Je li razgovor Beroša i Zadravec bio neovlašteno sniman? Pitali smo pravnike

Foto: FAH

SNIMKA telefonskog razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i donedavne zamjenice ravnatelja zagrebačkog Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Dijane Zadravec, koja je jučer objavljena na YouTubeu, otvara niz važnih pitanja.

>> Razgovor Beroša i Zadravec: "Kažeš da je Andrej blagoslovio koruptivni natječaj?"

Jedno je i ono o kaznenom djelu neovlaštenog snimanja, za što je Zadravec jutros optužila Beroša.

Zadravec najavila tužbu, Beroš tvrdi da on nije snimao

"Ne znam kako je dospjela na internet, ministar Beroš je tajno snimao, bez moje privole, naš razgovor", rekla je za Index Zadravec te dodala kako će zbog toga Beroša "najvjerojatnije tužiti".

>> Dijana Zadravec za Index: Beroš me tajno snimao, vjerojatno ću ga tužiti

S druge strane, Beroš pak tvrdi da on nije snimao taj telefonski razgovor, čiju autentičnost potvrđuju oboje, te da ne zna tko ga je snimao. Priznaje da je s njime u tom trenutku u prostoriji bilo 5, 6 osoba, "najbliži suradnici", no ne zna navesti njihova imena, kaže da se ne sjeća. "Teoretski je vrlo moguće da je netko snimao", izjavio je pitijski Beroš.

>> Beroš o snimci razgovora sa Zadravec: Ja nisam snimao

Neovlašteno snimanje u Kaznenog zakonu

U svakom slučaju, je li tu došlo do kaznenog djela neovlaštenog snimanja, koje definira članak 143 Kaznenog zakona?

Taj članak glasi ovako: "(1) Tko neovlašteno zvučno snimi nejavno izgovorene riječi drugoga ili tko posebnim napravama neovlašteno prisluškuje nejavno izgovorene riječi drugoga koje mu nisu namijenjene, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka  kaznit će se tko snimljene riječi iz stavka 1. uporabi ili učini dostupnim trećoj osobi ili tko prisluškivane riječi iz stavka 1. doslovce ili u bitnim crtama javno iznese.

(3) Ako kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka  počini službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(4) Nema kaznenog djela ako su radnje iz stavka 1. i 2. ovoga članka  učinjene u javnom interesu ili drugom interesu koji je pretežniji od interesa zaštite privatnosti snimane ili prisluškivane osobe."

Primjerice, veća je kazna ako neovlašteno snimanje radi službena osoba, ali i postoji mogućnost da uopće ne bude kaznenog djela neovlaštenog snimanja ako je snimanje učinjeno u javnom interesu i sl.

Anto Nobilo: Ministar se ponio nekorektno, ali to nije nelegalno

Stoga smo za mišljenje pitali dvoje pravnika, odvjetnika Antu Nobila i profesoricu sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević.

Nobilo smatra da tu nema kaznenog djela. "Ministar je snimao, ako je snimao, svoj razgovor, tj. sebe", kaže Nobilo te dodaje da se Beroš ponio nekorektno prema Zadravec jer joj nije rekao da snima, ali da tu "nema kaznenog djela". Podsjetio je i na sudsku praksu po kojoj takva snimanja većinom budu proglašena dozvoljenim.

Zlata Đurđević: Kazneni progon korupcije je iznad prava na privatnost

Zlata Đurđević pak ističe da je "kazneni progon korupcije iznad prava na privatnost" te da se ne može govoriti o kaznenom djelu neovlaštenog snimanja ako je tajno snimanje bilo u javnom interesu.

Dodaje kako se ne može odmah reći da je to snimanje bilo nezakonito jer to tek treba utvrditi sud. "Ovisi i o namjeri", ističe Đurđević. Postoji i mogućnost da je snimanje razgovora postalo naknadno u javnom interesu, neovisno o prvotnom razlogu snimanja.

Tko je snimao razgovor?

U svakom slučaju, sada treba utvrditi tko je točno snimao telefonski razgovor Zadravec i Beroša, za koji je on priznao da ga je stavio na spikerfon. Kako je ministar rekao, u prostoriji su u tom trenutku bili njegovi najbliži suradnici pa zapravo ne bi trebalo biti teško utvrditi tko je snimao.

Ako odgovora na to pitanje ne bude uskoro, onda bismo ga mogli doznati u sudskom procesu protiv Beroša koji je Zadravec najavila.