Kako je Horvatova pomoćnica namještala potpore prijateljima i rođacima Josipe Rimac

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

POLICIJA je jutros u suradnji s USKOK-om započela s pretragom kuće ministra graditeljstva Darka Horvata u Međimurju. Izvidi su povezani sa zlouporabom položaja i ovlasti.

Kako se neslužbeno doznaje, radi se o izvidima zbog višemilijunskih nezakonitih poticaja. Istražitelji provjeravaju Horvatovu ulogu u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac. Nju USKOK sumnjiči da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat. 

S Josipom Rimac sređivala bespovratne potpore

Ana Mandac trebala je, sumnja USKOK, poduzeti sve potrebno kako bi te bespovratne potpore osigurala ljudima za koje se Josipa Rimac kod nje založila. Pritom navodno nije smjelo biti dovedeno u pitanje imaju li oni pravo na potpore, odnosno ispunjavaju li sve uvjete.

Mandac je optužena da je omogućila isplate potpora firmi i obrtima u vlasništvu prijatelja i rođaka Josipe Rimac. Radilo se, tvrde istražitelji, o dvije potpore od po 200 tisuća kuna te jednoj isplati bespovratnih sredstava od 185 tisuća kuna. Zauzvrat je obrtnik napravio radove na kući koja je, kako kažu istražitelji, u stvarnom vlasništvu Josipe Rimac, ali joj je umanjio cijenu radova.

Josipa Rimac je zatim, tvrdi USKOK, na zahtjev svog rođaka tražila od pomoćnice ministra Horvata da mu osigura bespovratne potpore Ministarstva gospodarstva i za 2020. godinu. Uslijedila je policijska akcija u kojoj su svi troje privedeni.

Nakon uhićenja Josipe Rimac i Ane Mandac Horvat je tvrdio kako ga Rimac nije kontaktirala vezano za potpore. "Mi smo u fazi istražnih radnji, a bude li potrebe, svu dokumentaciju ću staviti na uvid", rekao je tada Horvat.

Horvat ju je zvao u Ministarstvo

Mandac je karijeru počela 1995. godine u Ministarstvu obrane na administrativnim poslovima vezanima uz stambena pitanja. Radila je i u vladinom Uredu za raseljene pa u Centru za socijalnu skrb Črnomerec kao stručna suradnica.

Od 2003. do 2005. vodi ured tvrtke Guapa d.o.o., da bi 2005. postala stručna suradnica u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvoja. Bila je potom i članica predsjednica Nadzornog odbora Badel 1862 dd.-a te vlasnica obrta pod nazivom Centar Olimp.

Ana Mandac bila je Horvatova pomoćnica od 2016. godine, a sama je otkrila da ju je on zvao da dođe u Ministarstvo te je kao njegova pomoćnica primala plaću od 13.296 kuna.

Što sadrži njena imovinska kartica?

U imovinskoj kartici je prijavila dva stana u Zagrebu - jedan od 78 četvornih metara u Vrapču i drugi od 40 četvornih metara u Novom Zagrebu. U vlasništvu ima osobni automobil Toyota Auris. Prijavila je i kredit, čiji nositelj je suprug, u iznosu od 71.753 tisuće eura, podignut 2014., i pozajmicu koju je ona podigla u PBZ-u u iznosu od 103.283 kuna 2015. godine, s kamatom od 9.20 posto.

Uhićena je u akciji kojom je obuhvaćeno još 12 osoba, među kojima su i Josipa Rimac, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i načelnica Gračaca Nataša Turbić pod optužbama za trgovinu utjecajem i primanje mita.

Ana Mandac slučajno je ulovljena u komunikaciji s Josipom Rimac, koja je tražila od nje da trojici poduzetnika omogući državne potpore. Jedan od njih dobio je 185 tisuća kuna, a dvojica po 200 tisuća kuna u 2019. godini.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.