Katalonska ljevica podržat će vladu u zamjenu za pregovore o neovisnosti

Foto: EPA

NAJVEĆA separatistička stranka u Kataloniji izglasala je da će dati potporu novoj španjolskoj vladi u zamjenu za pregovore o neovisnosti.

Oko 95 posto članova Katalonske republikanske ljevice (ERC) poduprlo je plan po kojem se može dati potpora španjolskoj vladi pod vodstvom socijalista ako počnu pregovori o pitanju secesije.

Taj rezultat neobvezujućih konzultacija mogao bi dovesti do toga da ERC bude odlučujući čimbenik u formiranju vlade socijalistima pod vodstvom dosadašnjeg premijera Pedra Sancheza, koji na izborima 10. studenoga nisu dobili većinu.

Dužnosnica ERC-a Marta Vilalta kazala je da su rezultati pokazali da će stranka i dalje odbijati olakšati Sanchezu da formira vladu, osim ako socijalisti ne prihvate njihove zahtjeve.

"Ako socijalisti žele nešto od nas, moraju napraviti korak, ako ne žele, mi ćemo zadržati svoj 'ne'", rekla je.

Cilj stranke je sastati se ovaj tjedan sa socijalistima, rekao je izvor iz ERC-a.

Četvrti izbori u posljednje četiri godine

Na glasanju stranke članovi su upitani slažu li se da "odbace potvrđivanje Pedra Sancheza, osim ako se prije toga ne postigne sporazum da će se politički sukob sa španjolskom državom rješavati za pregovaračkim stolom".

Popis uvjeta uključuje pregovore o neovisnosti, kao i amnestiji za katalonske vođe.

Ovomjesečni izbori četvrti su u Španjolskoj u posljednje četiri godine i drugi ove godine, a parlament je iz njih izašao rascjepkaniji nego ikad.

Sanchez je 10. studenoga dobio najviše glasova na izvanrednim izborima, ali kao i prije sedam mjeseci, nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade.

PSOE je pobijedio u travnju na parlamentarnim izborima, a onda i u svibnju na onima za Europski parlament, no ni na ovima u studenome nije uspio doći od natpolovične većine od 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Ovaj put dobio je 120 zastupnika, tri manje nego prije sedam mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.