Kirilo Budanov: Idući mjeseci bit će zanimljivi. Ruski civili sad vide rat...

Foto: EPA

Pomoć Ukrajini zamrznuta je u američkom Kongresu, a Kijev bi se mogao suočiti s Trumpovim drugim predsjedničkim mandatom i njegovom sklonosti Moskvi. Međutim, ukrajinski obavještajni lider nije zabrinut zbog SAD-a."Ne brinem se puno o tome", rekao je Kirilo Budanov, ravnatelj ukrajinske obrambene obavještajne uprave, za CNN u ekskluzivnom intervjuu u Kijevu.

"Trump je iskusna osoba. Mnogo je puta pao i opet se ustajao. A to je vrlo ozbiljna osobina", rekao je Budanov o bivšem predsjedniku, koji nije skrivao svoju želju da smanji američku potporu Ukrajini i čiji se saveznici u Kongresu protive naporima da se Ukrajini odobri veća pomoć.

U opširnom intervjuu, ravnatelj vojne obavještajne službe razjasnio je očajničku potrebu Ukrajine za više streljiva i oružja kako bi obuzdala ruske napade, iako je odbacio rizik da će SAD ostaviti Ukrajinu na cjedilu.

"U svakom slučaju, očekujemo pozitivnu odluku", rekao je Budanov o američkoj raspravi o pomoći: "Reći da su Trump i Republikanska stranka ljubitelji Ruske Federacije je potpuna besmislica."

Trump se u siječnju na društvenim mrežama pohvalio kako radije vjeruje Putinu nego nekim američkim obavještajcima, a poznato je da je podržavao ruskog čelnika tijekom svoga predsjedničkog mandata od 2016. do 2020.

Budanov bio ranjen u ratu, pretrpio 10 atentata

Kao ravnatelj ukrajinske vojne obavještajne agencije, čija snaga leži u prikupljanju obavještajnih podataka i tajnim operacijama specijalnih snaga, Budanov je stekao reputaciju čovjeka od malo riječi, ali čovjeka koji daje rezultate.

Njegova služba tvrdi da je postigla značajne uspjehe, uključujući napade na Krim i ruske aerodrome, što nanosi neugodnu štetu Kremlju. Ranije u svojoj karijeri Budanov se borio i bio ozlijeđen na prvim linijama u istočnoj Ukrajini, nedugo nakon što je Rusija prvi put napala svog južnog susjeda 2014. godine.

Kao osoba koja izaziva gnjev Kremlja, Budanov je bio meta ruskog atentata najmanje 10 puta u svojoj karijeri, tvrde Ukrajinci. Krajem prošle godine možda su mu se približili. Njegova supruga je hospitalizirana zbog očitog trovanja teškim metalima, prema ukrajinskim i zapadnim dužnosnicima, u napadu za koji su mnogi sumnjali da ga je počinila Rusija.

Ovaj 38-godišnjak ima jake veze s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim i smatraju ga predstavnikom nove generacije vojnih vođa.

Istodobno su njegove izjave i pažljivo njegovan javni profil izazvali neke kritike. Zagonetno video pojavljivanje uoči uglavnom zaustavljene protuofenzive sada se smatra jednom od nekoliko poruka ukrajinskih dužnosnika koje su poslužile za podizanje očekivanja o tome što ukrajinske oružane snage mogu postići.

Moguća zamjena za Zalužnog

Uz glasine da bi Zelenski uskoro mogao otpustiti Valerija Zalužnog, popularnog vrhovnog zapovjednika vojske, Budanov se smatra mogućom zamjenom. Budanov se nije osvrnuo na takva izvješća, rekavši da osobno nema sukoba ni s kim.

Usred žestokih ruskih napada duž ukrajinskih frontova, nestašice streljiva i iscrpljenosti trupa, šef ukrajinske obavještajne službe ima jedan jasan prioritet: više potpore Zapada.

"Zaista nam treba ta pomoć", rekao je Budanov za CNN.

Topnički sustavi - haubice - bili su na vrhu popisa. Ukrajini je potrebno "naglo povećanje" broja topova, ističe Budanov, bez obzira na njihovu starost i tip, jer godine borbi uzimaju danak na ukrajinskim dalekometnim topovima.

Streljivo je također od vitalnog značaja, rekao je Budanov, jer su "granate jedan od najpresudnijih čimbenika u ovom ratu". "Nije toliko važna kvaliteta koliko kvantiteta", dodao je Budanov. Ukrajina nikada nije uspjela nadmašiti rusku vatrenu moć, čak ni nakon što se Moskva okrenula Sjevernoj Koreji za opskrbu streljivom.

