Kina uvela sankcije za 28 američkih dužnosnika na odlasku, među njima i Mike Pompeo

Ilustracija: EPA

KINESKA vlada najavila je sankcije protiv sad već bivšeg državnog tajnika Mikea Pompea i 27 drugih visokih dužnosnika iz administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše CNN

Naime, tamošnje vlasti ih optužuju za predrasude i mržnju prema Kini. 

U snažno sročenoj izjavi objavljenoj nakon što je američki predsjednik Joe Biden prisegnuo na dužnost, kinesko ministarstvo vanjskih poslova navelo je kako su bivši dužnosnici Trumpove administracije bili "protukineski političari" koji su potkopavali odnos između SAD-a i Kine. 

Zabrana ulaska u kontinentalnu Kinu, Hong Kong i Makao

"Oni su planirali, promovirali i izveli niz ludih poteza kojima su se ozbiljno umiješali u kineske unutarnje poslove, potkopali kineske interese, vrijeđali kineski narod i ozbiljno narušili kinesko-američke odnose", navodi se u izjavi. 

Kineski potez naglašava neskladan i često neprijateljski odnos između Washingtona i Pekinga za vrijeme Trumpovog mandata. 

Neki od dužnosnika koje su navele kineske vlasti su Peter Navarro, Robert O'Brien, Matt Pottinger, Alex Azar, Kelly Craft, Steve Bannon i John Bolton. 

Za dužnosnike i članove njihovih užih obitelji zabranit će se ulazak u kontinentalnu Kinu, Hong Kong i Makao, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova. Osim toga, tvrtkama i institucijama povezanim s navedenima bilo bi zabranjeno poslovanje s Kinom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.