Jedini ginekolog na Braču ogorčen na Dom zdravlja: Nije im stalo do trudnica

Foto: Miranda Cikotic/Pixsell

JEDINI brački ginekolog, sedamdesetogodišnji Branko Jašić, poslao nam je pismo kojim svjedoči da županijski Dom zdravlja ni nakon nekoliko mjeseci nije podmirio dugove za korištenje interneta u ordinaciji. Nakon što se nedavno pisalo kako su ordinaciji zbog neplaćanja isključeni telefon i internet, Dom zdravlja riješio je problem ugovaranjem usluga s drugim operaterom. No dugovi prema starom su ostali, kao i niz drugih problema. Evo Jašićevog pisma:

Dom zdravlja još uvijek nije platio račune

"Ovim putem obavještavam javnost kako ravnatelj Doma zdravlja još uvijek nije platio račune Optima-telekomu za ginekološku ordinaciju u Supetru, zbog čeka je tjedan dana bio isključen internet. U međuvremenu je došao novi operater. Nepodnošljiva je lakoća ignorancije javnosti i mene osobno od čovjeka za koga kažu da je 'otporan na metke'.

U svojoj birokratskoj uštogljenosti, arogantnosti i nepristojnosti, ne vide suštinu problema u ovako mastodontskoj ustanovi, a zapravo ih i ne žele vidjeti. U tom ozračju zdravstveni radnici i pacijenti su zadnja rupa na svirali. Da im je stalo do toga ne bi mene i medicinsku sestru 'otjerali' iz uredno i na zadovoljstvo pacijentica uređene ordinacije.

Da im je stalo do trudnica ne bi na naše pitanje gdje će se za vrijeme godišnjeg odmora od tri tjedna one javljati, rečeno je: To nije vaš problem! Zamjenski ginekolog je u Solinu. U mojoj četrdesetpetogodišnjoj praksi nezamislivo je bilo da za vrijeme turističke sezone odlazimo na godišnji, a danas ni jedno turističko mjesto nema turističku ambulantu, koja je nama donosila solidan prihod.

Nemamo kućnog majstora, nekad smo imali sve

Ustanovom se upravlja na daljinski, metaforički i stvarno. Nemamo kućnog majstora, pa kad se upali centralno, nema tko ispustiti zrak i eto poplave, onda se traže ljudi koji nešto znaju da riješe problem. U već opjevanom Domu zdravlja Brač, imali smo sve, provodili integralnu medicinu, specijalisti koje nismo imali dolazili su iz KBC-a, jer je postojao takav ugovor s Domom zdravlja.

Najveći problem je podjela Brača na sedam općina i jedan grad. Time je Brač izgubio središnju vlast (koju je imao još od kneza Brečka od devetog stoljeća), tako da nitko nije mogao artikulirati interese Brača. Mladi načelnici su brinuli svoje probleme, od drva nisu vidjeli šume, ali su konačno shvatili da je i njihova uloga brinuti o zdravlju svojih građana. Krajne je vrijeme da se zajedničkim snagama nešto poduzme.

Ako Korčula može u istoj državi imati dva doma zdravlja (zašto 2?), mogu Vis, Hvar i Brač imati bar jedan. Nisam optimist ali treba pokušati."

Direktor Doma zdravlja odgovornost prebacivao na Jašića

Direktor županijskog Doma zdravlja Marko Rađa nedavno je odgovornost za isključivanje telefonske linije i interneta u bračkoj ginekološkoj ordinaciji prebacio upravo na Jašića koji ga, navodno, nije obavijestio da je preuzeo svoj broj iz bivše, privatne ordinacije. S druge strane, Jašiću bliske osobe tvrde da je vodstvu Doma zdravlja mailove slao, ali odgovora nije bilo.

Da su ordinaciji zbog dugova isključeni telefon i internet objavila je na Facebooku prije petnaestak dana supetarska SDP-ovka gradonačelnica Ivana Marković. Ni klima-uređaj dugo nije radio. Nekoliko dana kasnije, Marković je objavila i da je medicinska sestra u Jašićevoj ordinaciji dala otkaz.

> Gradonačelnica Supetra: Dom zdravlja nije plaćao račune, ginekologu isključen telefon

> Sestra u ginekološkoj ambulanti na Braču dala otkaz: "Ginekolog je na rubu"

Ukratko, zdravstvena zaštita na Braču je loša, bez nade da će uskoro krenuti nabolje. Županijom i državom, dakako, drma HDZ.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.