Kako je Danac na sastanku htio jeftino prodati dionice Bellabeata. Snimka je nestala

Foto/screenshot: Berlingske/LinkedIn/Promo/Nordic Eye

Ako je vjerovati danskom poduzetniku, investitoru i suvlasniku zagrebačkog Bellabeata Peteru Warnøeu, u ožujku ove godine njemačka investicijska kompanija MK Venture Capital iz Münchena imala je izuzetnu priliku povoljno steći vlasnički udjel u spomenutoj hrvatskoj tehnološkoj wellness tvrtki.

Tijekom videokonferencije s njemačkim biznismenima 14. ožujka, Warnøe je Bellabeat predstavio kao rastuću profitabilnu tvrtku velikog potencijala, vrijednu 3.2 do 4.5 milijardi dolara, koja samo što nije krenula s inicijalnom ponudom dionica.

>> Snimka otkrila: Danski bogataš htio prodati dionice Bellabeata po 5 puta nižoj cijeni

>> Osnivači Bellabeata: Moramo saznati što se događa u Danskoj. Snimka nas je zgrozila

Osim toga, tijekom 50-minutnog razgovora danski poduzetnik spomenuo je niz globalno poznatih imena iz financijskog i tehnološkog sektora s kojima Bellabeat surađuje ili pregovara - od Goldman Sachsa i McKinseyja preko Tesle i Applea do Googlea i Tindera.

Snimka je nestala

"Bellabeat smo otkrili prije pet godina, kada je imao 34 milijuna dolara prometa uz mali gubitak. Bila je to u biti e-trgovina, osnovana 2013. u San Franciscu u Silicijskoj dolini. Ideja Bellabeata bila je pružati usluge ženama od 15 do 40 godina u smislu kontrole unosa vode, otkucaja srca i drugih stvari vezanih za zdravlje, wellness i plodnost", objasnio je Warnøe u videu koji je mjesecima bio javno dostupan na Vimeu, da bi nestao nakon što je danski list Berlingske nedavno došao do spoznaja koje cijelu priču oko Bellabeata u najmanju ruku čine nevjerodostojnom.

Naime, Warnøe je njemačkim investitorima pokušao prodati sekundarne dionice Bellabeata, odnosno udjele u osobnom vlasništvu osnivača tvrtke Urške Sršen i Sandra Mura. Istražujući ovu priču, Berlingske je otkrio da Warnøe nudi dionice uz veliki popust, što nije logično ako se zaista radi o prosperitetnoj tvrtki kakvom je predstavlja.

Kad su otkrili Bellabeat, tvrdi danski poduzetnik, nije bilo mnogo drugih investitora. Michael Seibel, direktor Y Combinatora, poznatog tehnološkog start-up akceleratora koji je pomogao pokretanje AirBnb-ja, Coinbasea, Dropboxa, Reddita, Twitcha i još tisuća start-upova, navodno je još uvijek izravni ulagač u Bellabeat.

"Kompanija je stabilno rasla, a najveći proboj dogodio se prije tri i pol godine, kad su osnivači objasnili Upravnom odboru da prelaze na poslovni model pretplate. Žene će se tako preko aplikacije za Bellabeatove usluge wellnessa moći pretplatiti na mjesečnoj, kvartalnoj i godišnjoj osnovi", uvjerava Warnøe tijekom videokonferencije.

Iznosio impresivne brojke

"Bellabeat je postao profitabilan 2021. godine uz godišnji rast od oko 100 posto. Prošle godine imao je 529 milijuna dolara prometa i 10 milijuna dolara EBITDA-e (dobit prije kamata, poreza i amortizacije). Trenutačno Bellabeat ima oko 4.7 milijuna pretplatnika", iznosio je Warnøe impresivne brojke.

"Baza korisnika uglavnom je vezana na Sjevernu Ameriku. Oko 75 posto prihoda ostvaruje se u SAD-u, što znači da ima puno prostora za napredovanje u Europi. Uskoro kreće i korporativni wellness program, pregovara se s Teslom, Googleom i Appleom o mogućnosti testiranja aplikacije na tisuću njihovih zaposlenika", rekao je Warnøe, dodavši kako su očekivanja u smislu rasta Bellabeata velika.

Tvrtka je u prosincu 2022. godine za 50 milijuna dolara navodno preuzela 5.2 milijuna korisnika od drugih kompanija i postupno ih pretvara u pretplatnike. Bellabeatov je cilj završiti 2023. godinu sa 750 milijuna prihoda, 5.5 milijuna pretplatnika i EBITDA-om od 35 milijuna dolara. Tvrtka ima oko 200 zaposlenika, polovica je u sjedištu u Zagrebu, a ostatak u SAD-u i u proizvodnji u Kini.

Warnøe kaže da Bellabeat nije privukao puno investicija, samo 100 milijuna dolara, a njegov Nordic Eye je najveći investitor i kontrolira oko 20 posto dionica.

"Osnivači su skromne osobe"

"Dvoje osnivača su skromne osobe, isplaćivali su si plaću od samo 3200 dolara mjesečno. Savjetovao sam im da prodaju nešto sekundarnih udjela i sada nude vlastite dionice. Vlasnici su oko 34 posto Bellabeata", rekao je Warnøe i dodao kako je Uršku Sršen i Sandra Mura morao podučavati korporativnom funkcioniranju:

"Objašnjavao sam im kako izgleda sastanak Upravnog odbora, ali morao ih nazvati nekoliko tjedana kasnije da im ukažem na pogreške." Danski poduzetnik kaže da je na razvoj kompanije potrošeno pet godina i da se sada priprema inicijalna ponuda dionica (IPO). Spominje suradnju s financijskim i konzultantskim gigantima Goldman Sachsom i McKinseyjem na investicijskom ciklusu od 250 milijuna dolara uoči IPO-a. Spomenuti iznos poslužit će za akvizicije drugih kompanija i prikupljanje pretplatnika.

Kako bi njemačkim investitorima pokazao o kakvoj se jedinstvenoj prilici radi, Warnøe je dodao kako je u kontaktima s "12 do 15 velikih investicijskih fondova", te da je do ljeta 2023. moguće "prikupiti i 500 milijuna dolara". Berlingske nije pronašao dokaze da je išta od navedenog istina.

"I Amazon i Tinder iskazali su interes za kupnju Bellabeata. Znam da sve ovo zvuči predobro da bi bilo istinito, ali ipak je tako. I mi sami razmišljamo kupiti određeni broj dionica. Analize Goldeman Sachsa i UBS-a procjenjuju Bellabeat na 3.2 i 4.5 milijardi dolara", govori Warnøe tijekom videokonferencije, dodavši da bi sekundarni udjeli koji se nude MK Venture Capitalu u konačnici mogli vrijedi 700 milijuna dolara.

Na kraju razgovora iz ožujka ove godine, njemački biznismeni dobili su rok do kraja "sljedećeg tjedna" da iskažu svoj interes za Bellabeat. Čini se da je Warnøeva prezentacija barem u nekoj mjeri urodila plodom jer na web-stranici MK Venture Capitala u portfoliju stoji i logotip Bellabeata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.