Je li opasno ako vam djeca stalno bulje u ekrane? Evo što kaže znanost

Foto: 123rf

NEMA dovoljno dokaza da je dječje korištenje ekrana štetno samo po sebi, stoji u novim preporukama vodećih britanskih pedijatara. 

Kraljevski koledž pedijatara i dječjeg zdravstva (RCPCH) nije postavio preporuku za ograničenje vremena pred ekranom za djecu jer je utvrdio da nema dovoljno dokaza za opasnost za djecu bilo koje dobi.

Ipak, RCPCH naglašava da je bitno da korištenje uređaja poput televizije, računala i pametnih telefona ne zamjenjuje vrijeme za san, tjelovježbu i vrijeme s obitelji. Također, pedijatri preporučuju da djeca ne gledaju u ekran sat vremena prije sna, jer stimulacija i svjetlo ekrana mogu ometati san. 

Znanstvenici nisu pronašli dobre dokaze da je korištenje ekrana štetno

Unatoč sve većoj zabrinutosti oko "toksičnih" posljedica provođenja vremena pred ekranom za zdravlje djece, odnosno tinejdžera, ovo stručno udruženje koje nadgleda obuku specijalista u dječjoj medicini nije pronašlo "dobre dokaze" za takvu tvrdnju, prenosi BBC.

Njihove preporuke temelje se na pregledu znanstvenih dokaza koji je u isto vrijeme objavljen u časopisu BMJ Open medical journal, a koji su proveli eksperti na Sveučilišnom koledžu u Londonu, uključujući predsjednika RCPCH-a, profesora Russela Vinera.

Iako su se istraživanja u ovom pregledu uglavnom bavila vremenom provedenim pred televizorom, ona također uključuju korištenje mobitela i računala. 

Iako je pregled dokaza utvrdio poveznicu između duljeg korištenja ekrana i pretilosti, odnosno depresije, RCPCH je analizirao podatke i zaključio kako nije jasno dovodi li provođenje više vremena pred ekranom do pretilosti i depresije ili osobe koje ih imaju zbog toga provode više vremena pred ekranom.

Pitanja za roditelje koji ne znaju trebaju li djeci uvesti ograničenje

Umjesto ograničenja vremena pred ekranom, britanski pedijatri su objavili niz pitanja koja roditelji mogu postaviti kako bi donijeli odluku:

- Je li vrijeme koje vaša obitelj provodi pred ekranom pod kontrolom?

- Ometa li korištenje ekrana ono što vaša obitelj želi raditi?

- Ometa li korištenje ekrana san?

- Možete li kontrolirati jedenje grickalica za vrijeme vremena pred ekranom?

Pedijatri, drugim riječima, preporučuju da roditelji pregovaraju s djecom koliko vremena će dnevno provesti pred ekranom, u skladu s njihovim potrebama i utjecajem na san, fizičke i društvene aktivnosti. Kada su djeca mala, roditelji trebaju kontrolirati što gledaju i koliko. Kako djeca rastu, potrebno im je davati više autonomije po tom pitanju, ali postepeno i pod vodstvom roditelja, navodi se u preporukama.

"Ekrani su dio modernog života"

Također se navode sljedeći savjeti za roditelje: 

- Obroci mogu biti dobra prilika za zone bez ekrana

- Ako se vrijeme koje djeca provode pred ekranom čini pretjerano, roditelji trebaju razmisliti o intervenciji

- Roditelji trebaju razmisliti i o vlastitom korištenju ekrana i je li ono nesvjesno i prečesto

- Manja djeca trebaju društvenu interakciju licem u lice, a ekrani nisu adekvatna zamjena za to

Mobiteli, tableti i računala su "odličan način za istraživanje svijeta", rekao je dr. Max Davie iz RCPCH-a, ali roditelji se često osjećaju kao da je nešto "nedefinirano loše" u vezi s njima. "Želimo se probiti kroz to i reći: Zapravo, ako funkcionirate ok i odgovorili ste na ova pitanja i zadovoljni ste odgovorima, nastavite sa svojim životima i prestanite se brinuti. Ali ako imate problema i teškoća, vrijeme pred ekranom može biti faktor koji tome doprinosi", poručio je dr. Davie.

"Ekrani su dio modernog života", ocijenio je dr. Viner za BBC Radio 4 i dodao: "Duh je izašao iz boce - ne možemo ga vratiti. Moramo se držati toga da savjetujemo roditelje da rade ono što rade dobro, a to je da balansiraju dobrobit i rizik. Jedna veličina ne odgovara svima, roditelji moraju misliti o tome što je korisno i od pomoći za njihovo dijete."

U isto vrijeme, druga studija objavljena ovih dana utvrdila je da djevojčice prosječne dobi od 14 godina imaju dvostruko veći rizik od razvijanja depresivnih simptoma povezanih s korištenjem društvenih mreža nego dječaci iste dobi.

To je ponajviše zbog zlostavljanja online, poremećaja spavanja te nezadovoljstva vlastitim tijelom i pada samopouzdanja, kazali su istraživači.

Studija je pokazala kako 12 posto umjerenih korisnika društvenih medija i 38 posto onih koji društvene medije koriste dulje (više od pet sati na dan) pokazuju znakove ozbiljnije depresije.

Kada je riječ o procesima koji mogu biti povezani s korištenjem društvenih medija i depresijom, istraživači su otkrili kako je 40 posto djevojčica i 25 posto dječaka imalo iskustvo zlostavljanja online.

Poremećaji spavanja pojavljuju se kod 40 posto djevojčica, dok je kod dječaka riječ o 28 posto. Tjeskoba i loše spavanje povezani su s depresijom.