Južna Koreja: 20 vojnika sa sjevera prešlo granicu. Činilo se da su zalutali

Foto: EPA

Vojska Južne Koreje ispalila je hice upozorenja nakon što je oko 20 sjevernokorejskih vojnika nakratko prešlo granicu tijekom vikenda, kazali su dužnosnici.

Sjevernokorejske trupe u demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije zemlje prešle su liniju razgraničenja u nedjelju poslijepodne, priopćeno je iz Seula. Najnoviji incident dolazi usred nedavnog porasta napetosti zbog sjevernokorejskog lansiranja balona punih smeća na jug, piše Sky News.

Seul najavio emitiranje propagande preko zvučnika

Južnokorejski pukovnik Lee Sung-jun je poručio kako prelazak granice ne smatraju namjernim jer je područje gusto pošumljeno, što otežava uočavanje graničnih oznaka. "Oni su se okrenuli prema sjeveru odmah nakon emitiranja upozorenja naše vojske i pucnjeva upozorenja. Nije bilo neuobičajenih pokreta", naveo je. 

Novinska agencija Yonhap, pozivajući se na neimenovanog južnokorejskog dužnosnika, izvijestila je da su sjevernokorejski vojnici uglavnom nosili krampove i druge alate te se činilo da su se izgubili. 

Južnokorejska vojska već je ranije znala ispaliti hice upozorenja zbog sjevernokorejskih vojnika koji su prelazili granicu, ali većina takvih incidenata dogodila se oko morske granice koju Pjongjang osporava. Inače, južnokorejsko Vijeće za nacionalnu sigurnost je tijekom vikenda objavilo kako će na granici ponovno pokrenuti emitiranje antisjevernokorejske propagande preko zvučnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.