Johnson: Ako Rusija pobijedi, ugrožena je i Britanija. Moramo poslati borbene avione

Screenshot: Sky News

Bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson upozorio je da bi sigurnost Britanije mogla biti ugrožena ako Ukrajina izgubi u ratu s Rusijom. U intervjuu za Sky News, uoči prve godišnjice rata, Johnson je kazao kako Ujedinjeno Kraljevstvo treba probiti led i postati prva zemlja koja će Ukrajini isporučiti borbene avione.

"Ukrajina želi F-16. Mi ih nemamo, ali imamo Typhoone. Mislim da Britanija treba probiti led i poslati Typhoone Kijevu. Ako Rusija pobijedi, Putin bi mogao zaprijetiti baltičkim državama i bila bi ugrožena sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je Johnson.

"Ovo je kritični trenutak za cijeli svijet"

Bivši britanski premijer komentirao je i situaciju s Kinom te naveo kako će Peking napraviti "povijesnu pogrešku" ako opskrbi Moskvu oružjem. Dodao je da je jako zabrinut zbog jučerašnjeg sastanka kineskog glavnog diplomata Wang Yija s Vladimirom Putinom.

Johnson je u intervjuu nazvao Putina gangsterom i kazao kako bi on mogao kasnije zaprijetiti i drugim zemljama. "Ulozi su jako visoki. On bi mogao zaprijetiti svim dijelovima bivšeg sovjetskog carstva koje želi zastrašiti. Ovo je apsolutno kritični trenutak za cijeli svijet", rekao je.