Još je jedan dan do proglašenja. Izaberite uhljeba godine

Foto: Index

KRAJ je godine, što znači da je vrijeme za svođenje računa. Index tradicionalno bira uhljeba godine, najboljeg u bahatom trošenju našeg novca. Kao i svih ovih godina do sada, pozivamo vas da Indexovom izboru pristupite otvorenog srca.

Trenutno uvjerljivo vodi Toni Turčinov, načelnik Murtera koji je službenu karticu općine peglao u austrijskom bordelu. Imate još jedan dan za glasanje, a sutra objavljujemo tko je od 17 kandidata ponio titulu uhljeba godine. Ponuda je tu, a izbor je vaš. Uz staro geslo:

Neka pobijedi najgori!

Nediljko Dujić

Nekadašnji gradonačelnik Skradina i bivši predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić zapamćen je po tome što je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

>>Plenković za šefa Hrvatskih šuma stavio HDZ-ovca osuđenog zbog zlouporabe ovlasti

Njega je Županijsko državno odvjetništvo sumnjičilo da je od 24. listopada 2003. godine do 1. prosinca 2005. godine nezakonito dobivao naknade. Kako je stajalo u optužnici, on je pribavio 147 tisuća kuna na ime nezakonito isplaćenih naknada. Osuđen je zbog naknade koju je dobio kao član tijela Hrvatskih cesta, dok je za Vodovod i odvodnju oslobođen krivnje.

U normalnoj državi bio bi to kraj njegove karijere. U Hrvatskoj koju vodi HDZ Andreja Plenkovića, Dujić je, eto, imenovan na lukrativno mjesto predsjednika Uprave Hrvatskih šuma. Njegova neto plaća iznosi 29.832 kune.

Treba reći i da su ga stanovnici Skradina čak šest puta birali za gradonačelnika. Dujić je diplomirani specijalist javne uprave

Toni Turčinov

Načelnik Murtera Turčinov tek se ove godine predstavio široj hrvatskoj javnosti, ali kakvo je to samo predstavljanje bilo! Radi se o tipu koji je u austrijskom bordelu peglao službenu karticu Općine, a kasnije je to pokušao prikriti lažiranjem računa.

>>Načelnik općine u bordelu u Austriji na službenu karticu potrošio 1560 eura

Riječ je o bordelu La Cocotte, a karticu je upotrijebio tri puta te je potrošio 1560 eura proračunskog novca. U priopćenju je napisao da je službena kartica korištena omaškom.

Ustvrdio je da nije bilo štete za proračun općine Murter, kazavši kako je isti iznos platio u hotelu. Kako bi to dokazao, Telegramu je poslao račun za smještaj općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal, koji je navodno platio vlastitim novcem. Telegram je kontaktirao hotel.

"Računi koje mi izdajemo su drugačiji", kazali su iz hotela. "Račune ne izdajemo na ovakvim dokumentima."

O kakvom se potencijalu radi govori činjenica da je tip kasnije dao ostavku, ali ne onu na mjesto načelnika, nego na mjesto županijskog vijećnika, koje ionako nema neku političku, ali niti financijsku težinu.

Spomenimo i da je prvu značajniju pozornost dobio u srpnju 2019. godine kad je organizirao Kroasan party. Cilj zabave bio je ukazati na to da je to pecivo na Murteru tri puta skuplje nego u Zagrebu.

Toni Turčinov, čovjek kojemu smeta cijena kroasana koje sam plaća, a ne smetaju bordeli na vaš račun.

Turčinovu je Udruga Kučerosi dodijelila nagradu Numero uno. Riječ je o, kako pišu, priznanju koje se dodjeljuje osobi koja je "okrenula najviše žena preko ljeta". Može li biti dobitnik i laskave Indexove nagrade Uhljeb godine?

Tomislav Ćorić

Ako je Turčinov rookie godine na hrvatskoj sceni uhljeba, Ćorić je već stara garda. Naime, radi se o Indexovom laureatu iz 2020. godine, kada je nagradu ponio kao ministar gospodarstva i održivog razvoja

Teško je pronaći riječi o tome što uopće on predstavlja na uhljebskoj sceni u Hrvatskoj. No neka umjesto naših epiteta o Ćoriću govore njegova djela. Pretprošle godine, dakle, Ćorić je titulu najvećeg uhljeba ponio zato što se, kako smo zapisali, uspio posvađati s poduzetnicima koji su jedva preživljavali krizu uzrokovanu pandemijom.

