Karlovčaninu osuđenom na 31 godinu zatvora zbog ubojstva supruge kreće novo suđenje

Foto: Pixsell/Kristina Štedul Fabac

NA KARLOVAČKOM Županijskom sudu sutra ponovno počinje suđenje Damiru Matanu lani u rujnu nepravomoćno osuđenom na 31 godinu zatvora zbog ubojstva supruge, pri čemu je sudsko vijeće prihvatilo optužbu kako je riječ o "teškom ubojstvu bliske osobe koju je ranije zlostavljao" koje zahtjeva kaznu dugotrajnog zatvora, no Vrhovni sud je u veljači ukinuo presudu i suđenje vratio na početak. Karlovčanin Damir Matan optužen je da je 13. srpnja 2015. iz puške ubio svoju suprugu i ozlijedio punicu te pokušao samoubojstvo.

Glasnogovornica suda Jasna Radman je Hini izjavila kako je Vrhovni sud usvojio žalbu optuženoga te utvrdio kako je "ostvarena apsolutno bitna povreda odredaba kaznenog postupka, jer se pobijana presuda temelji na nezakonitim dokazima, i to zapisnicima o ispitivanju svjedoka koji su zbog svog srodstva s optuženikom u postupku oslobođeni obveze svjedočenja, a prethodno na to nisu uredno upozoreni”. 

Priznao ubojstvo i pokajao se

U Vrhovnom sudu su prvostupanjskoj osuđujućoj presudi prigovorili i da je, u dijelu koji se odnosi na kazneno djelo nasilja u obitelji, nerazumljiva te ne sadrži razloge o "odlučnim činjenicama". Naime, Matan je u "odlučnim činjenicama" priznao nedjelo i pokajao se, ali njegov odvjetnik Davor Popović želi dokazati kako se tu ne radi o teškom ubojstvu s kaznom dugotrajnog zatvora, ne kraćom od 21-e godine te najdužom do 40 godina, već o blažem djelu ubojstva s kaznom ne kraćom od deset godina zatvora.

Matana je sudsko vijeće nepravomoćno osudilo za teško ubojstvo, i to po odredbi da je ubio blisku osobu koju je već ranije zlostavljao, no u Vrhovnom sudu su te navode iz presude ocijenili nerazumljivima. Obrazlažući presudu dugotrajnog zatvora, sutkinja Sanda Janković kazala je kako je kroz dokazni postupak dokazano dugotrajno zlostavljanje supruge, jer je prva prijava za nasilje bila još 1999., a da je kasnije dobio još dvije prijave zbog kojih je bio i u pritvoru. Navela je i kako jedino dugotrajna kazna zatvora može polučiti svrhu kažnjavanja, tim više što je u posljednje dvije godine zabilježen porast ovakvih nedjela u hrvatskom društvu.

Tijekom cijelog braka psihički i fizički zlostavljao suprugu

U završnom govoru prije presude tužiteljstvo je prošle jeseni tvrdilo kako je kroz dokazni postupak utvrđeno da je okrivljeni tijekom cijelog braka psihički i fizički zlostavljao suprugu. Navodili su i kako su kombinirana balistička i sudsko-medicinska vještačenja pokazala da je u obiteljskom domu Matan iz puške pucao u suprugu Snježanu, "koja je bila u klečećem položaju i s oba palca na cijevi puške pokušala zaustaviti metak". Pritom je zadobila rane oba palca i glave, a usmrćena je dugim metkom ispaljenim dok je bila na tlu. 

Tužiteljica Gordana Križanić isticala je tada kako su njihova kći Ivana Matan i punica Dubravka Mikšić tijekom suđenja posvjedočile da je među supružnicima i ranije bilo svađa, a da se jedna dogodila dan prije ubojstva kada je Matan zbog ljubomore fizički napao suprugu te je intervenirala policija, a ubojstvo se dogodilo nakon njegova povratka iz pritvora. Odvjetnik Popović u završnom je govoru rekao kako je Matan priznao ubojstvo, ali ne i teško ubojstvo ili dugotrajno zlostavljanje supruge. Podsjetio je sudsko vijeće da se okrivljenik kaje za svoj čin te tvrdio kako nije dokazano da bi on sustavno zlostavljao suprugu.

Matan je nakon ubojstva supruge pucnjem iz puške u glavu pokušao samoubojstvo, a liječenje teških ozljeda lica je nakon bolnica u Karlovcu i Zagrebu nastavio i u zatvorskoj bolnici.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.