Kako je suđenje za elitnu prostituciju završilo za samo mjesec dana?

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

MILIJAN BRKIĆ uključen je u jednu od najvećih afera s elitnom prostitucijom koja je 2011. potresala hrvatsku javnu scenu. U srpnju 2011. počelo je suđenje u aferi elitne prostitucije u kojoj su optuženi 61-godišnji Nebojša Perunović i 24-godišnja Sara Sikirić priznali krivnju za podvođenje djevojaka, među kojima su bile i poznate estradne starlete. Suđenje na kojem su trebale svjedočiti brojne osobe iz hrvatskog javnog života, a tada se govorilo da su među njima i poznati političari i sportaši, završeno je nakon samo mjesec dana jer su se optuženi nagodili s DORH-om, a smatra se da je do nagodbe došlo kako se ne bi saznala imena svjedoka.

U kolovozu 2011. optuženi su dobili uvjetne kazne, a presuda je postala pravomoćna u siječnju 2012. godine. Nebojša Perunović Pančo dobio je dvije godine zatvora, uvjetno pet godina i morao je vratiti protupravnu imovinsku korist od 100.000 kuna, a Sara Sikirić dobila je šest mjeseci zatvora, uvjetno dvije godine i morala je vratiti 25.500 kuna.

Akteri u elitnoj prostituciji bili su kako smo naveli, brojne osobe iz javnog života koje su trebale svjedočiti na sudu. Zbog toga je i suđenje koje je završeno u roku od mjesec dana bilo zatvoreno za javnost, a Nacional je otkrio da je Milijan Brkić, u to vrijeme zamjenik glavnog ravnatelja policije, u lipnju 2011., dostavio podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i M.T.K., osobi N.S.

>> Dokumenti Nacionala: Brkić je odavao podatke iz istrage o elitnoj prostituciji

Suđenje završilo u rekordnom roku

Suđenje Sikirić i Perunoviću koje je počelo 22. srpnja 2011. završilo je nakon samo mjesec dana, točnije 26. kolovoza 2011. jer su se okrivljenici nagodili s DORH-om

Saru Sikirić branila je najpoznatija hrvatska odvjetnica Jadranka Sloković koja je za Index danas potvrdila da je suđenje u aferi s elitnom prostitucijom brzo završilo jer su se nagodili s DORH-om. Upravo zbog nagodbe nitko od svjedoka nije trebao svjedočiti na sudu.

"Došlo je do nagodbe s DORH-om i Sikirić i Perunović su pristali na predložene kazne", rekla nam je Sloković.

Na pitanje je li se na sudu spominjalo ime Milijana Brkića, rekla je da nije.

"Znam da ga u spisu nije bilo, a svjedočenja nije bilo jer je došlo do nagodbe", kratko nam je rekla Sloković.

Kontaktirali smo i odvjetnika osuđenog Nebojše Perunovića, Draška Šoća koji nam je rekao da se ne sjeća zašto je suđenje tako kratko trajalo, no zato se sjeća da Milijan Brkić nije spomenut u tom slučaju.

Perunovićev odvjetnik o Brkiću

"Slučaj elitne prostitucije nema veze s Milijanom Brkićem, on nije ni spomenut", rekao nam je Šoć, no drugih detalja se ne sjeća. Kazao nam je da je kasnije otkazao punomoć svom klijentu te da je to razlog zašto se ne sjeća je li došlo do nagodbe s DORH-om.

Podsjetimo, kako je Šoć prije sedam godina, 22. srpnja 2011. od suda zatražio da se rasprava odgodi do rujna jer je njegovom klijentu Perunoviću loše. Šoć je tad medijima otkrio kako će pozvati puno svjedoka, njih oko 30 i to većinom poznatih osoba. Sudac Dario Lokas tad je prihvatio zahtjeve i Jadranke Sloković, koja je tražila da se suđenje zatvori za javnost, kao i zahtjev Šoća za odgodom rasprave do 1. rujna. Međutim u međuvremenu je 26. kolovoza 2011. donesena presuda jer su se Sikirić i Perunović nagodili s DORH-om.

Nacional je, kako smo već naveli, danas objavio da je Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik sabora, u to vrijeme osobno odavao tajne o policijskim istragama kriminalcima i prostitutkama.

Iako su ga policajci tada razotkrili, on nikada nije sankcioniran zato što ga je vjerojatno, navodi Nacional, zaštitio tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, s kojim je Vaso Brkić zajedno radio na kampanji za predsjednika HDZ-a. Ta je kampanja Karamarka 2012. dovela na čelo HDZ-a, a potom i na mjesto prvog potpredsjednika vlade.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.