Na sastancima s njima buljio je u mobitel i šutio, a nakon sastanaka govorio da poduzetnici uzurpiraju javni prostor i da njihove zamjerke ne zaslužuju njegov komentar. U pravoj uhljebskoj maniri, na mjesto savjetnika je imenovao mladog HDZ-ovca s tek završenim fakultetom, a sudjelovao je i u imenovanju vlastitoga kuma u Upravu HEP-a.

Ove godine, sva svoja teorijska i praktična znanja Ćorić je uspio kapitalizirati i uspio nemoguće - pojam uhljebništva u Hrvatskoj je podignuo na novu razinu.

>>Ključni akter u aferi Rimac: Radio sam po nalogu Ćorića, sve je znao, imam mailove

Dakle, cijela država je govorila kako će ga Plenković smijeniti, nizale su se afere ne samo za vrijeme njegovog mandata nego i poslije njega.

Primjerice, u veljači ga je njegov bivši pomoćnik Domagoj Validžić optužio da je još kao ministar zaštite okoliša i energetike pogodovao investitorima vjetroparka Krš-Pađene, koje istražuje USKOK.

U lipnju je aktualna bila pljačka Ine. Podsjetimo na riječi tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Damira Vanđelića kako je izvijestio nadležne, među kojima i tadašnjeg HDZ-ovog ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, da Ina gubi novac, što sugerira kako su se stvari tu mogle spriječiti.

No u međuvremenu, između ova dva događaja, Ćorić više nije bio ministar. Postao je viceguverner HNB-a. Ukratko, čovjek ima veću plaću nego što ju je imao kao ministar. Ona sad iznosi 40.636 kuna. Neto.

Tomislav Ćorić, najveći od najvećih.

Stjepan Turković

Karlovački HDZ-ovac i tadašnji savjetnik ravnatelja Županijske uprave za ceste Stjepan Turković uhvaćen je kako sa sinom Mijom krade željeznu armaturu s gradilišta obilaznice Turnja. On je živi dokaz da HDZ-ovci kradu sve što im padne pod ruku. Operiraju oni od EU fondova preko nabava do željezne armature.

>>Istaknuti HDZ-ovac sa sinom krao željeznu armaturu s gradilišta, uhvatila ih policija

Krađa armature s gradilišta je sama po sebi bizarna, a još je bizarnije da se radi o poznatom i tada politički aktivnom Stjepanu Turkoviću, HDZ-ovcu koji je tijekom posljednjih trideset godina obnašao niz stranačkih funkcija, bio i gradski te županijski vijećnik.

Također, bio je direktor gradskog poduzeća Zelenilo, predsjednik NK Karlovac, ravnatelj Županijske uprave za ceste. Zanimljivo, kao v.d. ravnatelja ŽUC-a otvorio je natječaj za savjetnika, na njega se javio i naravno bio primljen, kako bi na solidnoj plaći proveo još godinu i kusur do mirovine.

Kasnije je Turković izašao iz stranke. Čak i prema kriterijima HDZ-a, krađa armature je očito ono što se ne radi.

Javio se Kaportalu, kojem je zaprijetio tužbom, ali, kako su pisali, njegovom urednikom nije izrazio žaljenje ili rekao da je možda pogriješio, nego je išao banalizirati sam pokušaj krađe rekavši da je to “mali prekršaj jer je vrijednost manja od tisuću kuna”.

Kasnije su iz ŽUC-a poručili da ih ne brine činjenica da je Turković krao armaturu jer se to dogodilo "izvan radnog vremena". Ipak, kasnije je mjesto savjetnika ravnatelja ukinuto. Turković je dobio i 32.500 kuna otpremnine.

Provjereno Nove TV otkrilo je kako je Turković pokraj Trogira izgradio i iznajmljuje čak osam ilegalnih apartmana s bazenom.

Sve je izgrađeno izvan građevinskog zemljišta, a Turković i njegov partner Stipo Adžaga tjedan dana boravka naplaćuju do 40.000 kuna. Iz Splitsko-dalmatinske županije kažu da oni tu katnicu s bazenom nisu odobrili.

