Klasić: Gdje je Plenković vidio marširanje mladih partizana i grafite o silovanju?

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELLDalibor Urukalovic/PIXSELL

POVJESNIČAR Hrvoje Klasić u Novom danu N1 komentirao je posjet Andreja Plenkovića Golom otoku, sutrašnje obilježavanje u Gruborima te izjave premijera o „kulturi sjećanja i dijaloga“ koju trebamo njegovati.

Klasić smatra da su poruke dobre, ali i upozorava da smo zadnjih 30 godina imali nekulturu sjećanja i monologe umjesto dijaloga. Dodao je da je jučer bio malo razočaran jer se uglavnom kroz zadnje godine obilježavalo žrtve komunističkih režima, a glavno je pitanje zašto to sve skupa radimo, odnosno koje su to poruke koje trebamo prenijeti dalje.

"Postavljam pitanje premijeru da li je i gdje je vidio da marširaju mladići u partizanskim uniformama koji pišu grafite da treba ubijati i silovati, da se skupovima zaziva Jugoslavija i negira Goli otok? Istovremeno podsjećam na brojne primjere zadnjih 30 godina marširanja s ustaškim znakovljem, zazivanja NDH i Ante Pavelića, ulica nazvanih po ustašama… Kad to stavite na stol, mi se suočavamo s nečim s čim trebamo, ali od čega nam ne prijeti opasnost, a s onim od čega postoji opasnost, ne", zaključio je Klasić.

Dodao je kako s Plenkovićem uvijek postoji sumnja u ekvidistancu, a koja je i jučer došla do izražaja, kada je u kontekstu Grubora govorio o hrvatskim žrtvama.

"Kada se govori o Srbima, govori se o propustima, a to su pojedinačna i masovna smaknuća, koja su trajala tjednima i mjesecima nakon akcije Oluja. Podsjetilo me na intervju Grabar-Kitarović u opskurnom tjedniku kada je najavila drugu kandidaturu i rekla da je Pavelić radio neke greške, gdje su posljedice imali Hrvati", podsjetio je i zaključio da se trebaju postavljati važna pitanja, a ne nabacivati se pomirenjem.

"Ne treba miriti civilizirane ljude, a nacionaliste s obje strane, hrvatske i srpske, isto ne jer oni to ni ne žele. Ključno je pitanje jesu li odgovorni za zločine odgovarali", navodi Klasić uz zaključak da ljudima malo znači pomirenje kada 20 godina žive bez struje i vode.

Plenković jučer obišao Goli otok i poručio da bez istine nema ni pomirenja

Podsjetimo, Plenković je jučer povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obišao Goli Otok, zapalio svijeću i rekao kako je važno njegovati kulturu sjećanja te da bez istine nema ni pomirenja. 

"Važno je da njegujemo kulturu sjećanja, bez istine nema ni svijesti, ni poštovanja prema žrtvama, ni u konačnici i pomirbe u kontekstu svakog europskog naroda pa tako i hrvatskoga", naglasio je tom prigodom Plenković. "Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava danas smo na Golom otoku da bismo odali počast, u ovom konkretnom slučaju, žrtvama komunističkog režima, koji je jedan od totalitarnih sustava, koji je obilježio povijest 20. stoljeća, isto tako Hrvatske i hrvatskoga naroda. Ne samo onih koji su ovdje relativno kratko nakon Drugog svjetskog rata završili u kontekstu Informbiroa, nego i kasnije, brojni politički zatvorenici", rekao je premijer Plenković. Podsjetio je kako je taj zatvor praktički egzistirao kao kaznionica do potkraj 80-ih.

Na novinarsko pitanje je li ovaj posjet ispravak nepravde, budući da premijeri ranije nisu često dolazili na Goli otok, Plenković je odgovorio da je to bila njegova želja, da ove godine dođe na Goli otok. "Nisam prvi predsjednik vlade ovdje na Golom otoku, dapače spomen-ploča vlade datira od prije desetak godina. Ovdje je prije dvije godine bio i predsjednik Hrvatskog sabora, dolazila su često izaslanstva, a ove godine sam i osobno želio posjetiti i odati počast", dodao je Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.