Kata iz Križevaca Božici iz Bjelovara dala deset kuna. Policija ih je privela

Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL

ZBOG novčanice od deset kuna koju je gospođa Kata iz Križevaca lani u srpnju dala Božici iz Bjelovara, pokrenuo se vrlo ozbiljan represivni mehanizam koji je na koncu izrodio i pravomoćnu sudsku presudu, piše Podravski.

37-godišnja Božica je, naime, zbog prosjačenja na sudu kažnjena s čak 1116 kuna - za prekršaj mora platiti 762 kune, što je najveća zakonska kazna za to nedjelo, te mora podmiriti 354 kune troškova postupka. Prekršajni sud odlučio je nesretnih deset kuna uplatiti u državni proračun, a Božici iz Bjelovara usput je zabranjeno da šest mjeseci kroči na područje Križevaca.

Sve je počelo zvonjavom na vratima

Sve je, dakle, počelo bezazlenom zvonjavom na kućnim vratima.

"Otvorila sam vrata i vidjela mlađu ženu koja mi je rekla da teško živi, da je siromašna i ima bolesno dijete. Bilo mi je žao te žene pa sam joj iz novčanika dala deset kuna. Ona je potom otišla dalje", ispričala je gospođa Kata.

No netko je u međuvremenu zvao policiju koja se vrlo brzo tamo nacrtala. U policijsku postaju u Križevce odmah su privedeni Božica, Siniša i Danijela, ali ispostavilo se kako potonji dvojac nije sudjelovao u protuzakonitim radnjama pa su ispitani samo kao svjedoci. Božica je odmah priznala da je od gospođe Kate dobila deset kuna pa joj je novac oduzet i ovih dana, nakon pravomoćnosti presude, uplaćen u državni proračun jer je stečen protuzakonitim radnjama.

Kazna za prosjačenje predviđena je u rasponu od 50 do 200 nekadašnjih njemačkih maraka, a prekršajni sudac Božici je odredio najvišu tarifu. Prosjakinja se na sudu nije pojavila niti je dostavila svoju obranu, a svjedočio je policajac koji je vodio cijeli slučaj, piše Podravski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.