Japanac uzeo selfie pjevačice, zumirao joj oko i tako je našao i napao

Screenshot: You Tube

JAPANAC Habiki Sato optužen da je uhodio i seksualno napao mladu pop zvijezdu Enu Matsuoku rekao je policiji da ju je locirao pomoću odraza u njenom oku na jednoj fotografiji, javlja BBC.

Locirao stanicu koju je vidio u oku selfieja pop zvijezde

Sato je objasnio kako je prepoznao stanicu za vlak koja se reflektirala u oku pjevačice na selfieju koji je objavila na društvenim mrežama. Zumirao je fotografiju te pomoću Google Street Viewa identificirao stanicu. 26-godišnji Sato tada je čekao na stanici dok je nije ugledao i počeo je slijediti do njenog doma. Ovaj slučaj otvorio je debatu o prijetnjama cyber uhođenja.

Proučavao snimke iz stana kako bi otkrio na kojem katu živi

Optužen je da je 1. rujna ove godine slijedio ženu do njenog doma te je maltretirao. Policiji je rekao i da je veliki fan žrtve koju lokalni mediji opisuju kao 21-godišnji "idol u Japanu".

Policiji je ispričao i da je gledao snimke koje je 21-godišnjakinja objavljivala iz svog stana te da je proučavao detalje kao što je položaj zavjesa i smjer prirodnog svjetla koje ulazi kroz prozor kako bi otkrio na kojem točno katu živi.

Kvalitetne snimke otkrivaju brojne detalje

Ovaj slučaj otvorio je pitanja o neželjenim rizicima koji mogu uslijediti nakon objava privatnih fotografija.

"Čak i najsitniji detalji mogu otkriti mnogo informacija o tome gdje je fotografija snimljena, kao i informacije o osobama koje se na njoj nalaze", rekao je Eliot Higgins, osnivač portala za online istraživačke tehnike Bellingcat. Objasnio je i kako fotografije visoke kvalitete omogućuju da se pomoću detalja kao i upotrebe aplikacija kao što je Google Street View otkrije nečija lokacija.

Posljednjih godina u Japanu su česti napadi na ženske pop zvijezde

Inače, u posljednjim godinama u Japanu je bilo nekoliko napada fanova na ženske pop zvijezde. Prije tri godine japansku pjevačicu Mayu Tomitu nožem je izbo fan prije nastupa u Tokiju. Ove godine pop zvijezda Maho Yamaguchi objavila je kako su je napala dva opsesivna fana.

Rizik od "digitalnih vrebača" je u porastu

Shuichiro Hoshi, profesor na fakultetu Tokyo Metropolitan, koji je stručnjak za rizike na društvenim mrežama, rekao je kako su fotografije visoke kvalitete s pametnih telefona dovele do povećanja rizika da privatne informacije budu neočekivano otkrivene.

"Drugim riječima, rizik od takozvanih 'digitalnih vrebača' je u porastu", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.