Kina jača vojni pritisak na Tajvan, poslala 30 aviona i skupinu ratnih brodova

Foto: EPA

Kina je poslala više od 30 ratnih zrakoplova i skupinu mornaričkih brodova prema Tajvanu, priopćilo je danas tajvansko ministarstvo obrane, a prenosi Associated Press.

Kineski vojni pritisak dolazi nakon najave sastanka visokih američkih i kineskih predstavnika u Bangkoku dok dvije zemlje nastoje smiriti napetosti.

Kineska vojska digla je u posljednja dva dana 33 zrakoplova, uključujući lovce SU-30, te poslala šest mornaričkih brodova oko Tajvana. Od toga je 13 ratnih zrakoplova prešlo središnju liniju Tajvanskog tjesnaca, neslužbene granice koja se smatra tampon-zonom između otoka i kopna. Tajvan je angažirao vlastite snage kao reakciju na aktivnosti.

Nakon predsjedničkih izbora

Kina smatra Tajvan svojim teritorijem, a posljednjih je godina pokazala nezadovoljstvo političkim aktivnostima na Tajvanu slanjem vojnih zrakoplova i brodova.

Tajvan tvrdi da je šest kineskih balona preletjelo otok ili kroz njihov zračni prostor nekoliko dana nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio Kini nesklon Lai Ching-te. Laijeva Demokratska progresivna stranka uglavnom je vodila kampanju na temama samoodređenja Tajvana, socijalne pravde i odbacivanja kineskih prijetnji.

Savjetnik Sjedinjenih Država za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi trebali bi se u Bangkoku sastati i razgovarati, no nisu poznati točno vrijeme i lokacija tog susreta.

"Tijekom razgovora ministar vanjskih poslova Wang jasno će iznijeti kinesko stajalište o Tajvanu i američko-kineskim odnosima te će razgovarati o međunarodnim i regionalnim problemima", poručio je glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin.

Napetosti u Crvenom moru također bi mogle biti kamen spoticanja

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping sastali su se na marginama summita u studenom u nastojanju da poprave narušene odnose nastale oko niza gospodarskih i geopolitičkih pitanja. Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a Adrienne Watson rekla je da planirani sastanak u Bangkoku predstavlja predanost Bidena i Xija odgovornim odnosima dviju zemalja.

Još jedno pitanje koje bi moglo opterećivati odnose dviju država su napetosti u Crvenom moru, koje su uzdrmale globalnu trgovinu prisiljavajući mnoge brodove i trgovce da izbjegavaju Sueski kanal. Peking tvrdi da ulaže napore u deeskalaciju situacije u kojoj su Huti koje podržava Iran ispalili više projektila na međunarodne brodove, a SAD i UK uzvratili napadima na ciljeve Huta u Jemenu.