FOTO Hrvatska ima najmoderniju operacijsku salu na svijetu - u njoj se radi već 2 mjeseca

Foto: Ante Delač/Index

TEHNIČKI ministar Dario Nakić iskoristio je današnji dan kako bi medijima pokazao najsuvremeniju operacijsku salu u Hrvatskoj. Tu ne bi bilo ništa neobično, da ta sala u KBC Sestre milosrdnice nije počela s radom već prije dva mjeseca, kako nam je reklo medicinsko osoblje koje u njoj radi.

Riječ je o svakako impresivnoj operacijskoj tzv. endo alpha sali u kojoj je liječnicima daleko bolje i ugodnije operirati nego u ostalim salama. Njena vrijednost je 3,9 milijuna kuna i financirala se novcem iz državnog proračuna.



Ova EndoALPHA integrirana operacijska sala prva je takva u Hrvatskoj i trenutno je najmodernija na svijetu, a zahvaljujući vrhunskoj opremi, operacije iz sale, mogu se pratiti i u ostalim bolnice, ali i svim drugim dogovorenim lokacijama bilo gdje u svijetu. Uređaji su napravljeni u 4 k tehnologiji koja je daleko preciznija i bolja od HD-a.

Voditelj Klinike za kirurgiju i odnedavni ravnatelj KBC Sestre milosrdnice rekao je da im ova sala daleko olakšava rad.

Kirurzi presretni: Sala nam olakšava posao

"Rad u njoj nam povećava učinak i smanjuje broj ljudi potrebnih za izvođenje operacije. Važno nam je to što u ovoj sali možemo izvoditi najmanje invazivnu operaciju pa se pacijent daleko brže oporavi.



Svatko u ovoj sali može samostalno podesiti rasvjetu stolova, vanjsku rasvjetu, i upravljati svim instrumentima, a isto tako nam je važna i fotodokumentacija. Sad imamo kamere u rasvjeti nad stolom koje sve snimaju, a važno nam je zapisati trag o tome što smo radili tijekom operacije. Ono što mi je najvažnije je činjenica da sala služi i za proces edukacije. Operacije koje u njoj izvodimo, možemo prenositi u daleke zemlje. Umrežena je i s našom velikom predavaonicom, našim edukacijskim prostorima pa čak i s mojom kancelarijom. U svakom trenu mogu vidjeti kako koja operacija napreduje pa možemo i komunicirati. Moram reći kako imamo sve više upita iz raznih zemalja koji se tu žele educirati", rekao je Zovak.



Dodao je i kako im ovo nije jedina integrirana sala te da postoji još jedna na neurokirurgiji, a koju je Index već ranije posjetio.

"Moram reći da za nas koji po 10 i 12 sati operiramo, ovakva udobnost i mogućnosti koje sala nudi, jako olakšavaju posao", kazao je Zovak.

Dug u zdravstvu za vrijeme Nakića porastao na 3,1 milijardu kuna

Prof. dr. sc. Miroslav Bekavac Bešlin novu je salu usporedio sa autima. "Prije smo se vozili u fićeku, a sad u najnovijoj škodi. Ovo je hram - učionica u kojoj se endoskopska kirurgija može učiti, a endoskopski kirurg u njom može uživati radeći. Ovo nam daje vjetar u leđa za sve što radimo", kazao je prof. Bekavac Bešlin.



Tehnički ministar Dario Nakić zaključio je pak da 10 sati rada u sali nije teško, ako liječnici i medicinsko osoblje imaju ovakvu suvremenu salu.

Tom prilikom Nakić je izjavio da 15. srpnja otvaraju natječaje za objedinjene hitne bolničke prijeme, a novac bi trebao doći iz EU fondova. Kazao je i da nisu poništeni natječaji za nabavu opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu, već da je samo privremeno bio stopiran i da se otvara isto 15. srpnja.



"Za objedinjeni hitni bolnički prijem osigurat ćemo 20, a za dnevne bolnice 50 milijuna kuna", rekao je Nakić, dodajući kako je zatekao katastrofalno stanje u zdravstvu otkako je preuzeo funkciju, na kojoj je još samo par mjeseci do izbora.

No, iako je zatekao dug od 2,5 milijardi kuna, sad dug u zdravstvu, kaže iznosi 3,1 milijardu kuna.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.