Kako je stampedo vjerovnika natjerao Marića da prizna Agrokorov dug

Foto: Index, Hina, 123rf

MINISTAR financija Zdravko Marić tjednima je muljao oko poreznog duga njegove bivše tvrtke, da bi se krajem prošlog tjedna i sam priključio stampedu ovrha i time se, zapravo, razotkrio. Potvrdilo se ono o čemu je Index učestalo upozoravao, a to je da je Agrokor imao dospjeli porezni dug.

Brojke koje je prvi iznio Debtwire po svemu sudeći bile su pretjerane, ali je ta informacija poslužila za jednu posve logičnu paralelu: ako je Agrokor dužan milijarde bankama i dobavljačima, vrlo je vjerojatno da ni državi ne plaća uredno poreze i doprinose.

Rasplet priče na kojoj tjednima inzistiramo, pa smo nakon odbijenice iz Porezne uprave uputili i žalbu povjerenici za informiranje, pokazuje to da smo bili na dobrom tragu. Krajem prošlog tjedna zakotrljala se lavina ovrha na Agrokorovim računima. Jedini je Branko Roglić imao hrabrosti javno priznati da je aktiviranjem zadužnice samo želio uzeti ono što mu po zakonu pripada.

Prvo porezna tajna, pa ovrha javna


Porezna uprava tjednima nas je odbijala izvijestiti o Todorićevu dugu, pozivajući se na poreznu tajnu, a onda se odjednom potrudila da njezina ovrha bude javna. Preko medija pustili su neslužbenu informaciju da su blokirali račun Agrokora naplatom PDV-a u visini 81 milijuna kuna. Danas su se pohvalili, također neslužbeno, kako je porezna ovrha u nekoliko dana narasla na 220 milijuna kuna.

Jasno je da je cilj ove akcije spašavanje ministra financija kojeg je upletenost oko agonije Agrokora posve kompromitirala. Da je Todorić propao jasno je kad vidite napore njegova bivšeg direktora da se pohvali kako ga je blokirao. Potapajući njega, on pokušava izvući sebe. Pritom se skriva iza priče o tome da se dospijeće duga slučajno poklopilo baš s Roglićevom akcijom.

Marić nije više mogao skrivati dug

Ali činjenica koju ne može sakriti je ta da je ovrha Porezne uprave nastupila tek kad su uvidjeli da je Agrokor gotov. Kako su Roglić i drugi anonimni poduzetnici počeli aktivirali svoje zadužnice, postojala je mogućnost da se račun blokira bez Porezne uprave. A kako bi onda sakrili dug? Trebali bi čekati da uprava koju su postavili Rusi ponovo deblokira račun. Ali to ne bi bilo moguće ako bi se država uključila u standstill aranžman ili ako se aktivira Lex Todorić koji pretpostavlja mirovanje ovrha.

Marić je zato morao aktivirati ovrhu jer nije više bilo moguće sakriti dug. Osim što se pokazao kao ekonomski nekompetentan jer nije uočio izvanredno stanje u Agrokoru koje je u vrlo kratkom roku postalo dramatično, po svemu sudeći obmanuo je i javnost skrivajući porezni dug. Baš kao što se nije pojavio na sjednici vlade na kojoj se raspravljalo o Lex Todoriću, niti danas u sabornici kada se o tome raspravlja, tobože da im ne pogoduje. Naprosto bi se toga trebao držati trajno. I odstupiti iz vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.