Jesu li i ruski liječnici ozračeni? Liječili su žrtve eksplozije bez zaštite

Arkanđelska bolnica Schreenshot: Google Map

RUSKI liječnici koji su liječili žrtve zračenja nakon eksplozije na sjeveru Rusije, nisu imali zaštitu i sada se boje da su i sami ozračeni, javlja BBC.

Povećana doza radijacije

Pet nuklearnih inženjera poginulo je 8. kolovoza prilikom testiranja motora na nuklearni pogon u Nyonoksi, a ranjeno je još šest osoba. Predsjednik Vladimir Putin priznao je da je testiranje bilo povezano s novim oružanim sustavom, ali je malo službenih podataka dostupnih javnosti. 

Stručnjaci u Rusiji i na Zapadu kažu da je test najvjerojatnije povezan s novom balističkom raketom 9M730 Burevestnik na nuklearni pogon koju je NATO nazvao "Skyfall". Prošle godine Putin je rekao da će nova tehnologija dati projektilu neograničen domet.

Šest dana nakon eksplozije ruska meteorološka služba Rosgidromet otkrila je povećanu razinu radijacije koja je porasla 16 puta u odnosu na normalne vrijednosti u gradu Severodvinsku, udaljenom nešto manje od 50 km od mjesta eksplozije.

Prema službenim podacima, zračenje koje je stiglo do Severodvinska nije bilo dovoljno veliko da uzrokuje radijacijsku bolest.  

Karta s prikazom ključnih mjesta (Schreenshot: Google Map) 

Svjedočanstva liječnika iz Arkhangelska

Dvojica liječnika u Arkhangelsku koji su željeli ostati anonimni, razgovarali su s novinarem BBC-ja o zaprimanju i obradi žrtava radijacije. Liječnici su naveli da je najmanje 90 ljudi došlo u kontakt sa žrtvama radijacije, ali da prije toga nitko od njih nije bio upozoren na rizik od kontaminacije.

Zdravstveni djelatnici o kojima je ovdje riječ su civilni, a ne vojni službenici. Pacijenti su dopremljeni u bolnicu u Arkhangelsku nazvanu Semashko vjerojatno zato što je ona imala nužnu opremu za slučajeve radijacije.

"Ne želimo da nam sljedeći put dovedu ne troje već desetero ljudi, i ne daj Bože, ponovno sakriju informacije od nas", rekao je jedan liječnik.

Stupanj tajnosti povezan s eksplozijom doveo je do njezina uspoređivanja s katastrofom u Černobilu iz 1986. godine, kada je istina o radijaciji polako "isplivala na površinu". Arkhangelski liječnici rekli su da je odmah bilo jasno da su trojica zaprimljenih pacijenata u lošem stanju. Liječnici su ih pregledali na hitnom prijemu, a zatim prebacili u operacijsku salu.

"Slika radijacije se razvijala kroz sate. Krvni testovi pokazivali su da se svakih sat vremena smanjuje broj ovih ili onih stanica. To je ukazivalo na vrlo visoku dozu zračenja", rekli su.

Ali dežurna je služba nastavila primati ostale pacijente još oko sat vremena dok nije postalo jasno da su sva trojica zaprimljenih pacijenata primila jako visoku dozu zračenja. Bolnica je istovremeno rješavala komplikacije u trudnica i druge zdravstvene probleme ostalih pacijenata.

Dekontaminacija bolnice

Bolničko osoblje nastavilo je liječiti žrtve, a kako bi se zaštitili, morali su improvizirati pa su, primjerice, koristili maske za lice iz pribora za hitnu pomoć koja je bila u helikopteru za hitne slučajeve. Dan nakon zaprimanja tri su žrtve prebačene u bolnicu u Moskvi koja ima specijaliste za radijacijsku bolest.

Njihovo stanje u ovom trenutku nije poznato javnosti. Kasnije je vojni tim izvršio dekontaminaciju bolnice. Medicinari su rekli da su u bolnici uklonjeni odjeća žrtava i nosila.

Liječnici su upozorili da je u opasnosti i osoblje zaduženo za čišćenje jer su oni jednostavno skupljali vreće s radioaktivnim stvarima i iznosili ih. 

Drugi liječnik je naveo da je bolničko osoblje sada pod stresom jer zna da nije imalo nužne informacije za postupanje u takvim slučajevima. Dva tjedna nakon eksplozije rusko ministarstvo zdravstva priopćilo je da nitko od liječnika u arkhangelskim bolnicama nije primio po život opasnu dozu zračenja.

Jedna od ruskih stanica za motrenje radijacije (Foto: EPA)

Zabrinjavajuća izvješća međunarodne nuklearne agencije 

U ponedjeljak je međunarodna nuklearna agencija izvijestila da su dvije ruske stanice za praćenje radijacije najbliže Nyonoksi nestale iz mreže nakon eksplozije. Ovo je otkriće samo pojačalo sumnje da bi zračenje moglo biti teže nego što je službeno prijavljeno.

Organizacija za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CTBTO) rekla je da je nakon tehničkog kvara na lokacijama za praćenje radijacije uslijedio kvar na još dvije takve stanice. Ujedno je organizacija tvitala animaciju koja je prikazala potencijalni radioaktivni oblak nastao zbog eksplozije.

Službena Rusija je zaključila samo da testiranje naoružanja nije posao ove organizacije, odnosno CTBTO-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.