Ključni svjedok za Trumpov opoziv jučer je otkrio nove informacije oko Ukrajine

Foto: EPA

NAJVIŠI američki diplomat u Ukrajini, Bill Taylor, u prvom javnom saslušanju u istrazi za opoziv predsjednika Donalda Trumpa optužio ga je da je vršio pritisak na Ukrajinu da provede istragu koja bi mu koristila politički. Ali njegovo svjedočenje sadržavalo je i jedno eksplozivno otkriće koje bi moglo ojačati šanse za Trumpov opoziv.

Optužbe na račun Trumpa i Ukrajine, naravno, nisu nove: on je, prema tvrdnjama anonimnog zviždača, a kasnije i svjedoka iz njegove vlastite administracije, vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog izravno u telefonskom razgovoru i neizravno preko svojih diplomata, ali i preko svog osobnog odvjetnika Rudyja Giulianija. 

Najvažniji svjedoci već su iza zatvorenih vrata, prema izvještajima američkih medija, potvrdili da je Trumpova administracija privremeno blokirala paket vojne pomoći vrijedan 400 milijuna dolara dok Kijev ne pokrene istragu protiv Trumpovog protukandidata i bivšeg potpredsjednika Joea Bidena te njegovog sina Huntera, koji je sjedio u upravnom odboru ukrajinske tvrtke Burisma. Zahtijevali su i istragu protiv navodnih počinitelja iz Ukrajine koji su se, prema teoriji zavjere koju iznose Trump i njegovi pristaše, urotili s američkim demokratima protiv Trumpa prije izbora 2016.

Taylor: Neregularni diplomatski kanal za privatne interese, a protiv američkih ciljeva

Taylor, veteran Vijetnamskog rata i diplomat koji je služio i pod demokratskim i pod republikanskim predsjednicima i trenutni vršitelj dužnosti američkog veleposlanika u Ukrajini, u svom je javnom svjedočenju tako ponovio ono što je već rekao iza zatvorenih vrata: da su mu glavni akteri ove afere iz Trumpove administracije, koji su mimo službenih kanala pregovarali s ukrajinskim dužnosnicima, rekli da je američka vojna pomoć Ukrajini uvjetovana time da Kijev pokrene i javno objavi istragu o Bidenovom zahtjevu za otpuštanjem ukrajinskog državnog odvjetnika 2014. i o navodnom ukrajinskom dosluhu s demokratima prije američkih izbora 2016.

Američki veleposlanik u Ukrajini ustvrdio je i da je "neregularni" diplomatski kanal s Ukrajinom uspostavljen kako bi se štitili interesi koji idu "protiv dugoročnih ciljeva američke politike", a da je taj paralelni kanal nadzirao upravo Giuliani, koji uopće nije dužnosnik u Bijeloj kući.

"Sredinom kolovoza postalo mi je jasno da je Giulianijevo nastojanje da zakuha političke istrage počelo trovati veze Kijeva i Washingtona", dodao je.

No Taylor je otkrio još jednu i po Trumpa iznimno neugodnu informaciju, koja dosad nije bila poznata. Riječ je o još jednom telefonskom razgovoru, u ovom slučaju između Trumpa i američkog veleposlanika u Europskoj uniji Gordona Sondlanda. A do tog razgovora došlo je samo dan nakon razgovora između Trumpa i Zelenskog, koji je i bio glavni povod za pokretanje istrage o opozivu.

Taylor: Trump razgovarao s veleposlanikom, raspitivao se o istrazi protiv Bidena

Taj je razgovor navodno slušao i član osoblja američkog veleposlanstva, koji je Tayloru naknadno rekao da je čuo kako se Trump raspituje o "istragama" u vezi s Bidenom, prenosi BBC.

Sondland je, prema Taylorovom svjedočenju, odgovorio Trumpu da su "Ukrajinci spremni krenuti", odnosno pokrenuti istrage koje Trump traži i to javno obznaniti, što je Trumpu očito bilo bitno kako bi se time bacila sumnja na njegovog izglednog protukandidata.

Nakon poziva, dotični član osoblja David Holmes "pitao je veleposlanika Sondlanda što predsjednik Trump misli o Ukrajini", prepričao je Taylor. "Veleposlanik Sondland odgovorio je da je Trumpa više briga za istrage o Bidenu", dodao je. 

Taylor: Veleposlanik zvao Trumpa iz restorana, s neosiguranog mobitela

Jednako zabrinjavajuće je da je Sondland Trumpa nazvao s mobitela, i to iz restorana u Ukrajini. Analitičari i bivši dužnosnici upozoravaju na sigurnosni rizik ovakvog razgovora, budući da su ga lako mogle prisluškivati ruske obavještajne službe.

"To što je Sondland nazvao Trumpa s mobitela u Kijevu je neuobičajeno iz raznih razloga. EU veleposlanici u normalnim okolnostima ne zovu predsjednike. Nikad to ne rade da bi raspravljali o politici prema Ukrajini. Raditi to s mobitela iz Kijeva znači da cijeli svijet prisluškuje", komentirao je na Twitteru Michael McFaul, bivši američki veleposlanik u Rusiji. 

Trump je pak pred novinarima rekao kako je previše zaposlen da bi gledao prva javna saslušanja u istrazi o opozivu. Na pitanje o razgovoru sa Sondlandom, za kojeg je ranije rekao da ga "jedva poznaje", Trump je rekao kako se "uopće" ne sjeća tog razgovora i da je to "u svakom slučaju informacija iz druge ruke". 

Mogući dokaz o traženju usluge za uslugu od Ukrajinaca

Kako piše BBC-jev analitičar Anthony Zurcher, ovo otkriće moglo bi značiti veliki obrat u istrazi. Naime, iako su se izvještaji o Sondlandovoj liniji komunikacije s Trumpom već pojavljivali, dosad nije bilo dokaza koji izravno vežu Trumpa za takozvani "quid pro quo", odnosno traženje usluge za uslugu: pokretanja istrage zauzvrat za slanje vojne pomoći i poziv Zelenskom u posjet Bijeloj kući. Iako u transkriptu razgovora Trumpa i Zelenskog stoji kako mu je Trump rekao da "treba uslugu" od njega i onda počeo govoriti o navodnoj ukrajinskoj korupciji vezanoj za američke izbore, republikanci su dosad tvrdili da to ne predstavlja "quid pro quo".

Taylorov pomoćnik koji je čuo razgovor trebao bi svjedočiti u petak, a sam Sondland sljedeći tjedan. Ako oni potvrde Taylorov iskaz, to će oboriti tezu da Trump nije sudjelovao u "neformalnom" diplomatskom kanalu kojim se vršilo pritisak na Ukrajinu radi Trumpovih političkih interesa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.