HRVATSKI TURIZAM

Kako je hrvatski turizam iskoristio finale SP-a u Rusiji? Nikako

Foto: Epa,123rf, Index

HRVATSKA je prošlog ljeta, u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, zahvaljujući ulasku u finale, postala svojevrsna globalna atrakcija. Dio javnosti očekivao je da će zbog toga dodatno porasti turizam “jer svi su čuli za Hrvatsku”, no već početak ove sezone demantirao je optimiste.

Prva sezona nakon Svjetskog prvenstva toliko je uspješna da Ministarstvo turizma skriva brojke s e-visitora, koje pak pokazuju da je u prva tri tjedna srpnja broj dolazaka pao za oko 97 tisuća, a noćenja za preko 600 tisuća. Godišnji rezultati još su uvijek u plusu, no očito je da je navala turista zbog nogometnog uspjeha izostala.

> Dan kad je Hrvatska bila udarna vijest u svijetu

> Hrvatska nikad nije bila ovako popularna, o nama je guglao cijeli svijet

> New York Times prije godinu dana napisao je legendarni tekst o Hrvatskoj

Rihelj: To je bila reklama koju je nemoguće platiti, ali nismo je iskoristili

Goran Rihelj, osnivač i urednik portala Hrturizam.hr koji detaljno prati kretanja u i oko turizma, kaže da su događanja poput Svjetskog prvenstva zaista veliki marketinški potencijal, koji Hrvatska nije znala iskoristiti.

“Svjetsko nogometno prvenstvo je jedno od najboljih marketinških platformi, usporedivo s američkim Superbowlom, a pogotovo kada uzmemo u obzir da je Hrvatska bila u finalu. Kada se zbroje sve objave u kojima se tada spominjala Hrvatska, to je reklama koju je nemoguće platiti”, kaže Rihelj.

Analiza Mediatoolkita pokazala je da je u vrijeme SP-a u svjetskim medijima ostvareno 60 milijardi pregleda članaka (impresija) u kojima se spominje Hrvatska. Rihelj podsjeća na marketinški model AIDA prema kojem je Hrvatska dobila pažnju i interes publike, no pitanje je što je uslijedilo nakon toga.

I stranica Google Trends bilježila je silovit skok interesa za Hrvatsku u vrijeme SP-a, a nakon toga se dogodio pad na raniju razinu.

"Imali smo nevjerojatnu priliku, ali to ne znamo iskoristiti"

“Ako gledamo kroz model AIDA - attention, interest, desire, action, (pažnja, interes, želja, akcija-kupnja op.a.) dobili smo attention i interest što je fenomenalno, no pitanje je koliko smo iskoristili to da dobijemo desire i action.

Pitanje je koju smo priču ispričali o Hrvatskoj kako bismo privukli turiste. Hrvatska je sa Svjetskim prvenstvom dobila veliku pozornost, znamo da su jako skočila pretraživanja na Googleu, ali upitno je što su posjetitelji dobili kada su došli na stranicu croatia.hr. Jesu li tom posjetitelju bacili ‘udicu’, nešto da mu se stvori ‘desire’, da kaže: ‘Hrvatska je predivna, želim je posjetiti.’ Ili na primjer, Modrić je rođen u Zadru, i svijet su obišle snimke prekrasnog dočeka, ali ima li tamo neka poveznica s njime?" pita se Rihelj.

"Mi kao zemlja kroz poznate sportaše poput Ivaniševića, ili Kosteliće, već dugo imamo taj 'awareness' (svijest ili svjesnost, op.a.), ali po meni nismo to nikako iskomunicirali. Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo napravili su jedan video s nogometašima. Stvarno bi bilo presmiješno reći da se tu radi o nekakvoj strateškoj kampanji koja koristi sportaše za promociju. U globalu smo sve ove godine imali nevjerojatnu priliku promovirati se kroz sportaše, ali to ne znamo iskoristiti”, kaže Rihelj.

