Kina u pustinji gradi više od 100 silosa za interkontinentalne balističke projektile

Screenshot: James Martin Center for Nonproliferation studies

KINA je započela konstrukciju više od 100 silosa za interkontinentalne balističke projektile, tvrde neovisni stručnjaci, a prenosi Washington Post.

Gradnja je započela u pustinji nedaleko od grada Yumana, na sjeverozapadu Kine. Washington Post piše kako bi se moglo raditi o značajnom širenju nuklearnih kapaciteta Kine.

Satelitske snimke do kojih su došli istraživači Centra James Martin, koji se bavi istraživanjem širenja nuklearnog oružja, pokazuju radove na površini od više stotina kvadratnih kilometara u kineskoj provinciji Gansu. 119 identičnih konstrukcija izgledom je identično postojećim kineskim silosima u kojima se nalaze balistički projektili s nuklearnim bojevim glavama, piše WP.

Kina posjeduje skroman nuklearni arsenal, ali...

Izgradnja više od 100 novih silosa bi, bude li dovršena, predstavljala povijesni pomak za Kinu, zemlju za koju se vjeruje da posjeduje relativno skroman arsenal nuklearnog oružja - od 250 do 350 projektila.

Pravi broj projektila koji će biti smješteni u novim silosima se ne zna, ali mogao bi biti puno manji od 100 jer je Kina i ranije koristila lažne silose kako bi pružila lažnu sliku o svojim nuklearnim kapacitetima.

...želi ojačati svoj kredibilitet nuklearne sile

Washington Post podsjeća da su Sjedinjene Države za vrijeme hladnog rata razvile plan premještanja svojih interkontinentalnih balističkih projektila po mreži silosa širom zemlje kako bi osigurale da Sovjeti ni u jednom trenutku ne znaju točno gdje se nalaze. 

Gradnja novih silosa sugerira da Kina ulaže velik napor kako bi ojačala svoj kredibilitet nuklearne sile, rekao je za Washington Post istraživač za kineski nuklearni arsenal i dio tima koji je analizirao satelitske snimke lokacija na kojima se, po svemu sudeći, grade novi silosi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.