Klasična transfuzija odlazi u povijest, znanstvenici stvaraju umjetnu krv

POSTOJI dobra mogućnost da će već za nekoliko godina pacijenti, koji će trebati krv, umjesto zamjenske ljudske dobivati umjetnu krv proizvedenu od matičnih stanica, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Edinburgh.

Iako se danas sva donirana krv koja se koristi kod transfuzije rigorozno provjerava, ipak postoji "vremenski jaz" u kojem se netko može zaraziti hepatitisom ili HIV-om a da se to odmah ne detektira, zbog čega se transfuzija ne smatra najsigurnijim medicinskim postupkom.

Još veći problem predstavlja nedostatak donirane krvi općenito, a posebno rjeđih krvnih grupa. Znanstvenici su kao rješenje za te probleme ponudili proizvodnju umjetne krvi uz pomoć ljudskih matičnih stanica. Ta bi umjetno stvorena krv bila grupe 0, jer je najmanje zastupljena i odgovara gotovo svim pacijentima.

Tako stvorena krv mogla bi se koristiti u situacijama poput hitnih operacija, katastrofa i ratnih sukoba, te bi se na taj način mogle spasiti tisuće života. "Trebat će nam još najmanje dvije do tri godine kako bi u kliničkim ispitivanjima usavršili krv. Kad tehniku dovedemo do savršenstva, uzimat ćemo matične stanice iz embrija", kazao je voditelj tima Marc Turner.

Valja napomenuti kako je tim znanstvenika sa Sveučilišta Essex otišao još korak dalje, pa rade na projektu proizvodnje krvi iz umjetnih tvari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.