Kineski predsjednik pozvao SAD i Sjevernu Koreju da se nađu na pola puta

Foto: EPA

KINESKI predsjednik Xi Jinping rekao je sjevernokorejskom ministru vanjskih poslova da se nada da će se Sjeverna Koreja i SAD moći "naći na pola puta" kako bi se postigao napredak u pregovorima o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Kina je najjači gospodarski i diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, unatoč ogorčenosti zbog njezina nuklearnog programa. 

Obećanje Trumpa i Kim Jong-una

Odnosi su zatoplili prošle godine kad su se popravili odnosi Pjongjanga sa Seulom i Washingtonom.

Na summitu u Singapuru, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump obećali su da će raditi na denuklearizaciji, no dogovor je bio nedovršen, a pregovori su otad slabo napredovali.

"Xi se nada da će se Sjeverna Koreja i SAD naći na pola puta te prihvatiti argumente druge strane dopuštajući pozitivan napredak u nuklearnim pregovorima", navodi se u izjavi kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Kaže da je situacija i dalje nestabilna

U komentarima iznesenim pred novinarima, Xi je dodao: "Međunarodna i regionalna situacija, kao i situacija na Korejskom poluotoku, i dalje je nestabilna te je još uvijek iznimno potrebna pravodobna razmjena i koordinacija pozicija između Kine i Sjeverne Koreje."

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho je rekao da se predanost Sjeverne Koreje denuklearizaciji i čuvanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku nije promijenila, navodi se u izjavi ministarstva vanjskih poslova.

Sastavši se ranije tijekom dana s kineskim šefom diplomacije Wang Yijem, Ri je kazao kako se Sjeverna Koreja nada izgraditi "potrebno međusobno povjerenje" sa Sjedinjenim Državama te "kretanju u istome smjeru", rečeno je. Ri bi u subotu trebao otputovati iz Kine.

Kim je posjetio Kinu tri puta ove godine kako bi se sastao sa Xijem. Diplomatski izvori kažu kako će Xi vjerojatno iz istih razloga uskoro ići u Sjevernu Koreju.

Trump poručio da će se vjerojatno sastati s Kimom

Prošli mjesec, Južna Koreja rekla je da Xi namjerava posjetiti Sjevernu Koreju sljedeće godine na Kimov poziv, a bit će to prvi posjet kineskoga vođe nakon 2005.

Prošli vikend Trump je rekao da će se vjerojatno sastati s Kimom ponovno u siječnju ili veljači, a razmatraju se tri moguća mjesta susreta.

Dvije zemlje razgovarale su o drugom susretu nakon summita bez presedana održanog u lipnju, objavio je Reuters u listopadu navodeći višeg dužnosnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.