Jučerašnji masakr u Zagrebu najgori je zločin u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

KRVOPROLIĆE u Zagrebu na Kajzerici je najgori i najveći zločin u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj. Podsjetimo, sinoć je ubijeno šest osoba, a preživjela je samo dvomjesečna beba koja nije ozlijeđena. Ubojica je Igor Nađ koji se nakon krvavog pohoda ubio. 

 

Ubio pet članova obitelji jer je mislio da ga truju

 

U proteklih dvadeset godina niz je ubojstava koja su potresala Hrvatsku. Jedno od najstravičnijih ubojstava bilo je peterostruko ubojstvo u studenome 2007. godine koje je počinio 46-godišnji Damir Voškion. On je u obiteljskoj kući u Puli ubio 70-godišnjeg Renata, svog oca, brata 40-godišnjeg Deana, šogoricu 36-godišnju Natašu te nećake 7-godišnju Karlu i bebe od dva mjeseca Maura.

Oca je zatukao čekićem, ostale je smaknuo pištoljem. Ubojica je sam došao do policajaca, prijavio zločin, priznao ubojstvo te im rekao da ga je obitelj pokušala otrovati. Sud je Voškiona proglasio neubrojivim. 

Krvavi pohod generala Koradea

General Ivan Korade ubio je petoricu u svom krvavom pohodu iz 2008. godine. Ubio je 36-godišnjeg Davora Petriša, te 62-godišnju Ciliku Hudić, 15-godišnjeg Gorana Hudića i 62-godišnjeg Franju Kosa. Korade se u bijegu od policije sakrio u svojoj vikendici, pucao je na policajce i ubio 32-godišnjeg marija Kusanića.

Vidjevši da policija na kraju ipak ulazi u kuću, Korade se raznio ručnom granatom.  

Psihički bolesnik kalašnjikovom ubio četiri osobe

Jedno od najgorih je ono kada je Branko Crnčki, prometnik HŽ-a, ubio četvero ljudi te ranio dječaka od 10 godina. On je 28. srpnja 2002. godine u popodnevnim satima počeo pucati s prozora svoje kuće po kući preko puta, u kojoj stanuju njegovi susjedi Domišljanovići.

Nakon rafala uletio je susjedima u kuću te je ubio 68-godišnjeg Franju Domišljanovića, njegovu suprugu, 66-godišnju Dragicu, snahu, 47-godišnju Šteficu, te 19-godišnju unuku Marinu. Jedini preživjeli bio je 10-godišnji dječak. Crnčki, inače psihički bolesnik, nakon toga je s kalašnjikovom ušetao u policijsku stanicu te se predao. 

U pokušaju pljačke ubio tri osobe pa zapalio stan

Poznat je i slučaj Ivana Dvorskog zvanog Psiho koji je ubio tri osobe. Pri pokušaju pljačke u ožujku 2007. godine ubio je 42-godišnjeg Đanija, njegova oca, 75-godišnjeg Benita Vukošu, te Đanijevu djevojku, 29-godišnju Mirjam Švaljek, a da bi prikrio zločin, zapalio je stan.

Dvorski, koji je u vrijeme počinjenja ubojstva imao 21 godinu, na kraju je osuđen na ukupno 101 godinu zatvora. 

Ubio tri osobe zbog ljubomore 

Trostruko ubojstvo počinio je i Nenad Popović kod Samobora kada je ubio supružnike 46-godišnjeg Dragana i 43-godišnju Anđu Antunović te Anđinu sestru, 41-godišnju Zagorku Jurić koja je s Nenadom bila u vezi. Motiv ubojstva bila je ljubomora. Strašan zločin dogodio se na Badnju večer 2006. godine. Ubojica je pred kuću došao naoružan automatskom puškom, bombom te pištoljem koji je sam izradio. Nakon što je ubio ukućane, pucao si je u glavu. Popović je bio, kako su govorili susjedi, mirna i dobra osoba "koja nikada nije stvarala probleme".

Zbog glazbe ubio troje, a ranio šest ljudi 

Motiv trostrukog ubojstva u kafiću AS u Okučanima u studenom 2006. godine bila je najobičnija svađa. Ubojica je bio tada 23-godišnji Dražen Kozman, a povod je bila glazba u kafiću. Nakon što je opomenut zbog slučajno razbijene čaše, Kozman je otišao kući po automatsku pušku te se vratio za deset minuta. Odmah s vrata je počeo pucati a smrtno su stradali 48-godišnji Dragomir Došlić, 36-godišnji Mladen Belin te 66-godišnji Marko Maroš. Ranio je šest osoba, a krenuo je u pohod po Okučanima. Ušao je u još jedan kafić gdje je pucao, a u parku je bacio bombu. Kozman se nakon opsade policije predao. Osuđen je na 40 godina zatvora. 

Umirovljeni policajac ubio suprugu i njene dvije prijateljice

Trostruko ubojstvo u ožujku 2005. godine počinio je 39-godišnji Vlastimir Kihalić u Petrinji. Kihalić je bio umirovljeni policajac koji je bolovao od PTSP-a. Pištoljem je ubio suprugu, 39-godišnju Željku, te njene prijateljice 39-godišnju Nadu Kušan te 40-godišnju Vesnu Mokrović-Marinković.

Povod ubojstvu bio je zahtjev za razvod, a ubojica je tvrdio kako je za sve kriva činjenica da u vrijeme ubojstva nije uzimao antidepresive. Osuđen je na 40 godina zatvora, a ubio se u zatvorskoj ćeliji lepoglavske kaznionice.

Zbog lokala ubili trojicu

Trostruko ubojstvo pamti se iz lipnja 2004. godine, kada su ubijena braća 32-godišnji Dragan i 28-godišnji Željko Prgomet te 33-godišnji Goran Begić. Njih su u svađi oko primata nad jednim lokalom u Slavonskom Brodu ubili Antun Blažević i Darko Vukojević. Pravosudni proces trajao je više od 11 godina, a na kraju je Blažević osuđen na osam, a Vukojević na šest godina zatvora.  

U sudnici ubio suprugu, odvjetnicu i sutkinju

Mato Oraškić ostat će upamćen po stravičnom zločinu koji je počinio u rujnu 1998. godine te po činjenici da je prvi osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina. Orešković je tijekom brakorazvodne parnice koja se održavala u sudnici Općinskog građanskog suda u Zagrebu izvukao pištolj te ubio 26-godišnju suprugu Gordanu Oraškić, njenu odvjetnicu, 43-godišnju Hajru Prhoić, te 38-godišnju Ljiljanu Hvalec. Teško je ranio zapisničarku koja je jedina preživjela masakr. Oraškić je nakon ubojstva hladno napustio sudnicu, oprao ruke, napustio zgradu te se uputio prema Sloveniji. Uhićen je na Bregani.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.