Jedina hrvatska operativna rafinerija nafte bit će zatvorena najmanje pet mjeseci

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

JEDINA hrvatska operativna rafinerija nafte bit će zatvorena najmanje pet mjeseci, prenosi HRT. Naime, do travnja bi trebala trajati gradnja novog postrojenja za obradu teških ostataka koje će omogućiti veću proizvodnju dizelskih goriva. Iz Ine su poručili da imaju osiguranu opskrbu goriva do veljače, a rade na tome da se produlji do travnja.

Povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva Radivoj Čemeljić kaže da je što brže ponovno otvaranje rafinerije ključno za dostatnu opskrbu tržišta gorivom. "Sindikat podržava što skoriji završetak DCU-a jer to je ključno da bi rafinerija opstala i da bi tržište bilo opskrbljeno gorivom koje europska norma propisuje", kazao je Radivoj Čemeljić.

Zatvaranje zbog najveće modernizacije riječke rafinerije do sada

Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine, kaže da se ne radi o uobičajenom zatvaranju zbog održavanja postrojenja, nego o modernizaciji koja je ozbiljan investicijski projekt.

"Uobičajeno održavanje postrojenja traje mjesec-dva, ali sada ne govorimo samo o takvom održavanju nego o najvećem ulaganju u modernizaciju riječke rafinerije i ulaganju u Hrvatskoj. Riječ je o četiri milijarde kuna. To je ozbiljan investicijski projekt, tehnološki vrlo kompleksan i zahtjevan jer se radi o spajanju postojećih i novih postrojenja", rekao je Péter Ratatics.