Još jedna mučna priča o Appleu: Radnici u Kini uspjeh kompanije plaćaju svojim životima



DANAŠNJI New York Times na sedam je stranica obradio problem radnih uvjeta u Appleovim tvornicama u Kini podsjećajući da je cijena iPhonea i iPada nerijetko plaćena životima kineskih radnika koji rade i žive u nehumanim uvjetima.

U posljednjih desetak godina Apple je postao jedna od najvećih, najbogatijih i najuspješnijih kompanija na svijetu. Dijelom je to i zbog ovladavanja globalnim manufakturnim procesom. Apple, kao i desetci drugih američkih kompanija postigli su zavidan stupanj inovativnosti.

Međutim radni uvjeti u tvornicama u kojim se sastavljaju iPhoneovi i iPadovi su stravični. Toliko strašni da se u tome slažu sami zaposlenici, borci za radna prava i dokumenti koje izdaju same kompanije. Česti problem su nesigurni radni uvjeti zbog kojih dolazi do eksplozija. Zbog nezadovoljstva često dolazi i do samoubojstava radnika.

Očajni radni uvjeti dokumentirani su i u tvornicama u Della, Hewlett-Packarda, I.B.M.-a, Lenova, Motorole, Nokije, Sonyja, Toshibe i drugih...

Radnici rade i po 7 dana tjedno, a žive u pretrpanim sobičcima unutar tvornica. Neki radnici rade stojeći na nogama dok im one ne oteknu i dok ne izgube ravnotežu. Učestala pojava o kojoj je i Index već pisao je dječji rad u tim tvornicama. Veliki je problem i nepropisno odlaganje opasnog otpada kao i falsificiranje dokumenata o tome.

O strašnim uvjetima svjedoči i slučaj od prije dvije godine kad se 137 ljudi otrovalo kemikalijom kojom su morali čistiti ekrane iPhonea. Samo četiri mjeseca nakon toga u eksploziji u tvornici u Chengduu 4 radnika su poginula, dok ih je 77 ranjeno. Neposredno prije eksplozije, Apple je bio upozoren na ekstremno opasne uvjete rada u toj tvornici, podsjeća NY Times.

Natpisi na zidovima upozoravaju 120 000 radnika: "Daj sve od sebe na poslu danas, ili daj sve od sebe da sutra pronađeš novi posao".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.