Kako je Macron jednim SMS-om doveo Von der Leyen u veliki problem

Foto: EPA

Postoje načini traženja usluge koje je teško odbiti. Jednim privatnim SMS-om predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, Emmanuel Macron pokušao je pokvariti trgovinski sporazum sa skupinom latinoameričkih zemalja Mercosur koji je nastajao dva desetljeća.

Predloženi sporazum, kojim bi se stvorilo područje slobodne trgovine koje obuhvaća gotovo 800 milijuna ljudi, postao je problematičan za francuskog predsjednika dok se bori da obuzda ustanak poljoprivrednika koji su već bijesni zbog pada prihoda, piše Politico.

Macron se najoštrije protivi Mercosur paktu

Macron, europski čelnik koji se najoštrije protivi Mercosur paktu, želi zaštititi francusku poljoprivredu od uvoza brazilske i argentinske govedine. Iznio je svoju zabrinutost u tekstualnoj poruci prošlog tjedna, a njegovi saveznici vjeruju da je Von der Leyen signalizirala svoj pristanak. "Potrebna nam je jasnoća u vezi s Mercosurom, tražimo da se sporazum ne potpiše u sadašnjem obliku", rekao je Macron u utorak tijekom posjeta Švedskoj.

Macron će to pitanje pokrenuti izravno kod Von der Leyen kada se ovaj tjedan sastanu u Bruxellesu na summitu čelnika Europske unije. Njegov adut je nesigurna budućnost Von der Leyen. Dok razmišlja o kandidaturi za drugi petogodišnji mandat na čelu Europske komisije, njemačka političarka ne može si priuštiti da otuđi jednog od najmoćnijih čelnika Europske unije, smatra nekoliko dužnosnika koji su tražili da ostanu anonimni.

"Ursula von der Leyen zna da joj treba potpora predsjednika Macrona u perspektivi drugog mandata", rekao je jedan francuski europarlamentarac iz Macronova tabora. Zemlje Južne Amerike imaju sličan stav. "Njoj trebaju Francuzi za reizbor", rekao je diplomat iz jedne zemlje Mercosura, dodajući da su prosvjedi poljoprivrednika koji su u tijeku stavili "veliki pritisak" na Europsku komisiju.

Pregovori se nastavljaju

Unatoč Macronovim primjedbama, dužnosnici EU i diplomati Mercosura odbacili su sugestije iz Pariza da su pregovori stavljeni na čekanje. Glavni pregovarači sastali su se prošli tjedan u Brazilu, a trebali bi se ponovno sastati putem videokonferencije u narednim tjednima, rekli su diplomati Mercosura. "Nema zaustavljanja", rekao je Michael Hager, šef kabineta povjerenika EU za trgovinu Valdisa Dombrovskisa, na sastanku u utorak u Bruxellesu.

Glasnogovornik Europske komisije Olof Gill potvrđuje da je došlo do razmjene poruka između Macrona i Von der Leyen, ali nije rekao je li ona naredila da se trgovinski pregovori stave na čekanje, napomenuvši umjesto toga da to pitanje ostaje otvoreno. "Trenutna je procjena komisije da uvjeti za zaključenje pregovora s Mercosurom nisu ispunjeni", rekao je Gill.

Vrlo osjetljiva interakcija između francuskog predsjednika i čelnice Europske komisije ukazuje na trenutak akutnih političkih problema za čelnike EU. Diljem kontinenta posljednjih se tjedana i mjeseci proširio pokret poljoprivrednih prosvjeda. Prosvjedi su doveli do zastoja u dijelovima Njemačke, Poljske, Belgije i Francuske.

Njihove pritužbe razlikuju se od zemlje do zemlje, ali zajedničko im je pitanje politike EU, od klimatskih inicijativa do ublažavanja uvoznih pravila za ukrajinske proizvode, koje su potkopale prihode europskih poljoprivrednika i ostavile mnoga poljoprivredna poduzeća na rubu propasti.

Za Francuze, među ostalima, dogovor s Mercosurom je korak previše. Ovog su tjedna francuski poljoprivrednici pokušali blokirati ceste na periferiji Pariza, tjerajući Macronove političke suradnike da im se pridruže okrivljujući EU za poteškoće koje su ih nagnale na ulicu. Macron koristi okupljanje na vrhu Europske unije kako bi izvršio pritisak na Bruxelles da ublaži obveze ekološke poljoprivrede, ograniči uvoz iz Ukrajine i prekine pregovore o slobodnoj trgovini sa zemljama Južne Amerike.

Macronov popis želja

"Tražimo neke vrlo opipljive stvari za naše poljoprivrednike", rekao je Macron novinarima u Švedskoj, potvrdivši da će o krizi razgovarati osobno s Von der Leyen. Njegov ministar poljoprivrede Marc Fesneau pripremit će teren u srijedu na sastanku s povjerenikom EU za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim, povjerenikom za unutarnje tržište Thierryjem Bretonom i belgijskim potpredsjednikom vlade Davidom Clarinvalom.

Macronov popis želja uključuje izuzeće od pravila EU koja zahtijevaju od poljoprivrednika da ostave dio svoje obradive zemlje za poticanje bioraznolikosti, ali i mjere za ograničavanje uvoza peradi i žitarica iz Ukrajine - dva glavna problema za francuske poljoprivrednike koji muče i neke druge zemlje članice.

Posebni summit EU trebao bi se usredotočiti na sklapanje sporazuma o novom paketu pomoći Ukrajini vrijednom 50 milijardi eura.

Budući da su drugi čelnici također pod pritiskom poljoprivrednika, čini se da su diplomati za sada opušteni u vezi s Macronovim planom da iznese poljoprivredni ustanak u razgovorima na marginama summita ovog tjedna jer to pitanje još nije stavljeno na službeni dnevni red sastanka.

"Nitko neće ušutkati Macrona ako bude inzistirao na pokretanju tog pitanja na neformalnom summitu", rekao je diplomat iz zemlje EU koja podržava sporazum s Mercosurom. Diplomat je dodao kako bi ipak moglo biti potrebno održati zaseban neformalni summit kako bi se to na pravi način riješilo.