Kad mladež nastupi: Tajnik splitskog HDZ-a dao posao šefu županijskog HDZ-a

ANTE SANADER, splitsko-dalmatinski župan, postavio je prije dvadeset dana na čelo Lučke uprave Domagoja Maroevića, 29-godišnjeg diplomiranog pravnika, koji je prošlog tjedna promoviran u tajnika Gradske organizacije HDZ-a.

Poslovi s Primorcem nisu se ranije oglašavali?!

Jedan od prvih Maroevićevih poteza bilo je sklapanje posla s dva odvjetnička ureda. Za 300 tisuća kuna direktnom pogodbom angažiran je odvjetnički ured Krune Peronje, koji je sasvim slučajno, šef županijskog HDZ-a. Osim Peronje, Uprava je za isti iznos sklopila posao i sa odvjetničkim uredom Damira Primorca.

"Peronja je odabran jer je stručnjak u području za koje nam treba, a što se tiče Primorca, s njim je ugovor sklopio moj prethodnik Josip Kovačević (HSP) pa samo postupamo po ugovorenom, s tim da se poslovi s Primorcem ranije nisu ni oglašavali. Postupak je javan i u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Prije mene se, nažalost, tako nije radilo", kaže Maroević, koji upravlja proračunom Lučke uprave od nekih 90 milijuna kuna za 14 tisuća kuna mjesečno.

Prvu plaću, kaže, još nije dobio, ali nema razloga za sumnju u njegove reference, jer je četiri godine radio kao porezni inspektor.

Predsjednik Mladeži za zamjenika tajnika HDZ-a

Za Maroevićevog zamjenika Sanader je postavio još mlađeg, 26-godišnjeg Antu Mihanovića, inače, opet sasvim slučajno, predsjednika Mladeži HDZ-a splitsko-dalmatinske županije. Mihanović će novi posao obavljati za "mizernih" 13 tisuća kuna mjesečno. Usto će pobrati još par tisućica mjesečno kao vijećnik Županijske skupštine.

Listu probranih kadrova Mladeži HDZ-a u Lučkoj upravi upotpunio je 27-godišnji Duje Sučić, koji je dobio mjesto predsjednika Upravnog vijeća za nekih 7 tisuća kuna mjesečno.

Valja napomenuti da je Domagojev tata Vinko predsjednik Upravnog vijeća splitskog KBC-a kojim ravna šef splitskog HDZ-a Dujomir Marasović.

"Nema tu ništa čudno"

Mladi Maroević u imenovanju ne vidi ništa čudno, čak ni u detalju da nije raspisan javni natječaj. "Imenovan sam vršiteljem dužnosti, povjeren mi je zadatak da sredim stanje u Lučkoj upravi, koje je, najblaže rečeno, katastrofalno. Uprava je opterećena brojnim radnim sporovima, čak i nekim kaznenim prijavama. Ne tajim da sam u dobrim odnosima s Dujomirom Marasovićem. Mi smo kućni prijatelji. Sve što radimo, radimo u skladu sa Zakonom. Tako će biti dok sam ja ovdje", kaže Domagoj Marojević.

Kaže kako je pogodba objavljena, pa ako netko želi uložiti žalbu, može to napraviti. Tvrdi da je iznos od 300 tisuća kuna procijenjen, ne i definitivan te će ovisiti o broju sporova koje će odvjetnici voditi za Lučku upravu.

Damir Primorac o svemu nije htio ni slova. Kaže da pitamo poslodavca, tj. Lučku upravu. Nije htio komentirati ni Maroevićeve navode kako ranije poslovanje nije bilo u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.

Peronja na tržištu, Sanader u Francuskoj

Kruno Peronja kao da nije najbolje shvatio što ga pitamo. "Ja sam opet na tržištu kao odvjetnik pa ću se javiti na svaki oglašeni posao", kaže on. Pa ne morate se javiti, to je pogodba, morali bi znati o čemu se radi, upitali smo ga. "Ja ću se javiti na svaki natječaj...", ponavljao je Peronja, koji također ne vidi ništa sporno u tome što ga angažira Uprava, za koju je svojedobno radio prije deset godina.

"Bio sam župan, pa saborski zastupnik, a sad sam opet na tržištu. Ako nešto nije u skladu sa zakonom, ja to sigurno neću potpisati", pojasnio je Peronja. Ante Sanader nije se javljao. U Francuskoj je na službenom putu. No, iz njegovog Ureda pojasnili su nam da nije on taj koji je stavio Maroevića za ravnatelja, već ga je stavilo Upravno vijeće. A na čelo tog vijeća Sanader je postavio Sučića. To je županova ingerencija i ništa dalje, pojasnili su.

Htjeli smo koju o cijeloj aferi priupitati i Kerumove snage u Županijskoj skupštini, koji inače nisu dobro primili vijest o Maroevićevom postavljanju.

"Zašto mene zovete?! Na krivoj ste adresi, gospodine", bilo je sve od Petroslava Sapunara, Kerumovog zeta i predsjednika Županijske skupštine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.