Ne želimo vam ništa sugerirati, odluka o uhljebu godine jest duboko individualna, ali čini nam se kako bi Turković mogao skupiti sasvim lijep broj glasova.

Stjepan Esih

Ovaj bivši HDZ-ovac, a danas nezavisni vijećnik Općine Brdovec, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća snimljen je kako igra solitaire, tu igru svih uhljeba svijeta.

>>FOTO Lokalni vijećnik snimljen dok igra solitaire na sjednici: "Morao sam se smiriti"

Malena općina koja se nalazi u Zagrebačkoj županiji, između Zaprešića i slovenske granice, zahvaljujući razvijenoj industriji ima proračun od gotovo 100 milijuna kuna. Sjednica je trajala tri i pol sata. Izglasavanje budžeta bilo je ključna točna dnevnog reda, dakle nešto ključno za budućnost općine, a na ekranu laptopa 73-godišnjeg vijećnika Esiha jasno su se vidjele karte.

Index ga je nazvao.

"Ta je sjednica bila toliko napeta da smo mi iz oporbe dva puta izlazili, prvi put kad su glasali za proračun i onda za povećanje cijene vrtića. Dali smo tri amandmana i sve što smo predlagali su gospodin načelnik i njegovi, koji nisu jedno slovo progovorili, odbacili.

Uopće nas nisu htjeli poslušati, ni s kim nismo mogli uspostaviti razuman razgovor tako da sam ja morao upaliti igricu da se smirim", objašnjava Esih.

Josip Aladrović

Niti ovaj ministar nije preživio Plenkovićevu rekonstrukciju vlade. Karijere ga je došlo navodno zapošljavanje prijatelja, zbog čega je USKOK podigao i optužnicu. Njega USKOK tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019., dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

>>USKOK objavio detalje optužnice protiv Horvata, Aladrovića, Miloševića i Tolušića

Prema optužnici, Aladrović je nabavio pitanja za testiranje za zapošljavanje u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje Lidiji Sinković, čiji je otac Ivan Sinković blizak Darku Horvatu. Drugi sporni slučaj s kojim se povezuje Aladrovića je zapošljavanje Petre Periše.

Ana Mandac, koja je također optužena, priznala je da je od Aladrovića nabavila pitanja za testiranje i proslijedila ih Lidiji i Petri. Istražitelji su u njezinom mobitelu između ostalog pronašli brojne poruke koje je slala dvjema ženama.

Aladrovića je dodatno ukopao i njegov pomoćnik Ivan Pavković koji je rekao da je tražio pitanja za testiranje te ih predao Aladroviću. "Osim što me tražio testove, tražio me i popis svih prijavljenih kandidata. On je kao ravnatelj volio u sve biti upućen", dodao je Pavković.

Inače, još prije ove optužnice, Telegram je pisao kako je Aladrović u godinu dana zaposlio 68 novih radnika, a Telegramov izvor je 2019. naveo da je Aladrović u HZMO-u "zapošljavao uglavnom prijatelje".

Njih se, kako se tada navodilo, dovodilo na najbolje plaćena radna mjesta, dok su oni s najmanjim plaćama, koji zaista rade, zatrpani poslom.

Pisalo se i kako je Aladrović u HZMO doveo svog prijatelja, bivšeg nogometaša NK Špansko Hrvoja Prusinu, i postavio ga na mjesto predstojnika Ureda za nabavu. Zaposlio je još jednog nogometaša, također iz NK Špansko, Antonija Tička. Njih je upravo, pisali su mediji, spojio nogomet.

Josip Đakić

HDZ-ov veteran obično je tema drugačijih Indexovih tekstova, poput onih koji su tiču najvećih HDZ-ovskih nasilnika. Međutim, ove godine Đakić je potvrdio svoju polivalentnost i dokazao se na drugom polju.

Pisali smo, naime, kako je među dužnosnicima koji su koristili naknadu za odvojeni život i HDZ-ovac Josip Đakić, koji se naknade nije odrekao ni nakon razvoda.

>>Đakić: Kad su sinovi nestašni onda su moji, a kad je naknada trebam ih se odreći?

