Juroslav Buljubašić za Index: Stigli su nam kupci banke iz Irana, a HNB nas je poslao u stečaj

Foto: Index

JUROSLAV BULJUBAŠIĆ, poznati splitski poduzetnik i najveći dioničar Banke Splitsko-dalmatinske, za Index je komentirao odluku HNB-a da banku pošalje u stečaj.

"HNB ne želi da male banke postoje. Nikakvog razloga za takvu odluku nije bilo. Nismo bili nelikvidni, niti su nam gubici bili iznad kapitala. Ispunili smo sve naložene mjere. HNB je bio upoznat da smo potpisali ugovor o prodaji 90 posto dionica, novi vlasnici, financijeri iz Irana trebali su banku dokapitalizirati. HNB je, umjesto da da suglasnost, odlučio banku poslati u stečaj", komentira Buljubašić. 

HNB poslao banku u stečaj na isti dan kada su u Hrvatsku stigli partneri iz Irana

Indikativan je i tajming. Vijeće HNB donijelo je odluku o Banci Splitsko-dalmatinskoj danas, baš kada su u Hrvatsku stigli Iranci spremni uložiti kapital u banku.

"Ne vjerujem da je riječ o slučaju. Upravo danas kada smo trebali finalizirati ugovor, HNB je povukao svoj potez. I to dosta govori. Ljudi nisu iznenađeni. Imali su takvih situacija i ranije. Posluju inače u cijelom svijetu, uredno, nije bilo nikakvih zapreka da se realizira ovaj posao. Pa na koncu, zar i nije predsjednica nedavno posjetila Iran? Naši partneri sumnjaju da je netko bacio oko na banku, no ja sam uvjeren da je razlog druge naravi. HNB je uništio sve male banke", kaže Buljubašić.

Buljubašić: Banka nije propala radi mojih firmi

Predati se neće.

"Srećom, ne mogu nas oni jednostrano ugasiti, već to mora napraviti sud. Poduzet ćemo sve pravne korake da osporimo odluku HNB-a", kazao nam je Buljubašić.

Tvrdi da banka nije propala radi obaveza koje su stvorile njegove firme.

"Sve moje firme normalno posluju. I ovaj gubitak u banci od 35 milijuna kuna koji je naveden, nije gubitak iz poslovanja, već se radi o rezervacijama, dakle, očekivanom gubitku. Investitori iz Irana taj dio su bili spremni platiti", kazao je Buljubašić.

Sutra ide u Zagreb. Najprije kod odvjetnika, a potom u HNB.

Pezzi: Ne da im se da opstanu

Među dioničarima banke je i poznata splitska odvjetnica Ecija Bajić Kuljiš, supruga dugogodišnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a svojedobno je dionice imalo i zaštitno lice banke, popularni radijski reporter Edo Pezzi.

"I reci da te posla Pezzi...", čulo se nebrojeno puta sa radio valova.

"Ja sam nekada imao dionice, nešto sitno. Žao mi je što se malim bankama ne da da opstanu", kratko je komentirao Pezzi vijest da je HNB poslao Banku Splitsko-dalmatinsku u stečaj.

Kačunić: Svi računi su blokirani, no nadamo se da će se sve brzo i povoljno riješiti

Goran Kačunić, poznati splitski ugostitelj, sve račune svojih tvrtki ima kod BSD-a.

"Godinama radimo sa njima i sve je bilo u najboljem redu. Bili smo iznimno zadovoljni radom i odnosom. Sve savršeno. Malo smo u šoku od ove vijesti, ali se nadamo i vjerujemo da je u pitanju nesporazum i da će se sve brzo i povoljno riješiti", kazao nam je Kačunić.

Potvrdio nam je kako su mu svi računi u BSD-u blokirani i kako ne može do novca.

"Moji zaposlenici ne moraju brinuti. Ako se ova situacija uskoro ne riješi, spreman sam dignuti kredit kod druge banke i isplatiti im ono što su odradili", kaže Kačunić.
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.