KoHOM napao Beroša: Obiteljska medicina i pacijenti ne mogu čekati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTARSTVO zdravstva je u listopadu u javno savjetovanje uputilo izmjene dva zdravstvena zakona - Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Danas je izvršni odbor Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM) objavio priopćenje u kojem je kritizirao ministra zdravstva Vilija Beroša zbog predloženih reformi. 

"Dok tisuće pacijenata svakodnevno ostaje bez svog izabranog liječnika obiteljske medicine, o čemu ovih dana svjedoče i brojni medijski natpisi, Ministarstvo zdravstva i ministar Vili Beroš u saborsku proceduru, u drugo čitanje, upućuju prijedloga izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju u kojima nema odredaba koje bi doprinijele boljoj zdravstvenoj zaštiti te boljem i učinkovitijem zdravstvenom sustavu", stoji u priopćenju.

"Primarna zdravstvena zaštita propada"

"Naprotiv, zakonskim izmjenama koje je ministar pretenciozno nazvao - reformama, sustav ostaje jednako neučinkovit, nepravedan, nedostupan i neracionalan. Pacijentima ostaju i dalje nepregledne i sramotno duge liste čekanja, skupi lijekovi i visoke participacije, a zdravstvenim radnicima pak i dalje neriješeni organizacijski modeli, preopterećenost, brojni neplaćeni prekovremeni sati", nastavljaju. 

"Primarna zdravstvena zaštita i dalje propada - primarna pedijatrija i ginekologija na rubu su opstanka. Iako je posljednjih mjeseci ministar Beroš govorio o tome kako će reforme ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu, poglavito obiteljsku medicinu, ona tone sve dublje", tvrde iz Koordinacije.

"U nešto više od dva mjeseca za nama ostali smo bez dodatnih 6 obiteljskih liječnika, što je novih 12 tisuća pacijenata ostavilo bez svog izabranog doktora. Broj liječnika starijih od 60 godina sada je - 771! Obiteljska medicina propada, a ministar ništa nije poduzeo!" ističu.  

"Iako je od prvog dana mandata službeno i neslužbeno, tiho i glasno, tajno i javno informiran, upozoren, zamoljen za pomoć i razumijevanje - nije učinio i ne čini baš ništa!" poručuju. 

Nabrojali Beroševa neispunjena obećanja

KoHOM je podsjetio na ministrova neispunjena obećanja: 

"Obećao je administratora u timove obiteljske medicine – i nije ispunio!

Obećao je administrativno rasterećenje, osnovao je radnu skupinu Ministarstva zdravstva za administrativno rasterećenje obiteljske medicine, radna skupina se sastala jedan jedini put i nije se dogodilo baš ništa!

Obećao je da će HZZO odmah preuzeti problematiku i rješavanje putnih naloga čime bi obiteljskim doktorima ostalo više vremena za pacijente - i nije ispunio!

Obećao je da neće biti novih administrativnih opterećenja – ima ih, a ministar ne čini ništa da to spriječi!

Obećao je izjednačavanje koeficijenta plaće obiteljskih liječnika i bolničkih liječnika – i to nije napravio!

Obećao je stimulativne elemente – i opet se nije se dogodilo ništa!

Obećao je masovne specijalizacije, a pomak je minimalan jer interesa za struku - zbog svih drugih navedenih neriješenih okolnosti – nema!"

"Beroš nas je oslabio"

"Zato i dalje ima kontrola i ogromnih novčanih kazni za liječnike po oba Zakona, a za greške sustava obiteljske se liječnike i dalje kažnjava iznosima dvostruko većim nego što je to liječnička plaća! Svatko u zdravstvenom sustavu trebao bi sam obavljati svoju administraciju, a ne sve upućivati na obiteljske liječnike", preporučuju iz KoHOM-a.  

"Tako bi se izbjeglo opterećivanje obiteljskih liječnika tuđom administracijom, a pacijenti ne bi gubili vrijeme na bespotrebne šetanje između ordinacija. Na primjer, pedijatrijska bolovanja trebaju voditi pedijatri, a naručivanje na preglede i pretrage bolnički administratori", smatraju u Koordinaciji. 

"Ministar Beroš je obećao je da će nas osnažiti, a zapravo nas slabi. Umjesto da rješava goruće probleme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i omogući nam da neometano radimo naš medicinski posao kontinuiranog, longitudinalnog i sveobuhvatnog zdravstvenog zbrinjavanja zdravstvenih problema naših pacijenata, on izmišlja i otkriva toplu vodu", nastavljaju.  

"Primarna zdravstvena zaštita bi trebala biti temelj sustava"

"Pa tako zaboravlja da je preventiva oduvijek bila dio posla obiteljskih doktora i oni je provode u svakodnevnom radu slijedeći stručne obrasce rada, sadržaj, opseg i metode koje čine našu struku. Na žalost sve manje kvalitetno i na pravi način jer su obiteljski doktori uništeni administriranjem i kadrovskim propadanjem za koje je isključivo kriva zdravstvena administracija", naglašavaju. 

"Inzistiranjem na takozvanim sistematskim pregledima kao glavnim reformskim potezom samo skreće pozornost javnosti s gorućih problema u zdravstvu, a to su nepregledne liste čekanja, sve nedostupnija zdravstvena zaštita i propadajuća primarna zdravstvena zaštita, koja bi trebala biti temelj svakog zdravog zdravstvenog sustava", uvjereni su u Koordinaciji.

"Ministre Beroš, moramo li podsjećati na to da sistematski pregledi postoje desetljećima u Hrvatskoj u raznim oblicima i formama: sistematski pregledi u školama i na fakultetima, na medicini rada prilikom zapošljavanja, sistematski pregledi za dobivanje vozačke dozvole ili dozvole za oružje, sistematski pregledi za radna mjesta s posebnim uvjetima, sistematski pregledi zaposlenika po poslodavcima, sistematski pregledi branitelja, preventivni paneli i paneli kroničnih bolesnika u oportunističkom skriningu pri svakom pregledu u obiteljskoj medicini", dodaju. 

"Obiteljska medicina i pacijenti ne mogu čekati"

"U 2021. godini čak 48,3 milijuna posjeta bilo je u obiteljskoj medicini, a svaki pacijent prosječno je 13 puta kontaktirao svojeg obiteljskog doktora. Od 1991. do danas, za 250 posto povećali smo broj usluga koje pružamo pacijentima, a istovremeno nam se broj smanjio s 2410 na 2199! Naših specijalizanata ima jedva 13 posto u odnosu na broj liječnika, a broj starijih od 60 godina je čak 35 posto", tvrde u priopćenju.

"Starijih od 55 godina je više od 50 posto. I oni skrbe o gotovo 3,7 milijuna pacijenata, u grubom prosjeku oko 200 tisuća pacijenata dnevno. Obiteljska medicina i pacijenti ne mogu čekati, nama ne trebaju lažna obećanja već žurna pomoć!" zaključuju iz KoHOM-a.