Kanadski kapetan optužen za okrutno ubojstvo ranjenog i nenaoružanog Afganistanca

KAPETAN kanadske vojske, 36-godišnji Robert Semrau, optužen je pred vojnim sudom za okrutno i nehumano ubojstvo nenaoružanog i ranjenog afganistanskog pobunjenika, za što mu prijeti kazna od pet godina zatvora.

Kako prenosi britanski BBC, Semrau je u listopadu 2008. godine bio pripadnik kanadske vojne jedinice koja je upala u zasjedu tijekom redovne patrole u afganistanskoj pokrajini Helmand. Kanađanima je u pomoć priskočio helikopter američke vojske, koji je otvorio vatru na grupu talibana.

Jedan od njih pogođen je ležao na tlu, nakon čega je kapetan Semrau u njega ispalio dva hica iz puške. Tužitelji nisu mogli pouzdano dokazati da je taliban poginuo isključivo od hitaca iz Kanađaninove puške, jer autopsija tijela žrtve nije bila izvršena, a nekoliko je svjedoka na suđenju izjavilo kako je taliban nakon helikoptersokog napada bio "98 posto mrtav", odnosno da je bio toliko teško ranjen da ne bi preživio. Na suđenju je bila spomenuta i mogućnost da je kanadski kapetan u talibana puzcao "iz milosrđa", da mu skrati muke.

No, bez obzira na manjak dokaza, vojni je sud Semraua optužio za "sramotno ponašanje" nedostojno vojnika i ubojstvo drugog stupnja te mu, osim zatvorske kazne, prijeti i nečasni otpust iz vojske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.