Ruskinja u Kanadi kritizirala rat u Ukrajini, prijeti joj deportacija

Screenshot: Twitter

Ruska antiratna aktivistica mogla bi biti deportirana iz Kanade nakon što je njezin zahtjev za državljanstvo blokiran jer su njezini postovi na blogu prekršili oštre zakone Moskve koji kriminaliziraju kritiku invazije na Ukrajinu, piše Guardian. Odluka koja je zbunila imigracijske odvjetnike okrivljuje Mariju Kartaševu zbog kaznenih prijava koje su podigli ruski tužitelji, iako njezino neslaganje odražava vanjsku politiku Kanade prema pitanju rusko-ukrajinskog rata.

Kartaševa, osnivačica Rusko-kanadskog demokratskog saveza, pobjegla je iz domovine 2019. zbog sve većeg gušenja neistomišljenika od strane Vladimira Putina. Godine 2022., dok je živjela u Ottawi, saznala je da su dva njezina posta na blogu o masakru ruskih trupa u ukrajinskom gradu Buča privukla pozornost dužnosnika u Moskvi.

U odsutnosti je optužena za širenje "lažnih informacija" o ruskim snagama. Optužena je i osuđena u odsutnosti na osam godina zatvora. "Kažnjena sam jer sam napisala ono za što Kanada vjeruje da je istina o ruskim postupcima", rekla je za Guardian.

Kartaševa, koja je podnijela zahtjev za državljanstvo, obavijestila je kanadske dužnosnike o presudi. Prema kanadskom imigracijskom zakonu, ako je podnositelj zahtjeva optužen za zločin u drugoj zemlji koji ima ekvivalent prema kanadskom kaznenom zakonu, zahtjev se može odbiti.

Ipak, dobila je pozivnicu za virtualnu ceremoniju stjecanja državljanstva. Nekoliko trenutaka prije ceremonije, uglavnom kao formalnost, podnositeljima se postavlja pitanje jesu li kazneno optuženi. “Shvatila sam da su upoznati s mojim slučajem jer sam poslala svu dokumentaciju, a objašnjenje je bilo da je zakon politički koji se koristi za progon onih koji govore protiv vlade”, rekla je. "Rekla sam da sam optužena i osuđena u Rusiji.”

Kanada ne mora dodjeliti državljanstvo

U prosincu su joj kanadski dužnosnici u pismu rekli da je njezina osuda u Rusiji u skladu s kaznenim djelom kaznenog zakona koje se odnosi na širenje lažnih informacija. Kao rezultat te odluke, Kartaševa kaže da se brine da bi se mogla suočiti s rizikom deportacije natrag u Rusiju. “Znam da su izgledi mali, ali toliko je stvari pošlo po zlu. Kako se ne bih brinula da bih mogla biti deportirana?”

Kanadske institucije pozivaju se na pravila. “Predani smo održavanju integriteta svih naših imigracijskih i državljanskih programa,” rekli su iz odjela za imigraciju. "Sve dok se ne donese konačna odluka, slučajevi su podložni reviziji."

Kartaševa je rekla: “Uznemirena sam jer ništa od ovoga nije transparentno. Poslala sam im sve što sam mogla, ali ne znam ni jesu li pročitali. Je li im stalo? Ili ću završiti u zatvoru zbog birokracije?”