Josipović odgovorio HOK-u: Nije me briga za tužbu, nadam se da će Komoru zastupati Šeks

PREDSJEDNIK Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis izjavio je danas kako će Upravni odbor Komore zatražiti da se protiv predsjednika Ive Josipovića pokrene kazneni postupak.

Andreis smatra kako je Josipović oklevetao HOK, posebice kada je kazao da se "ne sjeća vremena ili je ono bilo jako davno u nekom prošlom sustavu, kada je odvjetnička komora ovako promptno reagirala na poticaje iz politike". Andreis također smatra da je Josipović izjavom i tvrdnjom da je disciplinski postupak protiv Ante Nobila, odvjetnika Damira Polančeca, pokrenut na poticaj iz politike, naštetio ugledu odvjetništva i Komore.

Kazneni postupak protiv Predsjednika?

"Tražit ću od Upravnog odbora da na sutrašnjoj sjednici odluči hoće li se ići u kazneni postupak protiv Predsjednika Republike zbog kleveta na račun Komore", kazao je Andreis te dodao kako odgovorno tvrdi da na njega i na rad HOK-a nije bilo nikakvih pritisaka, a pismo Jadranke Kosor ne drži nikakvim pritiskom. "Disciplinska prijava protiv Nobila nije bila prva koju sam podnio protiv onih za koje se smatra da su prekršili odvjetnički kodeks", ustvrdio je.

Također, Andreis se usprotivio ideji da je premijerka Jadranka Kosor izvršila pritisak na HOK kada mu je prošloga tjedna uputila pismo u kojem je tražila mišljenje dopušta li Kodeks odvjetničke etike istupe i izjave poput Nobilovih te predstavljaju li oni pritisak na pravosuđe.

Komentiranje postupka u tijeku je povreda Kodeksa HOK-a

Andreis je premijerki odgovorio da je HOK dan ranije pokrenuo postupak protiv Nobila zbog sporne izjave. U pismu je predsjednik HOK-a naglasio i da odvjetnici i druge stranke u postupku ne smiju komentirati postupke u tijeku, te svako ponašanje u suprotnosti s time znači povredu Kodeksa, Statuta HOK-a i Zakona o odvjetništvu.

Na kraju pisma premijerki Kosor Andreis je naveo da nitko nije kriv dok mu se to pravomoćnom presudom ne dokaže te iz toga nije izuzet ni odvjetnik Nobilo.

"Predsjednikov komentar o HEP-u je zločest i žalostan"

Andreis je odbacio iznesene sumnje da je upravo on bio angažiran u privatizaciju TLM-a te da je time u sukobu interesa. "Žao mi je da je Predsjednik diplomirani pravnik, a da ne zna da 'dubinsko snimanje' stanja u TLM-u po narudžbi potencijalnog kupca nema nikakve veze s privatizacijom te šibenske tvrtke", odgovorio je Andreis Predsjedniku, a ocjenu da je blag prema premijerki zbog toga što je pravni zastupnik HEP-a Andreis je nazvao "zločestom i žalosnom".

"HEP zastupam već dugi niz godina tijekom kojih su se mijenjale vlasti, a to je upravo zato što se ne miješam u politiku nego se isključivo vodim profesijom", zaključio je Andreis.

Josipović: Nije me briga za tužbu

Povodom najave predsjednika Hrvatske odvjetničke komore Lea Andreisa da će tužiti predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića za klevetu, Predsjednik Republike Hrvatske je uputio sljedeću poruku:

"Nije me briga za tužbu koju namjerava podnijeti Hrvatska odvjetnička komora, nadam se da će Komoru na sudu zastupati Vladimir Šeks.

Najava tužbe neće smanjiti pravne i političke probleme koje nosi ishitrena i politički motivirana odluka HOK-a o pokretanju stegovnog postupka, niti će isprati nečistu savjest pojedinaca iz vodstva HOK-a koji su u mogućem sukobu interesa u konkretnom slučaju", stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.