Kako podići svijest o važnosti zdravlja žena? Prevencijom

Foto: Shutterstock

SVIBANJ je posvećen zdravlju žena i općenitom podizanju svijesti o zdravlju. Govorimo o važnosti ove teme, ne samo za pojedinca već i za cijelu zajednicu. Što je žensko zdravlje, koliko ga poznajemo i što možemo učiniti po tom pitanju? Ovaj članak je podjednako namijenjen ženama i muškarcima, majkama i očevima ženske i muške djece, a zašto je to tako, imat ćete priliku saznati u nastavku teksta.

Prije svega trebamo znati da zdravlje žene ne možemo promatrati isključivo s tjelesnog aspekta, već je ono uistinu složena kombinacija tjelesnog i psihičkog stanja. Žensko zdravlje u medicini predstavlja brigu i rano otkrivanje svih stanja i bolesti koje mogu negativno utjecati na tjelesno i emocionalno stanje žene, počevši od tinejdžerske dobi do duboke starosti.

Kako podići svijest o važnosti zdravlja žena

Žene tijekom svog sazrijevanja i života prolaze kroz različite tranzicije koje mogu imati vrlo negativan učinak na emocionalna stanja, ali i na cjelokupni psihofizički status žene. Ove promjene najčešće se javljaju tijekom trudnoće, početkom majčinstva i brige za potomstvo do menopauze. Važan čimbenik zdravlja žena je okruženje u kojem žive i rade, gdje često trpe neki oblik nasilja - psihičkog ili fizičkog, spolnu diskriminaciju ili siromaštvo.

Uzimajući sve to u obzir, postavlja se pitanje kako podići svijest o važnosti zdravlja žena. Odgovor na ovo pitanje je jednostavan, ali nije lako provediv, a to je prevencija.

Prevencija se mora odnositi podjednako na psihički i fizički aspekt. Kada se radi o bolestima koje su uglavnom svojstvene osobama ženskog spola, misli se na bolesti reproduktivnih organa i dojke. I ovdje će se prevencija pokazati vrlo važnim čimbenikom u ranom otkrivanju bolesti.

Rak dojke

Za rak dojke neophodan je redovit palpatorni pregled, a mamografija je kao preventivna dijagnostika za rano otkrivanje bolesti iznimno važna. Nju bi svaka žena trebala obavljati od 38. godine, a liječnik može i treba savjetovati koliko se često treba raditi. Ženama s pozitivnom obiteljskom anamnezom raka dojke preporučuje se napraviti mamografiju prije 38. godine.

Žene mlađe od 38 godina radi izbjegavanja ionizirajućeg zračenja upućuje se na ultrazvuk dojki, potpuno sigurnu metodu, te daljnju dijagnostiku u ordinaciji ovisno o nalazu i potrebi. U organiziranim sustavima država je ta koja ženama šalje naručeni termin ili termin za preventivne ginekološke i dijagnostičke preglede, čime pokazuje brigu i svijest o važnosti zdravlja žena, ali i štedi proračun jer je jeftinije spriječiti nego liječiti.

Rak vrata maternice

Prema podacima Državnog registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, godišnje od raka vrata maternice umire preko 100 žena. Rak cerviksa, odnosno vrata maternice, jedna je od najlakše izlječivih zloćudnih bolesti s iznimno velikim izgledima za potpuno izlječenje ako se otkrije na vrijeme. O lošoj prevenciji govori činjenica da se rak vrata maternice može razvijati godinama, a ponekad i desetljećima prije nego što napreduje i dovede do smrtnog ishoda.

Redoviti odlasci liječniku koji će procijeniti rizik od zloćudnih tumora i otkriti premaligne lezije pomoću papa-testa i HPV testa osnovni su koraci i minimum koji svaka žena treba učiniti za svoje zdravlje.

Poznato je da je uzročnik raka vrata maternice humani papiloma virus (HPV), točnije jedan od tipova iz skupine humanih papiloma virusa (HPV tipovi 16 i 18 su najopasniji, ali i drugi tipovi virusa utječu na stvaranje malignih stanica). Dugotrajne HPV infekcije koje se olako shvaćaju i ne liječe na adekvatan način stvaraju velik rizik od maligniteta s obzirom na to da je riječ o infekciji koja zahvaća stanice kože i sluznice te dovodi do promjena u samim jediničnim stanicama koje mogu postati zloćudne. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 80% smrtnih slučajeva kod žena oboljelih od raka vrata maternice događa se u zemljama u razvoju, a to se može pripisati sustavu koji ne brine, ne podsjeća žene na redovite preglede te ne pridaje dovoljno važnosti ovoj temi, što dovodi i do nedovoljne informiranosti.

Postoji i cjepivo protiv HPV-a

U razvijenim dijelovima svijeta od 2006. godine primjenjuje se cjepivo protiv HPV-a koje je uvršteno u redovni kalendar cijepljenja. Rana edukacija o HPV skupini jedno je od rješenja za prevenciju nastanka ove bolesti. To prije svega znači osvještavanje i razgovor s mladim ženama kojima treba predočiti činjenice i porazne statistike nečega što se zapravo može maltene iskorijeniti.  

Trebali biste znati da se cjepivo protiv HPV-a, pod nazivom Gardasil 9, daje i djevojčicama i dječacima od 13. godine preventivno, prije stupanja u spolne odnose kako bi se rizik od infekcije HPV-om sveo na minimum. S obzirom na to da HPV osim raka vrata maternice uzrokuje i rak penisa, anusa, usta i stražnjeg dijela grla, uključujući i korijen jezika, primjena ovog cjepiva je izuzetno važna. Čak 70% slučajeva raka grla uzrokovano je nekom vrstom humanog papiloma virusa koji se prenosi spolnim i oralnim putem.

Ovo je važna informacija za sve mlade i roditelje koji žele osigurati najbolju moguću zaštitu za svoju djecu. Umjesto internetskih pretraživanja raznih recepata, roditelji trebaju malo bolje pogledati porazne statistike našeg društva te podići svijest o onome što je važno, a to je zdravlje žena i mladih općenito.

Cjepivo protiv HPV-a Gardasil 9 dostupno je svim mladima u Republici Hrvatskoj, a prema obavijesti HZJZ-a iz veljače 2023. cijepljenje mladih do 25 godina provodi se bez zakazivanja termina i prethodne najave svake srijede od 16 do 18 sati u Rockefellerovoj 12 u Zagrebu.