“Koristim naknadu za odvojeni život i nakon razvoda. U čemu je problem? Iznenađen sam pitanjem. Tri dana sam u Zagrebu, ispunio sam sve obrasce i to ide po automatizmu. Ne koriste je, valjda, oni koji žive s obitelji. Nisam htio kupiti stan u Zagrebu. Kupio sam dva apartmančića na Šolti”, kazao je Đakić za Jutarnji list.

Kasnije je spomenuo i da se brine o staroj majci. Novinarka N1 televizije ga je pitala je li sinovi žive s njim.

"Kako kada, to se dogovara, nekad su s majkom, nekad sa mnom. Ja imam i staru majku o kojoj brinem, pomažem da se plati dom za nju i često boravi kod mene. Skrbim o njoj, ali to nisam stavio u imovinsku karticu. Ali zato što skrbim o njoj spominjem je u kontekstu odvojenog života", odgovorio je Đakić.

Peđa Grbin

Evo na listi i jednog SDP-ovca. Radi se o predsjedniku stranke Peđi Grbinu koji je također uzimao naknadu za odvojeni život iako mu supruga uredno radi u Zagrebu i živi s njim.

>>Grbin uzeo naknadu za odvojeni život, a živi sa ženom: "To je moje pravo po zakonu"

Grbin, koji je rodom iz Pule, godinama živi u Zagrebu, gdje koristi službeni stan, a istovremeno prijavljuje putne troškove za Pulu.

U veljači je Jutarnji list objavio da je Grbin uzimao i naknadu za odvojeni život, iako je njegova dugogodišnja partnerica, s kojom je od 2017. u braku, zaposlena u zagrebačkom KBC-u te živi s njim. Naknade za odvojeni život odrekao se tek ove zime, kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu.

“Kad već pišete o toj temi, onda biste morali znati da je sabor donio odluku da se ta naknada isplaćuje zastupnicima koji su došli iz drugih gradova kao naknada za život na dva mjesta”, izjavio je Grbin i priznao: “Da bismo mogli upisati dijete u vrtić, zatražio sam u saboru da mi tu naknadu ukine. Od 1. siječnja je više ne primam.”

Na pitanje ne demantira li to tezu da je živio u dva grada, Grbin odgovara da je tražio da se naknada ukine i da ne bi morao odgovarati na takva novinarska pitanja.

Mario Banožić

Evo nas i na još jednom HDZ-ovom ministru. On je na listu dospio zbog ovogodišnje afere oko koje je javno istupila zviždačica Maja Đerek, nekadašnja zaposlenica Državnih nekretnina. Đerek je, naime, izjavila da ju je svojedobno Banožić pozvao na sastanak i galamio nakon što je zapečatila poslovne prostore obitelji Rodić u Zagrebu.

>>Ovo su sve Banožićeve afere. 93% čitatelja Indexa želi njegovu smjenu

Međutim, govorila je ona više i o uređenju Banožićevog stana, kazavši kako su joj kolegice pričale kako su išle kupovati jastučiće, peglu, ukrasne biljke i slično za taj stan. Radi se o stanu od 92 kvadrata koji je Banožić, kako je pisao Nacional, dodijelio sam sebi.

Banožiću nije odgovarao nijedan od 133 stana namijenjena za službene potrebe, nego je odabrao drugi stan, znatno veći od onih kakve koriste ministri. Osim toga, dodaju, dao ga je luksuzno urediti, a firma Državne nekretnine pokušala je, kako je pisao Nacional, prikriti da je na uređenje potrošeno 200.000 kuna.

Nadalje, znano je da je Banožić vojnim avionima letio na sastanke. Banožić je koristio školsko-borbeni zrakoplov Ministarstva obrane za letove između Zadra i Zagreba i to, kako se čini, u vrijeme godišnjeg odmora. Jedan let je odradio na ruti Zadar-Zagreb-Zadar, a drugi na ruti Zadar-Zagreb.

Da je Banožić uhljeb par excellence govori i saznanje da u 42 godine nema ni dana radnog staža u realnom sektoru. No zato je s 26 godina dobio posao u Županiji, čime mu je trasiran put sve do ministarske pozicije.

Banožić je 2019. godine prvo postao ministar državne imovine, a onda, nakon izumiranja tog ministarstva, na poprilično iznenađenje javnosti postaje ministar obrane čime nasljeđuje generala Damira Krstičevića, bez ikakvog ranijeg doticaja s vojnim sustavom.

Na prošlogodišnjem izboru Banožić je bio treći. Može li napokon do prvog mjesta?

Mato Franković

Boje juga brani HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika. Frankoviću, kojemu je, koje li ironije, izborni slogan bio "Vlast je čast", i stariji HDZ-ovci mogu zavidjeti na načinu na koji treba zapošljavati u gradsku upravu kako bi se izbjegao natječaj. I pritom je sve bilo legalno, sve je bilo časno.

Naime, sadašnja tajnica gradonačelnika Ivona Baća Radišić prvo je 26. listopada 2021. godine zaposlena u Javno poduzeće Boninovo, koje održava gradska groblja i pruža pogrebne usluge. Od 17. studenoga iste godine radi kao tajnica gradonačelnika, odnosno prebačena je u Gradsku upravu.

Ona je, dakle, tri tjedna radila u gradskoj tvrtki, iz koje je prebačena u Grad Dubrovnik. Na ovaj način nije bio potreban natječaj, a što omogućuje Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi.

>>HDZ-ovcu skoro 500.000 kn za čišćenje čekaonica u Dubrovniku. Sestra mu je pročelnica

Osim ovog primjera, izdvajamo i činjenicu da je dubrovačka Gradska uprava isplatila gotovo pola milijuna kuna tvrtki u vlasništvu brata pročelnice te iste Gradske uprave. Razlog isplate? Čišćenje i održavanje autobusnih čekaonica.

Dakle, radi se o tvrtki Inhouse Group vlasnika Andrije Njavra, koji je i član HDZ-a. Kako se može vidjeti u registru Elektroničnog oglasnika javne nabave, ovu tvrtku odabrao je Grad Dubrovnik za uslugu pranja i čišćenja čekaonica i nadstrešnica na autobusnim stajalištima. Potpisana su dva ugovora, za godinu 2020. u iznosu od 248.781 kunu, a za godinu 2021. 248.781 kunu

Vlasnik tvrtke je inače brat sadašnje pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivane Brnin, koja je na ovo mjesto imenovana u studenome 2021. godine. Prije toga, ona je obnašala posao zamjenice pročelnice ovog odjela, a još prije toga bila je i voditeljica Odsjeka za protokol i informiranje unutar istog odjela. Radi se o dugogodišnjoj glasnogovornici dubrovačkog HDZ-a.

Franković se i lani našao među kandidatima, i to jednim dojmljivim potezom u svijetu uhljeba. U Gradu je kao pročelnika zaposlio Antu Vojvodića, čovjeka sa završenim Fakultetom za turizam i vanjsku trgovinu. Vojvodić je član HDZ-a i gradonačelnikov kum.

Stjepan Čuraj

Zbog stana koji koristi na ovu listu je dospio i donedavni predsjednik HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj, a što smo također tematizirali u godini na izmaku.

>>Ovo je novi ministar? Živi u stanu od 113 kvadrata u Zagrebu. Mi mu ga plaćamo

Čuraj je 27. listopada 2020. unajmio četverosobni stan od 112.55 četvornih metara na Črnomercu, koji mjesečno plaća 9103 kune, ili 1213 eura, s time da mu Ministarstvo plaća najam 90 kvadrata, na koliko ima pravo prema Uredbi, a ostatak plaća sam.

Država, dakle, plaća 6754 kune mjesečno. Ostatak od 2350 kuna plaća sam. 

"Tražio sam četverosobni stan jer imam muško i žensko dijete, no Državne nekretnine nisu imale takav stan pa smo tražili privatni najam", ponudio je kao objašnjenje Čuraj.

Čuraj je jedan od onih HNS-ovaca koji su iskoristili HNS-ovo spašavanje Plenkovićeve vlade 2017. godine. Uništilo je to stranku do temelja, ali je pojedincima omogućilo ugodne i ugledne uhljebske pozicije.

Inače, za predsjednika HNS-a Čuraj je izabran prošle godine. Nije imao protukandidata. Na prethodnim parlamentarnim izborima 2020. godine dobio je cijela 162 preferencijalna glasa u četvrtoj izbornoj jedinici.

Recimo i da je Čuraj bio jedan od 36 bivših zastupnika koji su nakon ispadanja iz sabora 2020. godine iskoristili povlasticu 6+6. To znači da su prvih šest mjeseci primali punu plaću koju su imali kao saborski zastupnici, a sljedećih šest mjeseci pola te plaće.

