Kanadski parlament pljeskao bivšem nacistu. Trudeau: Ovo je velika sramota

Ilustracija: EPA

ČINJENICA da je u kanadski parlament pozvan Ukrajinac koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svjetskom ratu je "velika sramota" za Kanadu, kazao je premijer Justin Trudeau. 98-godišnji Jaroslav Hunka dobio je ovacije nakon što ga je predsjednik Donjeg doma Anthony Rota nazvao "herojem" tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika u petak.

Rota je rekao kako nije znao za Hunkine nacističke veze i da je pogriješio kad ga je pozvao da prisustvuje događaju. Suočava se s pozivima da podnese ostavku. Trudeau je jučer novinarima priznao da je "iznimno uznemirujuće to što se dogodilo".

"Ovo je nešto što je velika sramota za parlament Kanade i samim tim za sve Kanađane", dodao je. Incident se dogodio u petak, kada je u parlamentu održano obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Hunka je sjedio na galeriji Donjeg doma kada je Rota pokazao na njega rekavši da je čovjek ukrajinski i kanadski heroj i da mu zahvaljuju za svu njegovu službu.

Prisutni u zgradi odgovorili su pljeskom. Tisuće Ukrajinaca borile su se na njemačkoj strani tijekom rata, ali milijuni drugih služili su u sovjetskoj Crvenoj armiji. Rota je u nedjelju priznao kako je tek "naknadno saznao više informacija" nakon kojih je požalio zbog svoje odluke.

Oporba traži ostavku predsjednika parlamenta

"Nitko, uključujući kolege parlamentarce i ukrajinsko izaslanstvo, nije bio svjestan moje namjere ili mojih primjedbi prije nego što sam ih iznio. Ova je inicijativa bila u potpunosti moja vlastita, osoba o kojoj je riječ bila je iz mog okruga i na nju sam skrenuo pozornost", naglasio je.

"Posebno se želim najdublje ispričati židovskim zajednicama u Kanadi i diljem svijeta. Prihvaćam punu odgovornost za svoje postupke", nastavio je. Oporbeni političari traže da podnese ostavku, uključujući zastupnika Novih demokrata Petera Juliana, koji je incident nazvao "neoprostivom pogreškom".

Kanadski premijer ipak nije pozvao Rotu, koji je član njegove Liberalne stranke, da podnese ostavku. Iz njegova ureda priopćili su da je odluku o pozivu Hunke donio isključivo ured predsjednika. Također su zanijekali navode da je došlo do privatnog sastanka između Hunke i premijera.

Odluka da se oda počast čovjeku koji je povezan s nacističkom Njemačkom mogla bi imati implikacije izvan granica Kanade. Trudeau je također sugerirao da će Rusija iskoristiti taj incident kako bi plasirala lažnu priču o Ukrajini. Predsjednik Rusije Vladimir Putin pokušao je opravdati svoju invaziju na Ukrajinu lažnom tvrdnjom da Rusija želi "denacificirati" zemlju.

Hunkina divizija optuživana za ubojstva civila

"Mislim da će biti jako važno da se svi suprotstavimo ruskim dezinformacijama i nastavimo s nepokolebljivom nedvosmislenom podrškom Ukrajini", poručio je Trudeau. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je incident u Zastupničkom domu "nečuvenim".

"Mnoge zapadne zemlje, uključujući Kanadu, odgojile su mladu generaciju koja ne zna tko se protiv koga borio ni što se dogodilo tijekom Drugog svjetskog rata. I ne znaju ništa o prijetnji fašizma", naveo je.

Inače, Hunka je tijekom Drugog svjetskog rata služio u 14. Waffen-SS grenadirskoj diviziji, također poznatoj kao divizija Galicija - dobrovoljnoj jedinici sastavljenoj većinom od etničkih Ukrajinaca pod nacističkim zapovjedništvom.

Pripadnici divizije optuženi su za ubojstva poljskih i židovskih civila iako sud nije proglasio postrojbu krivom za ratne zločine. Jedinica je preimenovana u Prvu ukrajinsku diviziju prije predaje zapadnim saveznicima 1945. godine.