Marijan Palić, stručnjak za marketing koji radi kao marketing manager u AGENCY04, također kaže da sportski uspjesi mogu imati utjecaj na povećanje atraktivnosti zemlje, no da Hrvatska to nije iskoristila.

"Nismo iskoristili čak ni Luku Modrića u doba kada su influenceri sve"

"Sportski uspjesi definitivno imaju utjecaj na povećanje atraktivnosti zemlje, čak 1,1 milijarda ljudi pratila je finale Svjetskog prvenstva protiv Francuske, ako uzmete da su svi mediji na svijetu popratili finalnu utakmici u najavi i izvještaju, možete samo zamisliti koliku smo vidljivost ostvarili. Po informacijama koje je objavio MediaToolkit o nama je nakon utakmice s Engleskom napisano više vijesti nego ukupno od samostalnosti do te utakmice s Engleskom. Isto tako, čak je i sam HTZ objavio kako je povećan posjet njihovog weba za čak 250% u odnosu na isto razdoblje prošle godine... Dakle, imali smo pažnju i interes, ali to nismo uspjeli iskoristili", govori nam Palić.

"Po meni, pogriješili smo u tome što smo nakon Svjetskog prvenstva samo stali, nismo imali nikakvu strategiju promocije - to je sada jasno vidljivo. Pa mi nismo iskoristili ni trenutno najboljeg igrača na svijetu - Luku Modrića, osvojio je sve što se moglo osvojiti, a nismo ga uspjeli 'iskoristiti' u promotivne svrhe u doba kada su influenceri sve! Tu ne govorim i o našim ostalim nogometašima i sportašima koji su jaki na društvenim mrežama. Mi čak nemamo ni promotivni video s našim reprezentativcima. Mogli smo remarketingom targetirati sve posjetitelje koji su bili na webu u razdoblju Svjetskog prvenstva i s nekim sadržajem i oglasom ih privući da dođu kod nas, oni su definitivno bili zainteresirani...", dodaje naš sugovornik.

"Brojke pokazuju da se moralo bolje"

Što se tiče ocjene rada HTZ-a, Palić kaže da ovogodišnje brojke govore sve - da se moralo bolje.

"Ne moram ja ništa posebno ocjenjivati i pametovati, brojke pokazuju da se moralo bolje. Imali smo najveću moguću vidljivost u povijesti, a imamo, kao što ste naveli, lošije turističke rezultate.Ono što sam ja predlagao još za vrijeme Svjetskog prvenstva je kampanja s isticanjem ostvarenja naših sportaša, pod sloganom (koji se može modificirati naravno), Croatia full of Champions, a cijela bi se kampanja gradila na temelju uspjeha naše reprezentacije. Tako smo mogli istaknuti da smo država koja ima samo 4 milijuna stanovnika, odlične i uspješne sportaše, ali i super more na koje bi turisti mogli doći. S takvom targetiranom kampanjom, po meni, ostvarili bismo sjajne rezultate. Recimo, Mirko Filipović može biti glavno lice oglasa u Japanu, Janica Kostelić u državama u kojima je popularno skijanje, Goran Ivanišević u Engleskoj itd., a sve to spojeno s uspjehom naše reprezentacije ne bi ostalo nezamijećeno", zaključuje Palić.

Prijelomna godina za hrvatski turizam

Ova godina mogla bi biti na neki način prijelomna za hrvatski turizam. Nakon snažnog rasta posljednjih godina, brojke s početka špice sezone sugeriraju da dolazi do usporavanja ili pada - znat ćemo na jesen. Neke zemlje, poput Turske, vratile su se na tržište i turiste privlače jeftinim aranžmanima, a hrvatski model sunca i mora, apartmana od 40 kvadrata za šest osoba, pizza cutova i ćevapa očito se istrošio, barem na sadašnjoj razini cijena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.