Ante Sanader

Potpredsjednik sabora, saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader zaposlio je početkom siječnja sina Ivana u Vatrogasnoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije, u kojoj je predsjednik i odgovorna osoba.

>>Ante Sanader zaposlio sina u udruzi u kojoj je šef: "On nije pao s kruške"

Na kraju 2020. godine ova Zajednica imala je samo jednu zaposlenu osobu. U novu 2022. godinu ušla je s više zaposlenih, a jedan od njih je upravo i sin predsjednika udruge Ante Sanadera.

Iz revizijskog izvješća za 2020. vidi se i sljedeće: prihod po posebnim propisima iz državnog proračuna u 2020. godini iznosio je 7.143.903 kune, prihod po posebnim propisima iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije iznosi 3.340.000 kuna, a prihodi od članskih doprinosa su iznosili 382.836 kuna.

Drugim riječima, radi se o udruzi koja prije svega živi od novca iz državne i županijske blagajne te je tako zaposlen i sin visokorangiranog dužnosnika, ujedno i predsjednika udruge, odnosno plaću prima iz sredstava državne blagajne.

Sanader se poslužio poštapalicom svih uhljeba. Rekao je da se izuzeo prilikom glasanja. Ako je nacionalistima vječno opravdanje da imaju prijatelja Srbina, onda je to uhljebima ono o izuzećima prilikom glasanja.

Zvonimir Frka-Petešić

HDZ-ovci vole stanove, to je jasno. To je ono što Žarko Puhovski opisuje kao zaostalost za svijetom, odnosno "politički obogaćen seljački mentalitet koji ne vjeruje u banke, novac ili u zlato, već vjeruje u zemlju i nekretninu". No šef Kabineta premijera Frka-Petešić cijelu je tu paradigmu podigao na novu razinu. On, naime, vjeruje i u podrume.

>>Frkin podrum

Kako je Index otkrio, osim stana od 96 kvadrata u Jurišićevoj 8, Frka-Petešić je na korištenje dobio još dvije nekretnine u vlasništvu Državnih nekretnina, i to također u strogom centru grada, na adresi Palmotićeva 24. Riječ je o garaži i podrumu koji se adaptira za 417 tisuća kuna

Riječ je o rezidencijalnom uređenom podrumu od preko 20 kvadrata. Podrum je dobio da bi imao gdje smjestiti svoje knjige. Obje kćeri Zvonimira Frka-Petešića žive u Parizu, a ne u Zagrebu, stoga je nejasno kako u stan od 96 kvadrata, u kojem stanuju samo on i supruga, ne stanu i njegove knjige.

Sporan je i njegov stan, koji je država u rekordnom roku obnovila nakon potresa. Frka-Petešić je kazao da bi kasnila obnova cijele zgrade da mu država nije obnovila stan u tako brzom roku.

A stan je dobio zato što je prijavljen u Općini Sali na Dugom otoku. Kad je postao šef Ureda premijera, novinar portala Zadarski.hr je razgovarao sa Saljaninom koji mu je rekao da Frka-Petešića ne viđa više često u mjestu rođenja njegovih roditelja. Kasnije je Frka-Petešić priznao da se lažno prijavio.

Nejasno je i zašto je dobio baš toliki stan jer on pripada drugoj skupini prema kriterijima dodjela nekretnina na korištenje, što znači da ima pravo na 40 do 60 metara kvadratnih.

Davor Filipović

Filipović je bio prošlogodišnji finalist Indexovog izbora za uhljeba godine. Tada smo napisali da se njegov potez da bude kandidat na izborima za gradonačelnika Zagreba pokazao isplativim.

Tako je on, 2021. godine, na vladin prijedlog u Nadzornom odboru Ine zamijenio Damira Vanđelića, a za što je mjesečno primao 16 tisuća kuna. Osim Ine, nadzirao je i poslovanje Hrvatskih šuma, i to kao predsjednik Nadzornog odbora, za dvije tisuće kuna mjesečno.

>>Davor Filipović - od tipa kojem nitko nije znao ime do skupo plaćenog uhljeba

Ujedno, čovjek je stizao biti i izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a za tisuću kuna mjesečno sjedio je u zagrebačkoj Skupštini kao pouzdan kotačić HDZ-ovog mehanizma.

