Kit "ruski špijun" Hvaldimir je upucan, tvrde aktivisti za prava životinja

Foto: Facebook/One Whale

Beluga kit za kojeg se sumnjalo da je ruski špijun nedavno je pronađen mrtav u blizini Norveške, a aktivisti za prava životinja sad tvrde da je upucan. Tijelo inače zdrave i relativno mlade životinje, poznate pod nadimkom Hvaldimir, pronađeno je kako pluta u zaljevu kraj jugozapadne obale zemlje.

Skupine za prava životinja navele su da je kit pronađen s ranama od metaka, istaknuvši da se radi o "gnusnom zločinu". "Tražit ćemo pravdu za Hvaldimira", obećala je Regina Haug, osnivačica One Whalea, skupine koja je pratila Hvaldimirovo kretanje. 

Hvaldimir je prvi put uočen u norveškim vodama prije pet godina. Imao je GoPro kameru pričvršćenu za pojas na kojem je pisalo "Oprema St. Peterburga", što je izazvalo nagađanja da bi se znatiželjni sisavac mogao baviti špijunažom.

Tijelo pronađeno prije tri dana

Lokalno je postao poznat kao Hvaldimir, igra riječi s norveškom riječju za kita "hval" i imenom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Tijelo arktičkog sisavca pronađeno je kako pluta kraj jugozapadnog grada Risavika 1. rujna.

Skupine Noah i One Whale potvrdile su da su podnijele prijavu norveškoj policiji tražeći otvaranje kaznene istrage. "Imao je više rana od metaka po tijelu", navela je Haug. Podijelila je i niz fotografija koje navodno prikazuju rane od metaka na krvavom tijelu kita. 

Međutim, Marine Mind, organizacija koja je otkrila tijelo, poručila je da ne postoje dokazi na temelju kojih bi se odmah mogao utvrditi uzrok smrti. "Prerano je za utvrđivanje uzroka smrti", kazao je ravnatelj organizacije Sebastian Strand.

Rusija ima povijest treniranja morskih sisavaca u vojne svrhe

Tijelo je u ponedjeljak prevezeno u obližnju podružnicu Norveškog veterinarskog instituta na obdukciju. Izvješće se očekuje "u roku od tri tjedna", istaknula je glasnogovornica instituta. S procijenjenom starošću od oko 15 godina, Hvaldimir nije bio star za beluga kita, koji može doživjeti i 60 godina.

Policija je lokalnim medijima rekla da će ispitati slučaj "kako bi utvrdila postoje li razumni motivi za pokretanje istrage". Marine Mind i One Whale bili su u sukobu oko toga kako zaštititi Hvaldimira od opasnosti s kojima se suočavao, piše BBC.

One Whale tražio je da ga se prebaci u Barentsovo more u sjevernoj Norveškoj, prirodnije stanište za beluge, što bi smanjilo rizik od sudara s brodovima. Ali Marine Mind bio je protiv te ideje tvrdeći da bi premještanje moglo predstavljati opasnost za njegov život.

Hvaldimir je prvi put prišao norveškim brodovima u travnju 2019. u blizini otoka Ingoye, oko 415 kilometara od Murmanska, gdje je smještena ruska Sjeverna flota. Rusija ima povijest treniranja morskih sisavaca poput dupina u vojne svrhe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.