CNN je izvijestio da se oružje zapadne proizvodnje u ukrajinskim jedinicama na prvoj liniji puni dimnim granatama, umjesto visoko eksplozivnim streljivom, jer se na bojnom polju javlja nestašica.

No, Ukrajina se i dalje suprotstavlja neprijatelju u zraku iznad prve linije, rekao je ravnatelj obavještajne službe. Budući da Rusija neprestano uči iz svojih borbenih iskustava, trend je još većeg korištenja bespilotnih letjelica iznad ukrajinskih bojišta.

"Upravo u bespilotnim sustavima smo manje-više jednaki", rekao je Budanov. Ukrajinski društveni mediji prepuni su snimki s fronta koje prikazuju bespilotne letjelice kako špijuniraju, napadaju i čak zarobljavaju ruske trupe, iako i Moskva koristi iste taktike.

Kijev je također pojačao dalekometne napade na mete unutar Rusije. Postoje izvješća o eksplozijama na infrastrukturi izvan velikih gradova daleko od ukrajinske granice. Ruske vlasti tvrde da su osujetile desetke ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama i projektilima od početka ove godine.

I dok se polako realizira isporuka borbenih zrakoplova F-16 - kijevski piloti već vježbaju na njima - Budanov je ponovio najnoviji zahtjev Ukrajine. On želi vidjeti zrakoplove za napad na ciljeve na zemlji poput američkog A-10 u ukrajinskim rukama.

"To je ono što stvarno može pomoći u nanošenju vojnog poraza Rusiji", rekao je Budanov o zastarjelom američkom zrakoplovu.

Iako je star više desetljeća te unatoč tome što ga Kongres želi izbaciti iz arsenala američkih zračnih snaga, taj zrakoplov - poznat po efikasnosti protiv iračkog oklopa u Prvom Zaljevskom ratu - još uvijek je na cijeni kod pilota i američkih vojnika.

Isporuka novih zrakoplova prilično je neizvjesna s obzirom na to da je pomoć Ukrajini dio većeg kompromisa o američkoj useljeničkoj politici, čemu se protive Trump i njegovi saveznici u Kongresu.

"Ruski civili sad vide što je rat"

Budanov procjenjuje da se na okupiranim ukrajinskim teritorijima nalazi više od pola milijuna ruskih vojnika, ali ne vidi puno potencijala za pomake na prvim crtama u kratkom roku. Ali sugerirao je da bi se napadi na rusku infrastrukturu mogli pojačati. Iako je odbijao priznati ukrajinsku umiješanost u napade bespilotnim letjelicama u Rusiji, rekao je da su takve operacije "sasvim moguće".

"Hipotetski, postoji plan prema kojem se sve to događa. Vjerujem da ovaj plan uključuje sve glavne objekte civilne i vojne infrastrukture Ruske Federacije", rekao je Budanov. Sada ruski civili, rekao je ukrajinski obavještajni čelnik, konačno vide pravu sliku rata. "Vide zapaljena skladišta nafte, uništene zgrade u tvornicama i pogonima. Sve je to korisno."

Ukrajina i Rusija u srijedu su razmijenile stotine ratnih zarobljenika, u prvoj razmjeni nakon pada ruskog transportnog zrakoplova IL-76. Moskva je ustvrdila da je Ukrajina oborila zrakoplov koji je prevozio desetke ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Budanov je za CNN rekao da Rusija nije pružila dovoljno dokaza koji bi potkrijepili takve tvrdnje: "Ako je sve tako kako oni govore, onda su prvo trebali pokazati jezivu sliku. Recimo, polje prekriveno leševima. I pokazati to cijelom svijetu." Snimke ruskih državnih medija s mjesta nesreće, koje je geolocirao CNN, pokazuju samo mali broj tijela oko olupine.

Budanov je odlučan u svom uvjerenju u punu pobjedu Ukrajine nad Rusijom unatoč zabrinutosti javnosti zbog umora ukrajinskih trupa, prednosti Rusije u domaćoj vojnoj proizvodnji i nedostatku pomaka na bojišnici.

Sljedećih šest mjeseci bit će zanimljivo, rekao je Budanov, s tim da ćemo u tom razdoblju vidjeti kraj tekućeg pritiska Rusije na bojišnici. Za Budanova rat može završiti samo na jedan način: "Uspostava pravde - eto tako će završiti - povratkom onoga što je izgubljeno."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.