Gdje idu svi dobri uhljebi? Idu u vladu. Ovom nominacijom tako smo odlučili honorirati da je Filipović postao ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Vinko Zulim

Protiv nekadašnjeg načelnika Općine Seget Vinka Zulima, poznatog po svom žderanju, napokon je podignuta optužnica. Određen mu je i istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti utjecanja na svjedoke.

Optužnica je podignuta zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

>>Uhljeb u jednom danu spiskao 7000 kn na žderanje. Imamo brojke za cijelu godinu

Radi se o otkriću Indexovog Vladimira Matijanića, koji je 2019. objavio priču o ogromnim troškovima reprezentacije koje je nabio HDZ-ovac Zulim.

Zulim, HDZ-ovac koji Općinu Seget vodi od ranih devedesetih, uspio je nevjerojatno: na reprezentaciju - tj. na hranu i piće na trošak proračuna - 2018. je godine potrošio 171.142,19 kuna. Dnevno je katkad trošio više tisuća kuna, a najveći iznos zabilježen je 13. ožujka 2018. kada je Zulim, prema službenim podacima Općine Seget, na reprezentaciju u restoranima spiskao 6952 kune.

U srpnju ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu za prijetnju protiv Zulima. Radi se o kvalificiranom obliku prijetnje novinaru Slobodne Dalmacije Vinku Vukoviću u vezi s obavljanjem njegovog posla.

U ovakvoj Hrvatskoj je moguće da Zulim bude i saborski zastupnik. Postojanje značajnih indicija da je kršio zakon nije spriječilo HDZ da moćnog lokalnog šerifa Zulima pošalje u sabor. Zulim je sabor napustio a da se nikad nije javio za riječ. Nije čak ni tražio povredu poslovnika niti se ikad javio za repliku.

Robert Šveb

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Robert Šveb se za izbor za uhljeba godine kvalificirao u pet do 12. Naime, Index je nedavno otkrio kako je on u dva navrata boravio u Kataru za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu, i to o trošku HRT-a, te je pogledao najmanje dvije utakmice hrvatske reprezentacije.

>>Glavni ravnatelj HRT-a i njegovi direktori danima boravili u Kataru o trošku HRT-a

Troškove putovanja, kao i dnevnice, pokrio je HRT, a društvo mu je pravio ravnatelj Poslovne jedinice Tehnologija Zvonimir Jukica. Ondje su bile i ravnateljica Poslovne jedinice Produkcija Marija Kosor te ravnateljica Poslovne jedinice Poslovanje Gordana Grandov.

U odgovoru na upit Indexa s HRT-a su nam potvrdili da je Šveb bio u Kataru, no kažu da je za vrijeme svog boravka u toj zemlji održao "niz susreta". Nisu precizirali s kim ni je li eventualno bilo uspjeha od tog "niza susreta".

Išao je na utakmicu Hrvatska - Maroko pa onda i Hrvatska - Brazil . Dobio je i dnevnice. Na prvom putovanju dnevnica je iznosila 300 dolara, a na drugom 400 dolara.

Ivica Lovrić

Listu završavamo Ivicom Lovrićem, dugogodišnjim bliskim suradnikom pokojnog USKOK-ovog optuženika i gradonačelnika Milana Bandića.

>>Ivica Lovrić više nije zaposlenik Grada Zagreba

Inženjer prometa Lovrić je u Bandićevoj eri, između ostaloga, bio pročelnik Ureda za obrazovanje te savjetnik gradonačelnika. Na toj poziciji je dočekao pobjedu Tomislava Tomaševića.

Međutim, uskoro je krenuo u napade na Tomaševića, a za što su ga građani plaćali 18 tisuća kuna. Ipak, od listopada ove godine više nije zaposlenik Grada Zagreba.

"Ja sam profesionalac iz bivše vlasti, a novi gradonačelnik ne uvažava nikakve savjete koje mu dajem. Pisanim sam mu se putem obraćao, ali on očito ima druge prioritete, a moglo mu je jako koristiti. Ja sam od Nove godine počeo javno iznositi stavove, ali gradonačelnik niti to ne uvažava", požalio se svojedobno Lovrić na N1.