Japan potpisuje sporazume s Ukrajinom, pomoći će joj u obnovi

Foto: EPA

Japan je potpisao više od 50 bilateralnih sporazuma s Ukrajinom, uključujući sporazume o suradnji u poljoprivredi i energetici, u sklopu nastojanja Tokija da pruži dodatnu dugoročnu pomoć toj ratom razorenoj zemlji.

Iako stanje u Ukrajini nije lako, "promicanje gospodarskog oporavka ulaganje je u budućnost Ukrajine, Japana i cijelog svijeta", rekao je japanski premijer Fumio Kishida u uvodnom govoru na konferenciji u Tokiju u ponedjeljak, prenose japanske TV postaje.

Ovo bi japanskim firmama trebalo olakšati pristup obnovi

Japan želi podržati gospodarski oporavak Ukrajine suradnjom između javnog i privatnog sektora.

Kishida je najavio da će dvije zemlje sklopiti sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja, a započeli bi i pregovori o izmjeni ugovora o ulaganju. To bi japanskim firmama trebalo olakšati pristup projektima obnove, prenosi novinska agencija Kyodo.

Japanska vlada također je pokrenula mjere kako bi japanskim kompanijama omogućila rad u Ukrajini, uključujući ublažavanje ograničenja putovanja, rekla je ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa.

Pacifistički ustav Japanu ne dopušta izravno isporučivanje oružja Ukrajini

Na konferenciji koja je održana nekoliko dana prije druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu sudjelovali su predstavnici vlada i kompanija, a prisustvovao je i ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Tijekom posjeta Kijevu u siječnju Kamikawa je obećala 37 milijuna dolara Ukrajini za obranu. Novac je trebao biti uplaćen u NATO-ov fond za protuzračnu obranu. Pacifistički ustav zemlje, naime, ne dopušta Japanu da izravno isporučuje oružje Ukrajini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.