Kandidati za Hrvatski sabor: Na listama osuđenici, optuženici i osumnjičenici

Foto: Index, Hina

U HRVATSKOJ politici pravomoćna presuda ili optužnica ne znače apsolutno ništa. Najočitiji je primjer dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića, koji je čak i s pravomoćnom presudom za zlouporabu položaja i ovlasti u aferi Šipan sačuvao fotelju na izvanrednim izborima. Da se ništa nije promijenilo svjedoče i liste koje su političari ponudili Dalmatincima u 9. i 10. izbornoj jedinici, a i na drugom kraju Hrvatske, u Slavoniji gdje snage HDSSB-a predvode za zlouporabu položaja friško pravomoćno optuženi župan Vladimir Šišljagić i Branimir Glavaš, koji je gotovo izdržao kaznu za ratni zločin u Selotejpu i Garaži da bi Ustavni sud srušio pravomoćnu presudu i suđenje vratio na početak te mu tako omogućio povratak u aktivnu politiku. 

HDZ se ne odriče kompromitiranih kadrova

HDZ se nije bio spreman odreći Božidara Kalmete unatoč USKOK-ovoj optužnicu za izvlačenje 40 milijuna kuna iz javnih poduzeća, a ni direktorice kampanje i donedavne kninske gradonačelnice Josipe Rimac, koja je sasvim bespotrebno svratila pozornost na svoj slučaj selidbom u Sabor. Ni dokumentirani susret sa šefom zagrebačkog suda Ivanom Turudićem nije pomogao glancanju imidža HDZ-a pred izbore. Još manje učvrstio proklamirano uvjerenje vladajućih elita kako nam politika ne utječe na pravosuđe. 

HDZ je forsiranjem Rimac i Kalmete zabio popriličan autogol po pitanju vlastite vjerodostojnosti. Koliko god se trudili otarasiti nasljeđa Ive Sanadera i brojnih sudskih postupaka, surova realnost potpuno ih demantira. Nude biračima kompromitirane kadrove i tako samo tjeraju vodu na mlin Zoranu Milanoviću. Za njihove birače to ionako neće biti od nikakvog značaja. Van tog začaranog kruga, malo ih tko može doživjeti ozbiljno. To je inače stranka kojoj ankete daju najveći broj mandata.

Josipovićev i Čačićev kandidat s pravomoćnom presudom

No, nisu HDZ-ovci iznimka. I neki drugi, vrlo iskusni političari, ne zaziru od ljudi s kaznenim postupcima, čak i pravomoćnim presudama.

Najdalje su svakako otišli reformist Čačić i Ivo Josipović, čiji je predsjednički program bio naslovljen Nova pravednost. Drugi na listi u 10. izbornoj jedinici je Pero Vićan, čovjek koji je sve donedavno imao dvije pravomoćne presude.

U jednom slučaju je osuđen zajedno sa Vlahušićem. Ljubav je pukla, danas Vićan ne bira riječi kada govori o bivšem političkom partneru koji je bio spreman pomoći milijunima iz gradske blagajne.  U slučaju Vrtovi sunca presudom mu je naloženo vrati 63 milijuna kuna u državni proračun jer je na toliko utvrđena šteta počinjena kriminalnim radnjama. Ustavni sud ove je godine ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Na istoj listi, samo na sedmom mjestu nalazi se bivši splitski HNS-ovac Marjan Šare, kojem sude zbog utaje poreza.

Osumnjičeni Bandić i optužena Cipci

I sam na udaru USKOK-a, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vjerojatno nije imao problem što mu se na 9. mjestu liste u 10. izbornoj jedinici nalazi bivša splitska gradska vijećnica Milica Cipci, koja je prije četiri godine optužena za prejeftinu prodaju Dalminog hotela u Ruskamenu poduzetniku Jozi Milaviću. Optužnica nije imala apsolutno nikakav učinak na političku karijeru Milice Cipci, članice SU jer je prije dvije godine ušla u Županijsku skupštinu, u kojoj je danas predsjednica Odbora za prostorno uređenje.

Optužnica je dignuta još 2011. godine, a Cipci nam kaže kako suđenje nije daleko odmaklo. Nije se konkretno ni suca na predmetu mogla sjetiti, koliko se žurno splitski sud uhvatio ovog slučaja. Smatra da se radi o političkom progonu sa željom da je se zaustavi u radu i pomoći radnicima Dalme. Kaže kako ugovor uopće nije bio štetan i da je optužba bespredmetna.

Kerumova nećakinja kandidira za Sabor sa štetom u državnom proračunu od 17 milijuna kuna

I na svojoj familijarnoj listi Željko Kerum ima članove sa optužnicom. Nećakinja Željka Kerum Topalušić prije dvije godine optužena je za pogodovanje vjerovnicima i štetu u državnoj blagajni od 17 milijuna kuna, dok šurjak Saša Horvat ima optužnicu za lošu organizaciju koncerta 2Cellos na splitskoj Rivi jer se tom prigodom u padu s tribine od nekoliko metara ozlijedila supruga splitskog komičara Zvonimira Stipičića Miša.

> Ako znate još koje kandidate za Sabor - optužene, osumnjičene ili osuđene javite nam na mail desk@index.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.