Koalicija pod američkim vodstvom napala režimske snage u Siriji, preko stotinu mrtvih

Foto: Gulliver Getty

KOALICIJA pod vodstvom SAD-a izvela je zračne i topovske napade na snage odane sirijskom režimu Bašara al-Asada. Ubili su preko stotinu režimskih boraca, javlja CNN.

U izjavi koju je koalicija objavila, stoji kako su napadi izvršeni nakon što su snage povezane sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom "provele napad bez povoda" na sjedište Sirijskih demokratskih snaga. Tamo su savjetnici koalicije radili sa sirijskim borcima koje podupire SAD.

Napad na sjedište Sirijskih demokratskih snaga


Oko 500 režimskih vojnika napalo je sjedište koristeći topove i ruske tenkove, javljaju američki vojni dužnosnici.

"Sirijske režimske snage upravljale su borbenim tenkovima T-54 i T-72 u koordiniranom napadu na Sirijske demokratske snage. Napad se dogodio oko 8 kilometara istočno od rijeke Eufrat u Khushamu", stoji u izjavi dužnosnika.

Dužnosnik dodaje kako je oko 20 ili 30 topovskih i tenkovskih zrna palo u krugu od 500 metara od sjedišta Sirijskih demokratskih snaga prije nego što je "koalicija naciljala agresore kombinacijom zračnih i topovskih napada"

Više od stotinu ubijenih u napadu

"Procjenjujemo da je više od stotinu režimskih boraca ubijeno u napadu. Akcija je provedena u samoobrani", rekao je.

Dodao je kako nijedan član koalicije nije ubijen ni ranjen u napadu, osim jednog ranjenog člana Sirijskih demokratskih snaga.

Koalicija je posumnjala kako režimske snage namjeravaju zauzeti taj teritorij, inače bogat naftom. Teritorij su Sirijske demokratske snage oslobodile od ISIS-a u rujnu.

Rusija obaviještena o napadu


SAD provodi istragu jesu li Rusi koji posluju u blizini umiješani u napad. Dužnosnik je rekao kako nema izravnog dokaza da su Rusi pucali na sjedište Sirijskih demokratskih snaga. Kaže kako još nisu isključili mogućnost da su u napad možda bile umiješane snage koje podupire Iran.

Napad se dogodio na crti razgraničenja između režimskih snaga koje podupire Rusija i sirijskih snaga koje podupire SAD. Koalicija je obavijestila Rusiju o prisutnosti režimskih boraca prije napada.

SAD je rasporedio oko 2 tisuće svojih vojnika u Siriji koji rade s preko 50 tisuća boraca Sirijskih demokratskih snaga. Radi se o mješavini kurdskih i arapskih boraca koje je Amerika podupirala u borbi protiv ISIS-a u Siriji.

Ovo nije prvi put da se američka vojska sukobila s režimskih snagama u Siriji.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.