Kako su uspjeli: Francuska - prvaci svijeta u mnogo čemu, a od sutra su drugi u nogometu

Pariz Foto: 123rf

FRANCUSKA je jedna od glavnih ekonomskih sila svijeta, uz bok zemljama poput Sjedinjenih Država, Japana, Njemačke, Italije i Velike Britanije.

U drugoj polovici dvadesetog stoljeća, nakon Drugog svjetskog rata, Francuska je imala nevjerojatno dugačko razdoblje rasta koje je trajalo sve do sredine 70-ih godina - često se to razdoblje naziva Trente Glorieuses, odnosno Trideset godina slave.

Na primjer, u razdoblju od 1960. do 1973. godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prosjeku je iznosio gotovo 6 posto. Zbog naftne krize 70-ih došlo je do usporavanja francuske ekonomije, stope rasta znatno su se smanjile, a nezaposlenost se povećala. Međutim, do kraja osamdesetih godina ponovno dolazi do ekspanzije, Francuska je ponovno u zamahu te se ovaj trend, uz nešto skromniji rast, protegnuo i na 21. stoljeće.


source: tradingeconomics.com

Tijekom tog poslijeratnog razdoblja snažnog rasta došlo je i do značajne promjene strukture ekonomije. Dok su 1950. godine poljoprivreda i industrija bili dominantni sektori, kasnije je došlo do snažnog razvoja sektora usluga te je on postao glavni generator ekonomskog rasta i zapošljavanja.

Također, u drugoj polovici 20. stoljeća dolazi i do promjene u ekonomskoj snazi pojedinih regija, pa su nekoć najsnažnije urbanizirane i industrijalizirane regije sjeverne i sjeveroistočne Francuske tijekom 80-ih godina doživjele pad broja stanovništva zbog gašenja poslova, a atraktivnije su postale regije na jugu i u manjoj mjeri zapadu zemlje.


source: tradingeconomics.com

Iako u Francuskoj, kao i u svim razvijenim zemljama, privatni sektor dominira, u toj zemlji država ima snažan utjecaj na ekonomiju. Niz vlada intervenirao je u ekonomske procese pokušavajući zaštiti ili promovirati različite vrste ekonomskih aktivnosti.

U desetljećima nakon Drugog svjetskog rata francusko gospodarstvo vođeno je kroz niz “nacionalnih planova”, u trajanju od četiri do pet godina koji su se sastojali od raznih strategija i ciljeva koje je potrebno ispuniti u određenom razdoblju.

Javni sektor u Francuskoj osnažen je u tranzicijskom razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Godine 1945. proveden je niz nacionalizacija. Tada su nacionalizirane velike banke, velike industrijske tvrtke i javne usluge kao što su opskrba plinom i strujom. Val nacionalizacija proveden je i početkom 80-ih pa je nakon toga petina zaposlenih u industriji radila za državu. Nakon toga razdoblja država je ponovno vratila većinu poduzeća privatnom sektoru, a državno vlasništvo prvenstveno je usredotočeno na prometni i obrambeni sektor te javne medije.


source: tradingeconomics.com

Od stupanja na dužnost u svibnju 2017., predsjednik Emmanuel Macron pokrenuo je niz reformi za poboljšanje konkurentnosti i jačanje gospodarskog rasta. Provedene su reforme za povećanje fleksibilnosti na tržištu rada i olakšano je otpuštanje i zapošljavanje radnika. Osim reformi rada, ide se u smjeru smanjenja javne potrošnje, poreza i socijalnih doprinosa kako bi se potaknula privatna ulaganja i povećala kupovna moć. Vlada planira postupno smanjiti stopu poreza na dobit s 33,3 posto na 25 posto do 2022.

Francuska je, vidljivo je iz gore navedenog, vodeća svjetska zemlja u mnogo područja. I zbog toga sutra ne bi trebali biti previše tužni kad nakon sutrašnje utakmice budu drugi na svijetu u nogometu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.