Je li Sanader slučajno bio u Americi u vrijeme uhićenja Nevenke Jurak?

SLUČAJNOST ili ne, izvrsno se poklopilo. U vrijeme uhićenja Nevenke Jurak Ivo Sanader je bio u Americi. I to nitko nije znao. Zanimalo nas je što o tome misle naši političari: radi li se zaista o slučajnosti ili nečem drugom?

Ingrid Antičević Marinović bila je vrlo kratka: "Kugla zemaljska postala je vrlo mala", komentirala je moguću povezanost Sanaderovog boravka u Americi s uhićenjem Nevenke Jurak.

"Nedokaziva je povezanost Jurakice i Sanadera"

Damir Kajin misli kako se zaista radi o slučajnosti te dodaje kako hrvatsku javnost zasigurno više od toga gdje se Sanader trenutno nalazi zanima je li on kupio na Manhattanu stan za više od milijun dolara. "Ja ne vjerujem da uhićenje Nevenke Jurak ima ikakve veze sa Sanaderom. Što ne znači da ona nije zbog njegove naklonosti dobivala unosne poslove od države. Ali svima je jasno da je to gotovo nedokazivo. I zbog tog jednomjesečnog zadržavanja u pritvoru ne bi trebao biti zabrinut Sanader, već Barišić", rekao je za Index Kajin te pojasnio zašto Sanader ne treba biti zabrinut: "Naše pravosuđe je dirigirano, ono funkcionira onako kako gazda kaže, a gazda je izvršna vlast koja potvrđuje državne odvjetnike i ima presudan utjecaj na izbor sudaca kojima je nakon toga, jasno, mandat doživotan."

Kajin smatra kako je nezgodno "čačkati bivšega premijera" jer kada bi se to i dogodilo, on bi mogao za sobom povući cijelu Vladu. "A bogami i dobar dio korumpiranog pravosuđa", dodaje.

"Pravilo je: premijera ne dirati jer su vlasti promjenjive"

"Sanadera može privesti nova vlast, a eventualno postojeća ukoliko ocjenjuje da bi se gubitkom izbora Sanader mogao vratiti u HDZ i na političku pozornicu. No, njega hapsiti ili privoditi zbog Nevenke Jurak meni jednostavno ne izgleda vjerojatnim, kao što je isto tako jasno da se i neke druge stvari u Hrvatskoj neće sada dogoditi, poput revizije pretvorbe ili prozivanja ratnih profitera koji su danas stupovi društva. Pravilo je: premijera ne dirati jer su vlasti promjenjive", komentira Kajin.

Ipak, smatra Kajin, bit će zanimljivo pratiti ovaj slučaj. Dodaje kako je poznato da u ovoj zemlji netko može odgovarati zbog peke, eventualno nekih reflektora, ali ozbiljnih stvari ne. "A najbolji je primjer ova paranoidna presuda Vrhovnog suda koji je preinačio kaznu zatvora Glavašu iz deset u osam godina zatvora, čime su potvrdili moju tezu da ljudski život u ovoj zemlji vrijedi kao jedna solidna peka, a život Srbina još i manje", kaže Kajin za Index.

"Popularnost HDZ-a neće porasti zbog eventualnog privođenja Sanadera"

Kajin misli da HDZ-ovu vlast zbog situacije kakva je u zemlji ne može spasiti čak niti eventualno privođenje Ive Sanadera. "Istina je da je Kosor porastao rejting nakon što je Sanader uskrisio u siječnju ove godine i počeo dijeliti lekcije zbog Hebrangovog nesupjeha na predsjedničkim izborima, ali u godini kada je 89 tisuća ljudi ostalo bez radnih mjesta, kada je nelikvidnost porasla za osam milijardi kuna, kada je Vlada zadužila zemlju za 26 milijardi kuna, kada je prozvodnja pala, u ovakvim okolnostima teško da bi bilo što moglo promijeniti raspoloženje građana koji su odlučili da hoće promjene", zaključio je Kajin.

"Mislim da ima neke povezanosti"

Nekadašnji SDP-ov ministar vanjskih poslova Tonino Picula komentirao nam je Sanaderov boravak u Americi i uhićenje Nevenke Jurak riječima: "Ja nemam nikakvih dokaza da su te dvije stvari povezane, ali sam dovoljno dugo u politici da bih shvatio da možda i postoji jedna vrsta povezanosti". Njemu se čini zanimljivim da je u isto vrijeme objavljena i kolumna urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića koji, kako nam kaže Picula, za sve aktualne nedaće optužuje komunizam, i to na jedan tragikomičan način, te tvrdi da su za pad Sanadera krivi komunisti koji su se infiltrirali u HDZ.

"Meni se čini da te tri stvari imaju veze jedna s drugom. Čini mi se da je taj Miklenićev tekst ozbiljno upozorenje vodstvu HDZ-a da ne odstupa od Sanaderovog načina vođenja države i davanja novca u suprotnom smjeru od Crkve. Očito je da se događaju stvari koje tek jednim dijelom vidimo. Mnogi su u Hrvatskoj nervozni jer jedan sustav bespovratno odlazi, njegova baština je teška. Dokle god Vlada koju je ostavio Sanader ne bude smijenjena, nećemo živjeti u prosperitetnoj i demokratskoj državi."

Picula kaže kako je dobro prisjetiti se i što se dogodilo uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, kada je Bozanić primio Bandića, a vrlo brzo nakon toga počasni predsjednik HDZ-a pokušao je izvršiti puč, "kao da se osjetio osokoljenim". "A da je Bandić postao predsjednikom, možete si misliti kako bi se danas stvari razvijale", dodaje Picula.

Kad oni žele, zna se, kad ne žele, ne zna se

Na pitanje kako je moguće da je Sanader u tajnosti otputovao u Ameriku, Picula kaže kako to nije ništa čudno. "HDZ i Sanader svojim utjecajem u medijima ne potenciraju Sanaderovo kretanje osim kada to nekome od njih odgovara. Ja mislim da HDZ još i ne zna što bi sa Sanaderom, pa stoga i ne govori o njemu previše dok ne vidi kako će se stvari oko istraga dalje razvijati", kaže Picula.

"Sanader može slobodno putovati, zašto ne? Ionako jako dobro zna tko su mu sve bili suborci, on je sve imenovao. A mislim da i on sam nema iluzija i zato uvijek ima pasoš uza se", zaključio je Picula.

"Nitko ništa ne zna"

Ranko Ostojić također nam je kratko prokomentirao slučajnost puta i uhićenja: "Ne znam je li Sanader u Americi zbog aktualnog pritvaranja, ali sam siguran da bismo na taj način mogli očekivati da cijela aktualna Vlada bude na putu preko bare. Sad odjednom nitko od njih ništa ne zna".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.