Prirodni pad stanovništva od čak 448 tisuća najviši je od 1899., kad se evidencija počela voditi. 

Podaci su objavljeni nedugo nakon što je japanski parlament odobrio zakon o imigraciji zahvaljujući kojem će ova zemlja, poznata po vrlo restriktivnoj imigracijskoj politici, primiti stotine tisuća radnika. Na to je vlasti nagnala najveća kriza s nestašicom radne snage u nekoliko desetljeća, javlja Guardian. 

Ovogodišnji broj novorođenih u Japanu manji je za čak 25 tisuća nego prošle godine. Štoviše, broj novorođenih niži je od milijun već treću godinu zaredom, što potvrđuje da se ne radi o jednokratnom padu, već o višegodišnjem trendu. Prirodni pad stanovništva od čak 448 tisuća najviši je ikad zabilježen. 

Stopa nataliteta pala na 1.43 djeteta po ženi

Japanska vlada planira posebnim mjerama potaknuti porast nataliteta na 1,8 djece po ženi do 2026., ali novi podaci pokazuju da će joj to vrlo teško poći za rukom. Trenutni natalitet iznosi samo 1,43 djece po ženi. Usporedbe radi, natalitet potreban da bi se populacija održala stabilnom je 2,07 djece po ženi. 

Japanski premijer Shinzo Ave opisao je japansko demografsko stanje kao nacionalnu krizu i obećao povećati broj vrtića i uvesti druge mjere koje bi potakle parove da imaju više djece. 

No iako je vlada obećala da će svako dijete imati mjesto u vrtiću do travnja 2020., broj djece na listama za čekanje na red u državno financiranim vrtićima i jaslicama povećao se lani već treću godinu zaredom. 

Više od 20 % Japanaca starije od 70

Japansko stanovništvo sve je starije u prosjeku, ne samo zbog kritično niskog nataliteta, već i zbog impresivno visokog očekivanog životnog vijeka - 81 godina za muškarce i čak 87 godina za žene, što se pripisuje univerzalno dostupnom zdravstvu, redovitim medicinskim pregledima i tradicionalnoj japanskoj prehrani s niskim udjelom masti. Broj Japanaca starih stotinu godina i više narastao je u rujnu ove godine na 69.875.

No sve veći broj starijih Japanaca predstavlja sve veće opterećenje za zdravstveni i mirovinski sustav. Japan ima najveći udio starijih od 65 na svijetu, a slijede ga Italija, Portugal i Njemačka. Prošle godine više od 20 % japanske populacije - 26,1 milijun - bilo je starije od 70. Prema službenim procjenama, više od 35 % Japanaca bit će starije od 65 do 2040. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.