Kako je svjetovnjak Trump zaludio "progonjene" američke kršćane

Foto: EPA

U NEDAVNO izdanoj knjizi Nevjeran (Disloyal) Michael Cohen opisuje susret Trumpa i vođa evanđeoskih kršćana, koji se zbio 2012. godine, kad je Trump prvi put pokušao krenuti u predsjedničku kampanju.

Lijepa evanđeoska plavuša

Cohen je imao pristup Trumpu kao možda nitko drugi. Bio mu je odvjetnik i ono što Amerikanci zovu "fixer" - čovjek koji sređuje poslove, kakvi god oni bili. Kod Trumpa ga je najviše fasciniralo to što ga je podsjećao na mafijaške bosove kakve je sretao u svom djetinjstvu, žedne moći i svjetovnih užitaka. S njim je, kako svjedoči u svojoj knjizi, odlazio i na "zlatne kupke" u seks-klubu Las Vegasa, kao i na dogovore s Rusima prije izbora 2016. 

Stoga je Cohen dogovorio i susret Trumpa s američkim vođama takozvanog evanđeoskog kršćanstva. Trumpu se, prema Cohenu, zapravo dopala zgodna plavuša Paula White, ista ona koja će kasnije postati njegova duhovna savjetnica te čiji je video sumanute molitve nedavno postao viralan. 

Sastanak se dogodio u Trumpovom znamenitom Tornju, 202 metra visokoj zgradurini usred Manhattana. Među prisutnima je bio Jerry Falwell Jr., koji je ove godine podnio ostavku na mjesto predsjednika Liberty Collegea, jednog od najvećih kršćanskih učilišta na svijetu. Njemu je glave došla ova fotka s ljetovanja na jahti - zagrljaj oženjenog i raskopčanog čovjeka s isto tako raskopčanom djevojkom, dok u ruci drži čašu vina koje mu zabranjuje njegova vjera.  

Na susretu je bio i Creflo Dollar (pravim imenom Michael Smith), televanđelist čije "umjetničko ime" govori o njegovoj teologiji "evanđelja prosperiteta", onog koje u kršćanstvu vidi put k stjecanju svjetovnog bogatstva. Njegova je crkva već uspjela namaknuti desetke milijuna dolara, a Creflo Dollar je prikupio dovoljno novaca i za svoj privatni mlažnjak. Nedavno je morao odgovarati zbog toga što je u nastupu bijesa tukao i davio svoju 15-godišnju kćer.

Trump je okupljenim pastorima govorio sve ono što su htjeli čuti, a ovima se to toliko dopalo da su se onda molili i položili ruke na njega. O samom tom činu polaganja ruku Trump je rekao Cohenu: "Možeš li vjerovati u to sranje? Možeš li vjerovati da ljudi vjeruju u to sranje?" Cohen kaže da je tog dana postao svjestan da bi Trump stvarno jednom mogao postati predsjednik.

Trump protiv pobačaja

Što se, kao što znamo, i zbilo četiri godine kasnije, uz nemalu pomoć jakih kršćanskih krugova. Za Trumpa je glasalo oko 80% bijelih evanđeoskih kršćana i nešto manji postotak bijelih katolika. 

I nastavili su ga podržavati tijekom cijelog mandata, katkada svojim hvalospjevima prelazeći i granice dobrog ukusa. Televanđelist Kenneth Copeland, kojega smo već ranije spominjali, tvrdio je da Trump ne može dobiti koronu, a kad ju je ovaj ipak dobio i ubrzo se izliječio, to je smatrao dokazom imunosti kršćana po Svetome Duhu. Copeland je ovih dana nakon Trumpovog izbornog poraza objavio video u kojemu ismijava Bidenovu pobjedu.

A Trump je dobro znao kako im se odužiti za njihovu svesrdnu pomoć - osim onog već znamenitog mahanja Biblijom usred nemira u Washingtonu, Trump je učinio razne konkretne ustupke. Primjerice, premještanje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem ujedno je dodvoravanje krugovima kršćanskih apokaliptičara koji u tom povijesnom gradu vide i poprište konačnog obračuna s Antikristom. Još je očitiji ustupak užurbano imenovanje gorljive pro-life sutkinje Amy Coney Barrett u Vrhovni sud, potez koji je i kod hrvatskih katolika, sasvim očekivano, izazvao oduševljenje - i otvorio put da pobačaj u Americi postane nelegalan, baš kao i u Poljskoj.

Ironija je u tome što je Trump, inače, dugi niz godina javno podržavao pravo na abortus, da bi sada, kad je vidio otkuda bi mogao dobiti glasove, napravio ideološki salto mortale.

Zaštitnik ugroženih kršćana

Trump se javno deklarirao i kao netko tko želi štititi kršćane po cijelom svijetu. A kako je nedavno objašnjavao bivši glavni državni tužitelj i Trumpu zauvijek vjeran Jeff Sessions, kršćani u Sjedinjenim Državama osjećali su se napadnutima, "pa se jaki momak ponudio da ih obrani. I obranio ih je." Vi se, naravno, pitate tko to napada kršćane u Americi i od koga njima treba zaštita, ali nemojte zaboraviti da je taj osjećaj ugroze od neprijatelja vjere dvomilenijska konstanta u kršćanstvu.

Nisu svi kršćani dočekali Trumpa kao zaštitnika i mesiju, najjači evanđeoski časopis Christian Today objavio je još 2017. vrlo kritičan članak o Trumpu kao "kršćanskom predsjedniku", ali su zbog toga pretrpjeli pravu salvu kritika brojnih pastora i evangelizatora. Nedavno je nastala i peticija Kršćani protiv Trumpizma, s potpisima tisuća teologa, svećenika i propovjednika - što je u konačnici donijelo i blago smanjenje kršćanske potpore Trumpu.

Svejedno, većina bijelih američkih kršćana ipak je dala glasove Trumpu, a ne katoliku Bidenu, koji se, za razliku od svog suparnika, nikada nije razvodio.

Kako je Cohen zapazio u svojoj knjizi, jedino evanđelje koje zanima Trumpa jest evanđelje prosperiteta, nesmiljenog bogaćenja i stjecanja moći već na ovome svijetu. Za Trumpa su u najvećem broju glasali upravo takvi kršćani, koji sada, htjeli to neki priznati ili ne, ipak čine većinu onoga što se u Americi naziva kršćanstvom. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala