ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Kako smo smijenili Gorana Marića

Foto/montaža: Index/FaH

MINISTAR državne imovine Goran Marić krajem lipnja ove godine bio je uvjeren da se rekonstrukcija vlade, koju je najavio premijer Andrej Plenković, neće odnositi na njega. U proljeće je preživio aferu povezanu s vikendicom u Živogošću koju je ispod cijene kupio od svog prijatelja i poduzetnika Zvonka Šarića, što je objavio Globus. Preživio je i otkriće Jutarnjeg lista o kući u podsljemenskoj zoni koju je prebacio na sina Antu kako je ne bi morao upisati u imovinsku karticu.

Hobotnica s pet krakova

A onda je Index 1. srpnja, prije točno 15 dana, krenuo sa serijom istraživačkih članaka o imovini ministra državne imovine koju Marić jednostavno politički nije mogao preživjeti. Radi se o temi s više krakova, ali svi se svode na jednostavno pitanje: Kako je Marić postao jedan od najbogatijih ministara u vladi Andreja Plenkovića?

Prvi krak bila je objava da njegov sin Ante živi u luksuznom stanu vrijednom oko 2,5 milijuna kuna. Drugi krak priče bavio se Marićevim sređivanjem obnove dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu u zamjenu za stan u Zvonimirovoj ulici od 101 kvadrata. Treći krak bilo je otkriće da su Marići svoju tvrtku vrijednu oko 1,8 milijuna kuna poklonili Šariću. Četvrti krak je bio onaj o pozajmici od 1,7 milijuna kuna koju je Scientia izdala nepoznatoj osobi, dok je peti bio onaj o Marićevoj kupovini apartmana u Turnju od svoje bivše tvrtke. Marić nije imao suvislo objašnjenje ni za jedan krak afere.

No, krenimo redom.

Sin u luksuznom stanu

Otkrili smo i prvi objavili kako Marićev sin Ante živi u luksuznom stanu u Veslačkoj ulici vrijednom oko 2,5 milijuna kuna. Prema katastru, vlasnik stana od 132 kvadrata je Veslačka nekretnine, tvrtka kći Šted Investa. Direktor Veslačke nekretnine je Damir Poljak, a upravo je on naslijedio Marića na čelu te tvrtke kada se Marić 2008. godine povukao jer je ulazio u sabor kao zastupnik HDZ-a.

Marić je tada tvrdio kako je njegov sin "samo podstanar" te da je na njega ponosan. Njegov sin Ante, podsjetimo, već ima kuću u podsljemenskoj zoni. Marić u posljednjih 15 dana, po izbijanju aferu, nije ponudio nijedno objašnjenje.

Sređivanje obnove u zamjenu za stan

U tom članku otvorili smo i priču o čudnoj transakciji iz 2011. godine kada je Marićeva tvrtka Scientia, koja se nije bavila nekretninama, od franjevaca iz Splita kupila stan u Zvonimirovoj ulici. Prosječna cijena stana u centru Zagreba bila je 1761 euro za četvorni metar, a Marićeva obiteljska tvrtka Scientia kupila je stan za oko 1245 eura po kvadratu, dakle, oko 500 eura po kvadratu ispod tržišne cijene.

Prema kupoprodajnom ugovoru koji su 30. lipnja 2011. godine potpisali Marićeva supruga Marijana i fra Željko, stan u Zvonimirovoj ulici stajao je 930 tisuća kuna. Taj dan Scientia je trebala uplatiti 190 tisuća kuna, a ostatak od 740 tisuća kuna najviše tri mjeseca nakon ovjere kod javnog bilježnika. Ugovor je ovjeren 13. travnja 2012.

Fra Željko nam je kasnije priznao kako se osobno, u četiri oka, dogovorio s Marićem, tada saborskim zastupnikom HDZ-a, da mu on osigura obnovu dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu kako bi se otvorio Studentski dom, a franjevci će zauzvrat tvrtki njegove supruge Marijane prodati stan u Zvonimirovoj ulici u centru Zagreba.

Na koji je način Marić točno osigurao obnovu tog samostana, danas provjerava Uskok. Isto tako, u 15 dana od otvaranja priče o Marićevoj imovini, nije objavljen nijedan dokaz da je tvrtka Scientia uplatila novac za stan. Marić se branio navodima da je obnova plaćena novcem od prodaje stana, no to nije bilo točno.

Obnova dijela samostana koji je pretvoren u Studentski dom, a koju je prema tvrdnji fra Željka "sredio" Marić, bila je dovršena u veljači 2011. godine. Kupoprodajni ugovor za stan u Zvonimirovoj koji su potpisali Marićeva supruga Marijana i fra Željko Tolić, potpisan je četiri mjeseca kasnije, a dvije trećine novca trebale su stići tek u drugoj polovici 2012. godine, godinu i pol nakon završetka obnove. Ukratko, franjevački Studentski dom ni teoretski nije mogao biti obnovljen novcem od prodaje stana.

Otkrili smo kako je Marić u to vrijeme imao i udrugu koju je vodio sa Sanaderovim svećenikom Slavenom Milanovićem Litrom, . Marić se u početku branio prozirnim lažima. Tvrdio je da je bio vezan uz crkvu i obnovu samo kao župnik, no pronašli smo detalje i zapisnik sa sastanka tadašnjeg premijera Ive Sanadera i nekoliko ministara s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem te Marićem koji je tada bio zastupnik HDZ-a. Marić je tvrdio da nije bio nazočan razgovorima o financiranju obnove.

Bio je samo župljanin i dobrotvor

No osma točka promemorije s tog sastanka ga opovrgava. U točki 8 doslovno stoji: "Predstavnici Vlade RH i Grada Zagreba dali su potporu realizaciji navedenih projekata te izrazili spremnost da će uz župljane pripomoći u financiranju radova potrebnih za unutarnje uređenje crkve Majke Božje Lurdske i izgradnje glavnog ulaza u crkvu, pristupa crkvi, garažnog prostora potrebnog za crkvu te dodatnih sadržaja za pastoralne potrebe (kompleks 'VRT')." Iz točke 8 promemorije razvidno je da je bilo riječi o financiranju obnove.

Isto tako, Marić kaže da je kupovinom stana u Zvonimirovoj ulici od strane Scientije, obiteljske tvrtke Marićevih, omogućena obnova, no to je jednostavno nemoguće. Obnova Studentskog doma događala se tijekom 2010. godine, a otvoren je u veljači 2011. Do prodaje stana u Zvonimirovoj ulici dolazi u lipnju 2011. godine. Prema ugovoru, 740 tisuća kuna od prodaje stana u Zvonimirovoj trebalo je sjesti nakon što se ugovor ovjeri kod javnog bilježnika, a to je učinjeno tek u travnju 2012. godine, dvije godine nakon obnove Studentskog doma franjevaca u Zagrebu.    

Poklonili tvrtku Šariću

Dakle, već tada smo otkrili dva značajna kraka priče o Mariću, i to sumnjivu kupovinu stana iz 2011. godine te da njegov sin stanuje u luksuznom stanu čiji je vlasnik Marićeva bivša tvrtka. Otvorili smo i treći krak, odnosno otkrili smo da su Marići tvrtku Scientia poklonili poduzetniku Šariću. Istom onom koji je Marićima već prodao dva apartmana u Turnju (kasnije ćemo pronaći i treći) te vikendicu u Živogošću.

Naime, Marijana Marić, supruga Gorana Marića, u ožujku 2013. godine tvrtku Scientia bez naknade predaje svom sinu Anti Mariću. Marić junior u listopadu 2013. godine Scientiju je, pak, također bez naknade, predao poduzetniku Zvonku Šariću. Podsjetimo, Scientia je u to vrijeme imala stan u Zvonimirovoj ulici te 867 tisuća kuna kapitala, pri čemu nije imala nikakvih dugovanja ni zaposlenih. Marić junior je u razgovoru za Index rekao da sve poslovne odluke donosi osobno te da svoj poslovni život ne misli javno komentirati. Zvonko Šarić kaže kako je sve po zakonu, a Marić se tek danas referirao na dokumente Indexa.

"Oni su poslovne udjele prenijeli sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. To nije poklonjeno, prenijeti su poslovni udjeli, to je bilo njihovo pravo i njihov poslovni odnos", rekao je Marić braneći se od afere. Također, opet je otvoreno muljao.

"Nisam želio da oni imaju u vlasništvu išta svoje. Eto, to je jedini razlog", rekao je Marić. No ni ta tvrdnja ne može biti točna. Tvrtka je predana bez naknade 2014. godine, a Marić je u visokoj politici od 2008. godine. Otvorili smo i četvrti krak priče o Marićevoj imovini.

Kome je otišla pozajmica od 1,7 milijuna kuna?

Odmah nakon prodaje stana u Zvonimirovoj iz tvrtke Marićevih je isisan novac. Naime, Šarić je nedugo nakon preuzimanja Scientije stan u Zvonimirovoj prodao, a 2014. godine Scientia izdaje pozajmicu od 1,7 milijuna kuna nepoznatoj osobi. Tvrtka je otad u mirovanju. Zvonko Šarić kratko kaže da je sve napravio po zakonu.

"Poslovne udjele u tvrtki Scientia d.o.o. sam stekao sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, a svi poslovni događaji se knjiže sukladno pozitivnim zakonskim propisima", rekao je Zvonko Šarić za Index ne pojašnjavajući isisavanje novca iz Scientije, tvrtke koju dobio na poklon od Marića. Nikad nismo saznali kome je to Šarić posudio novac.

Na preprodaji zaradili 210 tisuća kuna

Zadnji, peti krak priče o Marićevoj imovini, odnosio se na kupovinu apartmana u Turnju 2014. godine koji je Marijana Marić kupila od svoje bivše tvrtke. Nakon što ju je poklonila.

Prema imovinskoj kartici, Marići su kupili stan za 180 tisuća kuna, a prodali su ga tri godine kasnije, u kolovozu 2017. godine, za 390 tisuća kuna. Zaradili su 210 tisuća kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.