Kako je došlo do ovoga? "Hrvatska je odbila ono što je danas spasilo Srbiju"

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL; Luka Stanzl/PIXSELL

Danas je bez struje ostala Dalmacija, na nekoliko minuta čak i dio Slavonije, a uz njih i dijelovi BiH, Crne Gore i Albanije. Prekid struje doveo je do prometnog kolapsa u gradovima, a mnoge su trgovine prestale s radom.

Iako se struja postepeno vraća, pojedini dijelovi gradova, poput jednog dijela Dubrovnika, i dalje nemaju struje, a temperature danas dosežu i 40 Celzijevih stupnjeva. 

>> Poznato otkud je krenuo povijesni prekid struje u 3 države. HEP: Radovi će potrajati

Još nije otkriven točan uzrok ovog kolapsa, a Index je razgovarao sa stručnjakom za energetiku Ivicom Jakićem, koji nam je objasnio kako može doći do ovakvog prekida električne energije u više država. Uz kvar na jednoj od trafostanica, nije isključena ni mogućnost preopterećenosti sustava. 

Stručnjak za energetiku: Ako je prekomjerna potrošnja uzrok, onda tek nećemo imati sigurno ljeto 

Ivica Jakić kazao nam je da velik problem u Dalmaciji predstavlja činjenica da nisu svi vlasnici apartmana i stanova, kojih je sve više i koji svi imaju klimu, tražili dostatan priključak snage u odnosu na planiranu potrošnju struje. Zbog toga u špici sezone može doći do iznimnog povećanja potrošnje električne energije, a samim time i preopterećenja. 

"Računajte da svaki klima-uređaj troši oko 2 kW struje ovisno o snazi i da se to strašno povećava. U Dalmaciji je jako velik broj apartmana i gotovo svi imaju klima-uređaje. To po jednoj zgradi može utjecati na povećanje i do 25 kW snage. A kada su projektirali i gradili te stanove i apartmane, nisu svi tražili dostatan priključak snage u odnosu na to koliko misle imati potrošnje električne energije. I onda kada se uključi klima, dođe do raspada sustava. 

Prijenosna i distributivna mreža u Hrvatskoj nije projektirana za toliku potrošnju. S druge strane, po Dalmaciji se nije gradilo puno solarnih elektrana (ili panela) za vlastitu potrošnju, a one bi rasteretile prijenosni sustav.  

Ako je prekomjerna potrošnja uzrok, onda tek nećemo imati sigurno ljeto jer će se kvarovi samo povećavati", rekao nam je Jakić.

"Hrvatska je mogla izbjeći ovaj kolaps, a projekt koji je odbila danas je spasio Srbiju" 

No kako nam je kazao stručnjak, Hrvatska je imala priliku izbjeći ovakav kolaps, no taj je projekt odbila te je on otišao u ruke Srbiji, koja zbog njega danas nije imala problem s nestankom struje. 

"Hrvatskoj se nudio podmorski kabel Hrvatska - Italija koji bi spajao trafostanicu Konjsko s Villa Novom u Italiji i rasteretio ove dalekovode o kojima mi sada ovisimo. A Hrvatska je tada to odbila i taj je podmorski kabel otišao u Crnu Goru, spojio ih s Italijom i sada funkcionira, a preko Crne Gore spojen je sa Srbijom. 

Sada ta premosnica omogućava prijenos električne energije iz Srbije preko Crne Gore i obratno. I zato Srbija danas nije osjetila ovaj prekid struje. Dio Crne Gore danas je ostao bez struje jer kvar vjerojatno nije bio na predjelu trafostanice koja spaja Crnu Goru s Italijom", rekao nam je.

"Hrvatski energetski sustav nedostatan je za veliku potrošnju električne energije u špici sezone" 

Jakić nam je objasnio kako funkcionira sustav u ovom dijelu Europe.

"U Europi postoje sustavi ENTSO. To je energetski operator cijele Europe koji vodi računa o svim dalekovodima u Europi. Kada se broj uređaja povećava, u slučaju ekstremnih potrošnji, u prijenosnom sustavu može doći do zagušenja.

Taj dalekovod, koji ide od Crne Gore preko BiH do Hrvatske, povezan je na Albaniju i Grčku, a Grčka je u ovom dijelu Europe najveći potrošač električne energije. Nadalje, taj dalekovod kruži i kod nas se spaja na Konjskom u Dalmatinskoj Zagori i od tamo dalje ide sjeverozapadno prema Rijeci. Drugi krug ide preko Mostara na Ernestinovo kod Osijeka i zatvara krug na sjeveru Hrvatske kod Koprivnice. On čini krug koji zatvara proizvodnju i potrošnju električne energije Hrvatske i koji je vezan preko Mostara za BiH i dolje na Crnu Goru, gdje omogućava da električna energija kruži u sustavu. 

Kada dođe do prekomjernog trošenja električne energije, iako još ne znamo točan uzrok, u energetskom sustavu može doći do zagušenja, pa se počnu smanjivati pojedine grane potrošnje koje koriste dalekovodi. Ako je došlo do velikog kvara u jednoj od trafostanica ili ako je došlo do izgaranja, onda se cijeli sustav blokira i raspadne, kao što se danas dogodilo. Što je uzrok tome, tek će se pokazati.

"Hrvatski sustav je nedostatan"

Kada je riječ o prekomjernoj potrošnji, činjenica je da je hrvatski energetski sustav nedostatan za veliku potrošnju električne energije u špici sezone. Nedostatan je i za primanje velike količine električne energije iz obnovljivih izvora energije. 

I zato se sada forsira izgradnja novog sustava paralelno po Dalmaciji, koji će pokupiti sve električne energije solara i vjetra i staviti ga u mrežu. No problem je u naknadi. Zašto već dvije godine ODS i HOPS nisu pokušali upućivati električnu energiju koja se nudi? Jer ne znaju tko će to platiti - građani, potrošači ili država - jer su naknade iznimno velike", rekao nam je.

Istaknuo je i da je ovaj sustav pokazao još jednu stvar. 

"Toliko je izvora obnovljive energije, vjetroparkova na području od Zadra prema jugu, gdje su nam najjače vjetroelektrane, a paradoks je da one ne rade, kao i svi solari na tom području, jer nema protoka električne energije", kazao nam je Jakić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.