Kapetan Dragan na slobodi jer je Hrvatska zakasnila sa žalbom na puštanje iz zatvora?!

DRAGAN VASILJKOVIĆ, poznat i kao Kapetan Dragan te Daniel Snedden, pušten je danas iz zatvora Parklea u Sydneyu, nakon što je u pritvoru proveo više od tri i pol godine. Kako prenosi australski Herald Sun, 54-godišnji Vasiljković je po izlasku iz pritvora rekao da je "zgrožen načinom kako se prema njemu postupalo", ali je i pohvalio australski pravosudni sustav koji ga je oslobodio. Podsjetimo, Vasiljković se u pritvoru nalazio od siječnja 2006. godine.

Pred zatvorom su Vasiljkovića dočekali poklonici iz organizacije "Srbi za pravdu" koji su u svom današnjem priopćenju naveli kako Australija mora revidirati svoje ekstradicijske zakone: "Treba ozbiljno razmotriti ekstradicijske zakone i odredbe kako bi se osiguralo da australski državljani ne mogu provesti godine u zatvoru samo zato što ih neka strana zemlja, koja može biti vođena otvorenom nacionalnom diskriminacijom, želi ispitati o nekom slučaju".

A što je s hrvatskom žalbom?

Vasiljković je iz zatvora pušten iako se Hrvatska ima pravo žaliti na najnoviju odluku o neizručivanju Vasiljkovića. Podsjetimo, prije dva dana je ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio kako će Hrvatska u roku od 15 dana uložiti žalbu australskom Vrhovnom sudu.

Do danas je, prema Šimonovićevoj najavi, trebala biti uložena i žalba sudu u Novom Južnom Walesu u kojoj će Hrvatska predočiti svoje dokaze da bi Vasiljković mogao pobjeći. Šimonović je dodao kako bi Australija morala sama pokrenuti postupak protiv Kapetana Dragana ako ga i Vrhovni sud odbije izručiti Hrvatskoj: "Australija bi ga morala procesuirati zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika, jer oni ne zastarijevaju".

Usprkos Šimonovićevim tvrdnjama da će Australci morati sami suditi Dragan ukoliko ga ne izruče Hrvatskoj, državni odvjetnik Robert McClellend nije uložio žalbu na njegovo puštanje iz pritvora, ali navodno će se žaliti na odluku o neizručenju.

Zakasnili smo!?

Australski i srpski mediji pišu kako je Vasiljković iz zatvora pušten jer je Hrvatska zakasnila s podnošenjem žalbe na puštanje iz pritvora te kako se Vasiljkovićev odvjetnički tim nada da će hrvatsko pravosuđe "jednako brzo" biti i po pitanju podnošenja žalbe na sudsku odluku o neizručivanju. 

No, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako je sinoć preko hrvatskog veleposlanstva u Australiji poslana sva potrebna dokumentacija za žalbu, među kojom je bilo i pismo ministra pravosuđa Ivana Šimonovića.

Sud mu u srijedu uvažio žalbu na odluku o izručenju

Podsjetimo, u srijedu je iz Australije stigla vijest o tome kako su suci Saveznog suda - Geoffrey Flick, Annabelle Bennett i Neil McKerrache, uvažili Vasiljkovićevu žalbu na odluku o izručenju jer su zaključili da postoji velika vjerojatnost da bi mu se u Hrvatskoj sudilo na temelju predrasuda samo zato što je po nacionalnosti Srbin! Štoviše, kako prenose australski mediji, Vijeće sudaca zaključilo je da postoji velika mogućnost da bi Kapetan Dragan mogao biti "kažnjen i zatvoren u Hrvatskoj samo zbog svoje nacionalnosti".

"Pravda je pobijedila i to ne samo za Dragana Vasiljkovića već za svakog australskog državljana koji se našao u istoj situaciji. Kapetan Dragan nikad nije vjerovao u pozitivan ishod svoje žalbe, ali sada smo oduševljeni odlukom suda", komentirao je odluku australskog suda odvjetnik Kapetana Dragana Ilija Glišić.

Podsjetimo, zapovjednik srpskih paravojnih jedinica za vrijeme Domovinskog rata, u Sydneyu je kao australski državljanin Daniel Snedden uhićen 20. siječnja 2006. godine i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njima raspisala Hrvatska. Prema optužnici šibenskog Županijskog državnog odvjetništva, Vasiljkovića se tereti da je kao zapovjednik paravojne postrojbe, protivno Ženevskoj konvenciji, u lipnju i srpnju 1991. godine u kninskoj tvrđavi, gdje je tada bio smješten zatvor pobunjenih Srba, te u Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993. zlostavljao i ubijao zarobljenike, pripadnike HV-a i Hrvatske policije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.