Kako uopće Grbin, Đakić i drugi dobivaju naknadu za odvojeni život?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PROTEKLIH se dana aktualiziralo pitanje o povlasticama političara, pa smo tako doznali da brojni koriste naknadu za odvojeni život, a među njima su i razvedeni zastupnici koji imaju i odraslu djecu, kao i oni koji s obiteljima žive u Zagrebu, ali im je prebivalište službeno prijavljeno drugdje. 

U propisima sabora stoji da se naknada za odvojeni život propisuje Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a u njemu nema riječi o tome gdje živi obitelj zastupnika, s njim ili drugdje, nego se tiče puke birokratske stavke - one o prebivalištu.

Prema Odluci o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika pravo na naknadu za odvojeni život “ima zastupnik koji ima prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba i kojemu je u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika osiguran smještaj u stanovima za službene potrebe, u unajmljenim stanovima i iznimno hotelski smještaj te zastupnik koji ima prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba, a u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika ima osiguran smještaj u Zagrebu u stanu koji je u njegovu vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji”.

Ta naknada, prenosi N1, iznosi 1000 kuna i “isključuje pravo zastupnika na dnevnice za dan dolaska i povratka i povratka sa zasjedanja odnosno sa sjednice radnog tijela ili kluba zastupnika”.

Kako stoji u saborskom dokumentu, zastupnik naknadu za odvojeni život ostvaruje na osobni zahtjev sukladno ispunjenom Zastupničkom upitniku, a rješenje donosi Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora, nakon obavijesti tajnika sabora o osiguranom smještaju u Zagrebu. Ako zastupnik pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje sukladno točki II. stavku IV. Odluke Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora rješenje donosi po danoj Izjavi zastupnika o osiguranom smještaju u stanu koji je u njegovu vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji, piše u pravilniku.

Podsjetimo, predsjednik SDP-a Peđa Grbin uzimao je naknadu za odvojeni život iako mu supruga uredno radi u Zagrebu i živi s njim. Njegova dugogodišnja partnerica, s kojom je od 2017. u braku, zaposlena je u zagrebačkom KBC-u te s djetetom žive skupa u Zagrebu. Naknade za odvojeni život odrekao se tek ove zime kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu.

HDZ-ov zastupnik Josip Đakić i dalje koristi naknadu za odvojeni život, iako se razveo i ima tri odrasla sina. Đakić je naknadu uzeo jer mu je prebivalište prijavljeno u Virovitici, premda nije jasno od koga je točno odvojen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.